facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Polži na vrtu

Updated: Jan 10, 2023


Polži na vrtu so nadloga, pa če vrtnarimo sonaravno ali ne. Ko polži na vrtu preidejo v polže na solatnem krožniku, spravijo ob živce vsakogar.


Polže na vrtu največkrat opazimo zjutraj ali zvečer, če je le dovolj vlage. Podnevi se pred sončno pripeko skrijejo v zemljo, ponoči pa pustošijo po vseh mehkih delih rastlin na vrtu, Najsi bodo to cvetlični ali zelenjavni poganki. polžem gre v slast skoraj vse. Pa poglejmo česa ne marajo, kaj ne smemo početi in kako odpravimo polže na vrtu.


Polži na vrtu - Ukrepi kako preprečiti polže na vrtu in česa ne smemo narediti nikoli!

Dolgo časa smo tudi pri nas noreli zaradi polžev, saj so naši vrtovi le lučaj kamna oddaljeni od potoka Bela na Vrhniki, zato smo včasih imeli ogromne težave s polži.

Več o tem, kako smo jih uničili in za vedno preprečili njihovo pojavljanje, si preberite v članku Polži. Spodaj je opisano tudi izjemno učinkovito naravno sredstvo, s katerim smo to dosegli.


V zadnjih dvajsetih letih se je z uvozom lončnic pri nas zelo razširil španski rdeči lazar. Zemlja je bila polna jajčec in naše vremenske razmere so idealne za njegov razvoj in širitev. Z njim se vrtičkarji srečujete praktično vsako leto, pa bi bilo lahko drugače, če bi več ljudi zaupalo preverjenim nasvetom.


Počistimo okolico:

Ker se polži najraje skrivajo v živi meji, travnih in kompostnih kupih, pod vlažno zastirko, je potrebno najprej očistiti vrt kotičkov, kjer se lahko skrivajo. Travo ob robovih pokosimo, odstranimo plevele in odpadlo listje. Kompostni kup naj ne bo poleg vrta, prav tako gredic ne gnojimo z nedozorelim kompostom, ker le tak deluje kot magnet za polže. Zastirko je potrebno redno obračati in preprečevati pretirano vlažnost.


Skrb za urejene in suhe gredice:

Pozno poleti ali zgodaj jeseni začno polži odlagati jajčeca v kupčke, kjer prezimijo. Jajčeca je potrebno nujno uničiti. Zemljo obrnemo in jih izpostavimo toplemu in suhemu vremenu. Pozorni moramo biti pozno jeseni, ko na tak način še pomagamo širjenju polžev (zemlja je bolj vlažna, z izpostavitvijo, jim vzpostavimo idealne pogoje za razvoj). Redno skrbimo za odstranjevanje plevelov. Tudi rastline ne sadimo pregosto in upoštevamo kolobar.

Pasti in pobiranje polžev:

Polže na vrtu je najbolje pobirati zvečer, ko prilezejo iz skrivališč in zgodaj zjutraj, preden se poskrijejo. Prilezejo lahko tudi 10 metrov daleč, zato je ob iskanju njihovih gnezdišč potrebno upoštevati velik radij dosega.

Kot pasti oziroma zbiralnike na katere se lovijo polži na vrtu uporabimo vlažne krpe, kupčke pokošene trave, vlažen papir, trohneče deske ali rastlinske ostanke.

Najbolj priljubljena lovilca so rezine jabolk, banane, surov krompir, koruzni zdrob in seveda nerazredčeno pivo, nalito v do roba zemlje zakopan pol litrski kozarec (piva nalijemo do ene tretjine, po dežju zamenjamo).


Mehanske ovire:

Tla ponavadi pokrijemo z ostrimi snovmi. Največkrat za mehansko oviro naredimo vsaj 50 cm širok pas žagovine ali hrastove skorje, ki pa sta učinkovita le do prvega dežja. Pomagamo si lahko tudi z jajčnimi lupinami, kavno usedlino, ostrim peskom, otrobi, lesnim pepelom.

Še najbolj učinkovit in do 30 dni delujoč pa je pas zeolitne moke Bio-ZE, pomešan z Neem cake, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida. Polže zasuši in prepreči da bi odložili jajčeca.

Geli, ki jih lahko kupite, prav tako veljajo za mehanske ovire, a ponavadi vsebujejo sol ali apneni dušik, ki nista najbolj primerna za vrt, zato njihovo uporabo odsvetujem.


Kot prava ograja z bodečo mrežo delujejo tudi predmeti iz cinka ali bakra, vendar se jih sam izogibam zaradi vsebnosti težkih kovin in ker so ponavadi predmeti premazani s kemičnimi spojinami, ki nimajo prostora v vrtu.
Vabe za polže:

Kdo ne pozna zrnc različne barve, s katerimi hranite polže. Delimo jih na strupene in nestrupene, zato moramo vedeti katere aktivne snovi vsebujejo. Zrnca so modro obarvana zato, ker naj bi tako odganjala ptice.

Nestrupene vabe so brez karence in vsebujejo naravno učinkovino železov fosfat.

Strupene snovi, pa poleg polžev uničujejo tudi koristne organizme (deževnike, stonoge, ipd), zato jih vedno postavimo na podstavek. Narejene so na osnovi metaldehida in metiokarba, zato vrtnin, kjer smo jih uporabili vsaj tri tedne ne smemo uživati in uporabljati. Sam vab nikoli nisem uporabil, saj delujejo samo na polže, ne odpravljajo pa glavnega vzroka težav s polži, ne uničujejo polžjih jajčeindian ducks

Za najbolj učinkovite sovražnike polžev veljajo race indijske tekačice, dobro teknejo pa tudi domačim kokošim, gosem in racam.

Če okoli vrta poskrbimo za skrivališča, kjer se lahko pokrijejo nekatere koristne stonoge, ježi, krti, žabe, krastače, močeradi, slepci in belouške, bo tudi težav s polži na vrtu precej manj.


Polži proti polžem:

pobrane polže prelijemo s kropom vrele vode in tako pripravljeno ohlajeno vodo zlijemo po robovih vrta, kar jih nekaj malega časa odvrača.


Uporaba rastlin - naravna odvračala polžev:

Rastline, ki delujejo kot naravno odvračalo za polže so timijan, origano, pelin, česen, teloh, grobelnik, kapucinke, ognjič, meta, koromač, bezeg, preslica, plavica, hortenzija, šetraj, žajbelj, kalifornijski mak, rman

Zastirka iz hrastovega lubja, gozdne praproti, bezga, vratiča ali gorjušice nekaj časa nudi zaščito vrta pred polži.

Drugače lahko polže privabimo z žametnicami (najbolj znan je tagetes), hrenom in z baziliko.


Pravilno gnojenje:

Rastline, ki so preveč pognojene in imajo dostopno obilico dušika so sočnejše in kot take bolj privlačne polžem na vrtu. Paziti moramo, da vrtnine ne pregnojimo, saj s tem sami povzročimo dodatne napade polžev in drugih škodljivcev.


Enostavna, hitra in poceni rešitev:

Kot daleč najbolj učinkovito in poceni rešitev, s katero smo se rešili polžev za vedno, se je izkazala uporaba gnojila NEEM CAKE. To je povsem naravno organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence. Pridobiva se po tradicionalni ajurvedski metodi iz drevesa imenovanega neem oziroma Azadirachta Indica.

Neem cake pogača vsebuje le posušena in zmleta semena drevesa neem, ki imajo prav poseben vonj, ki spominja na ječmenovo kavo in ki polžem smrdi. Ker gnojilo vsebuje aktivno snov AZADIRACHTIN, ki deluje podobno kot insekticid, z gnojenjem preprosto razkužimo zemljo..

Prisotnost gnojila na gredicah zagotovi hranila, vonj in aktivne snovi (poleg azadirachtina, neem vsebuje še repelent salanin, nimin, nimidol in mnoge druge aktivne snovi) pa prepreči pojav večine talnih škodljivcev (polži na vrtu, strune na vrtu, koloradski hrošč, majski hrošč. Gnojilo za razliko od zrnc ne škodi koristnim žuželkam (deževniki, ptice, ...)

Tudi v primeru, da imate na vrtu že vse posajeno, ne obupujte, preprosto med sezono uporabite Neem tonic, organsko gnojilo z učinkom insekticida brez karence, s katerim lahko rastline poškropimo in zalijemo. Učinek bo enak in polži ne bodo jedli vrtnin, Neem cake pa uporabite jeseni, saj je najbolj pomembno, da zasušite polžja jajčeca, kar dosežete z Neem cake gnojilom.

Polži na vrtu - kaj ne smemo narediti NIKOLI!


  • polži na vrtu se ne ustavljajo s soljo in z apnom! Kakovost zemlje se poslabša, poleg tega pa polž, ko prečka področje posuto s soljo ali apnom, takoj odloži vsa jajčeca in se razmnoži. S tem pljuvamo v lastno skledo. Še več, polži na vrtu, ki prečkajo tako področje se le močno slinijo in ponavadi ne poginejo!

  • polže ne nabadamo ali prerežemo, saj tudi takrat odložijo jajčeca in tako nadaljujejo cikel razmnoževanja.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

4,295 views
bottom of page