facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Rdeča pesa bolezni in škodljivci

Updated: Feb 18

Vzgoja rdeče pese je enostavna, še posebej, če je seme razkuženo (uporabiš lahko rudi Kelp tonic) in ne gnojiš z močnimi dušikovimi gnojili ali hlevskim gnojem. Takrat je bolezni in škodljivcev manj.


rdeča pesa - bolezni in škodljivci

Vzgoja rdeče pese je enostavna, še posebej, če je seme razkuženo (uporabiš lahko rudi Kelp tonic) in ne gnojiš z močnimi dušikovimi gnojili ali hlevskim gnojem. Takrat je bolezni in škodljivcev manj.


Rdeča pesa bolezni in škodljivci
Listi so vedno prizadeti najprej

Bolezni rdeče pese:

Najbolj pogoste bolezni rdeče pese so povezane z napačnim gnojenje z bogatimi dušikovimi gnojili in slabim vremenom.

Pesna listna pegavost

Pesna listna pegavost je najpogostejša in najbolj nevarna bolezen rdeče pese. Na starih listih se pojavijo drobne sive okrogle 2 do 3 mm velike pege z rdeče-rjavim robom, ki se začnejo širiti dokler list ne odmre. Bolezen nastane zaradi visoke vlage in toplote od julija do septembra, še posebej v bližini vodnih virov.


Siva listna pegavost

Še ena od bolezni, ki napade srednje stare in stare liste rdeče pese. Nepravilno oblikovane svetlo sive pege velikosti od 4 do 10 mm s svetlo rjavim robom. Znamenja so podobna pesni listni pegavosti. Vzrok za nastanek so blažna poletja z nižji temperaturami.


Pesna rja

Pesna pepelovka Pesna pepelasta plesen
Rosa je glavni vzrok pojava pesne pepelovke

Konec poletja se pojavi pesna rja. Na zgornji in spodnji strani listov rdeče pese, zaradi visoke zračne vlage in temperature zraka med 10 in 20 stopinj C, nastanejo 1 mm velika rdeče oranžna do rjavkasta ležišča spor.

Pesna pepelovka

Bolezen pesna pepelasta plesen ponavadi ne povzroči veliko težav, razen, če se pojavi zelo zgodaj. Okuženi listi dobijo mokasto belo prevleko. Če je okužba močna, listej porumeni in se posuši. Bolezen se pojavi zaradi vročine in pogostega rosenja, ker vreme stalno prehaja med suhim in vlažnim obdobjem. Ob uporabi zastirke pesna pepelasta plesen ne okuži rdeče pese. Več o pepelovkah si preberi v članku Pepelaste plesni ali pepelovke. 📓


Rdeča pesa bolezni in škodljivci? Rešitev je za zgornje težave bolezni rdeče pese v vseh primerih okužbe identična.

💉💉💉 Formula za uspeh: 15 ml Kelp tonica + 25 ml Bio zela + 20 ml Labicuper na 10 L mlačne vode, škropimo in zalijemo dvakrat na 5 do 7 dni.


Škodljivci na rdeči pesi:

Tudi rdečo peso mučijo najbolj pogosti škodljivci: uši, polži, strune in pesna muha!

Uši

Tudi uši rade sesajo sok listov rdeče pese. Listi rdeče pese porumenijo in se kodrajo. Listne uši na rdečo peso priletijo, ko se temperatura zraka dvigne nad 15 stopinj C. Rdeča pesa je pogosteje ušiva ob uporabi močnih dušikovih gnojil, zaradi katerih so rastline lahko pretegnjene, manj odporne na škodljivce. Ob nizki količini dušika v tleh, tudi uši na rdeči pesi ni. Kako odpraviti listne uši z Neem tonic ali drugače, si preberi v prispevku Listne uši 📓

Polži 🐌

Polži so nadloga, ki se ji ne more izogniti skoraj nihče. Najraje se skrivajo v živi meji, travnih in kompostnih kupih, pod vlažno zastirko, v slast pa jim poleg ostalega gre tudi rdeča pesa. Rdečo peso redno okopavaj, odstrani plevele in gredic ne gnoji z nedozorelim kompostom, ker le to pravi magnet za polže. Zastirko redno obračaj in preprečuj preveliko vlažnost. Več o tem kako se znebiš polžev preberi v članku Polži na vrtu. 📓

Strune

Strune so ličinke hroščev pokalice, izredno požrešni valjasti, črvom podobni škodljivci rumene do rdečkaste barve, ki se v vrtu pojavijo zaradi preveč dušika v tleh (eden od razlogov). Čeprav jih je težko zatreti, uporaba Neem cake, organskega gnojila z močjo insekticida to zagotovi v enem letu. Kako se znebiti strun si preberi v članku Strune na vrtu. 📓

Pesna muha 🐛

Pesna muha Rdeča pesa
Škoda zaradi ličinke pesne muhe na listih rdeče pese

Pesna muha je še ena od številnih muh, katere ličinke povzročajo veliko škodo na rdeči pesi (in špinači, blitvi). Majhna ličinka, ki zavrta v liste in se v 7 do 16 dni prebije na plano, od koder pade na tla in se zabubi, je najpogostejši vzrok težav na rdeči pesi. Hitra rešitev je škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida.

💉💉💉 Formula za uspeh: 15 ml na 1 L mlačne vode, poškropiš in zaliješ rdečo peso 2x na 5 do 7 dni razmika.


rdeča pesa - uporaba 🍽️

Rdeča pesa je dolgo poznana zelenjava, bogata z mineralnimi snovmi kot so železo, mangan, baker, magnezij, kalij, in vitamini, predvsem vitamin B12.

Vsebuje številne aktivne snovi:

  • rdeči antocian, ki se nahaja v listih in gomolju pese, preprečuje nastanek tumorjev.

  • aminokisline aspargin, glutamin in betain, zmanjšujejo količino holesterola v krvi.

  • vsebuje zelo redke minerale rubidij, cezij, stroncij in predvsem kobalt, ki je pomemben pri nastajanju vitamina B 12, pri nastajanju krvnih telesc.

uporaba pesinega soka
pesin sok

Sok rdeče pese je izredno pomemben za vse slabokrvne, saj deluje na. Deluje na težave, ki jih lahko imaš s krvnim obtokom. Užitni so tudi listi, ki jih uživamo kakor špinačo.

vplivi na človeško telo

Izboljša se krvni tlak 🩸

Kozarec soka iz rdeče pese na dan, aktivno spodbuja tvorjenje vitamina B12 in nastajanje krvnih telesc.

Manjše tveganje bolezni srca ❤️

Nižji je krvni tlak, manj je možnosti za pojav bolezni srca in ožilja. Vsebuje snovi zaradi katerih se v krvi zmanjšajo ravni homocisteina, ki povečuje tveganje za bolezni srca in kapi.

Večja moč 💪

uživanje rdeče pese povečuje moč telesa. Za pravi učinek je potrebno počakati dve do tri ure po zaužitju od treh do petih rdečih pes.

Aktiviranje možganov 🧠

Možgani delujejo boljše zaradi boljšega krvnega obtoka , kar je še posebej pomembno, ko se staramo, saj se takrat delovanje našega ožilja naravno slabša.

Boljše delovanje jeter 🩺

Naloga jeter je čiščenje krvi in izločanje toksinov iz telesa. Ker rdeča pesa vsebuje snov, ki preprečuje nabiranje maščob v jetrih, z uživanjem rdeče pese zaradi manj maščobe tudi jetra delujejo bolje.

Manjše tveganje za pojav kroničnih bolezni 👨‍⚕️

Visoka vsebnost antioksidantov rdeča pesa deluje protivnetno, zato je potrebno uživanje soka rdeče pese.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page