facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Strune na vrtu - kako se jih znebiti

Updated: Apr 8

Končno imamo rešitev za odstranjevanje strun na vrtu - ekološko, enostavno in učinkovito!


Dolgo časa je veljalo, da se strun ne da odpraviti, kar delno drži, strune na vrtu ne izginejo v eni sezoni in z enkratnim nanosom, potrebno je daljše obdobje in večkratna obdelava zemlje.


Spomladi je potrebno z gnojenjem začeti marca ali aprila ob pripravi gredic, V tem času uničujemo odrasle primerke iz jesenske zalege in ostanke tistih strun, ki bi morda preživele prvo jesensko razkuževanje z Neem cake v septembru ali oktobru.


ličinka strune
ličinka strune

ugotavljanjE prisotnosti za strune na vrtu:

  • 2 do 5 ličink na m2 je kritična vrednost prisotnosti strune na vrtu

  • za vabo uporabimo sadike solate, rezine jabolka ali gomolje krompirja

  • pripravimo lahko tudi žitne vabe v lončkih (plasti netretirane pšenice ali ječmena izmenično posujemo z vlažno zemljo in vse skupaj prekrijemo s cvetličnim pokrovom)

  • površino okoli vabe očistimo plevelov in drugih rastlin


Strune na vrtu - ukrepi za zatiranje


  • Neem cake gnojilo: Neem cake je ključno organsko gnojilo, ki deluje kot insekticid brez karence. Z njim enostavno pognojite zemljo, kar uniči strune in njihove odrasle primerke.

  • spomladi je potrebno z gnojenjem začeti marca ali aprila ob pripravi gredic, V tem času uničujemo odrasle primerke iz jesenske zalege in ostanke tistih strun, ki bi morda preživele prvo jesensko razkuževanje z Neem cake v septembru ali oktobru.

  • za 100 m2 potrebujemo 4 kg, ob močnem napadu 5 kg Neem cake gnojila  • Na enak način zemljo pognojimo tudi za jesensko sajenje vrtnin in jo razkužimo, saj deluje prisotni azadirachtin v gnojilu tako na strune kot na odrasle primerke pokalic.

  • v primeru, da spomladi tretiranje praznih gredic z Neem cake zamudimo, uporabimo Neem tonic, tekoče organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence, s katerim dvakrat na 7 dni, rastline enostavno zalijete in poškropite (Formula za uspeh 15 ml Neem tonic na 1 L mlačne vode). Neem tonic je najbolj podoben klasičnemu sredstvu, ki ga nekateri imenujejo škropivo za strune.

  • optimalni rezultati odstranitve strun na vrtu so z uporabo Neem cake gnojila v največ dveh letih, vsi drugi preparati zahtevajo vsaj štiri letno obdobje tretiranja površin

Zelo pomemben del uničevanja strun z Neem cake je tudi jesenski čas, saj so po prvem stadiju (julij/avgust) ličinke zelo aktivne konec septembra in oktobra. Ob uporabi Neem cake v jeseni poskrbimo za uničenje ličink, preden se le-te poskrijejo v globje plasti zemlje, kjer prezimijo do spomladi.

Za strune na večjih površinah (njive, travniki) uporabite Neem cake v 20kg vreči, ki zadostuje za 500m2 površine.
コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page