facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Polži na vrtu

Updated: May 27

Polži na vrtu - Ukrepi kako preprečiti polže na vrtu in česa ne smemo narediti nikoli!

V zadnjih dvajsetih letih se je z uvozom lončnic pri nas zelo razširil španski rdeči lazar. Zemlja je bila polna jajčec in naše vremenske razmere so idealne za njegov razvoj in širitev. Z njim se vrtičkarji srečujete praktično vsako leto, pa bi bilo lahko drugače, če bi več ljudi zaupalo preverjenim nasvetom.


Na dnu članka najdeš tudi pisni povzetek predavanja o polžih in strunah z dne 24.5.2024. Pridno ga uporabljaj za odpravo težav s polži.

Kako preprečiti polže na vrtu?


  • Počistimo okolico:

Ker se polži najraje skrivajo v živi meji, travnih in kompostnih kupih, pod vlažno zastirko, je potrebno najprej očistiti vrt kotičkov, kjer se lahko skrivajo. Travo ob robovih pokosimo, odstranimo plevele in odpadlo listje. Kompostni kup naj ne bo poleg vrta, prav tako gredic ne gnojimo z nedozorelim kompostom, ker le tak deluje kot magnet za polže. Zastirko je potrebno redno obračati in preprečevati pretirano vlažnost.


  • Skrb za urejene in suhe gredice:

Pozno poleti ali zgodaj jeseni začno polži odlagati jajčeca v kupčke, kjer prezimijo. Jajčeca je potrebno nujno uničiti. Zemljo obrnemo in jih izpostavimo toplemu in suhemu vremenu. Pozorni moramo biti pozno jeseni, ko na tak način še pomagamo širjenju polžev (zemlja je bolj vlažna, z izpostavitvijo, jim vzpostavimo idealne pogoje za razvoj). Redno skrbimo za odstranjevanje plevelov. Tudi rastline ne sadimo pregosto in upoštevamo kolobar.

  • Pasti in pobiranje polžev:

Polže na vrtu je najbolje pobirati zvečer, ko prilezejo iz skrivališč in zgodaj zjutraj, preden se poskrijejo. Prilezejo lahko tudi 10 metrov daleč, zato je ob iskanju njihovih gnezdišč potrebno upoštevati velik radij dosega.

Kot pasti oziroma zbiralnike na katere se lovijo polži na vrtu uporabimo vlažne krpe, kupčke pokošene trave, vlažen papir, trohneče deske ali rastlinske ostanke.

Najbolj priljubljena lovilca so rezine jabolk, banane, surov krompir, koruzni zdrob in seveda nerazredčeno pivo, nalito v do roba zemlje zakopan pol litrski kozarec (piva nalijemo do ene tretjine, po dežju zamenjamo).


  • Mehanske ovire:

Tla ponavadi pokrijemo z ostrimi snovmi. Največkrat za mehansko oviro naredimo vsaj 50 cm širok pas žagovine ali hrastove skorje, ki pa sta učinkovita le do prvega dežja. Pomagamo si lahko tudi z jajčnimi lupinami, kavno usedlino, ostrim peskom, otrobi, lesnim pepelom.

Še najbolj učinkovit in do 30 dni delujoč pa je pas zeolitne moke Bio-ZE, pomešan z Neem cake, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida. Polže zasuši in prepreči da bi odložili jajčeca.

Geli, ki jih lahko kupite, prav tako veljajo za mehanske ovire, a ponavadi vsebujejo sol ali apneni dušik, ki nista najbolj primerna za vrt, zato njihovo uporabo odsvetujem.

Uporaba rastlin - naravna odvračala polžev:

Rastline, ki delujejo kot naravno odvračalo za polže so timijan, origano, pelin, česen, teloh, grobelnik, kapucinke, ognjič, meta, koromač, bezeg, preslica, plavica, hortenzija, šetraj, žajbelj, kalifornijski mak, rman

Zastirka iz hrastovega lubja, gozdne praproti, bezga, vratiča ali gorjušice nekaj časa nudi zaščito vrta pred polži.

Drugače lahko polže privabimo z žametnicami (najbolj znan je tagetes), hrenom in z baziliko.


Pravilno gnojenje:

Rastline, ki so preveč pognojene in imajo dostopno obilico dušika so sočnejše in kot take bolj privlačne polžem na vrtu. Paziti moramo, da vrtnine ne pregnojimo, saj s tem sami povzročimo dodatne napade polžev in drugih škodljivcev.


Enostavna, hitra in poceni rešitev:


Neem cake pogača vsebuje le posušena in zmleta semena drevesa neem, ki imajo prav poseben vonj, ki spominja na ječmenovo kavo in ki polžem smrdi. Ker gnojilo vsebuje aktivno snov AZADIRACHTIN, ki deluje podobno kot insekticid, z gnojenjem preprosto razkužimo zemljo..

Prisotnost gnojila na gredicah zagotovi hranila, vonj in aktivne snovi (poleg azadirachtina, neem vsebuje še repelent salanin, nimin, nimidol in mnoge druge aktivne snovi) pa prepreči pojav večine talnih škodljivcev (polži na vrtu, strune na vrtu, koloradski hrošč, majski hrošč. Gnojilo za razliko od zrnc ne škodi koristnim žuželkam (deževniki, ptice, ...)


Neem cake je najbolj koristen pri uporabi spomladi in jeseni, saj je najbolj pomembno, da zasušite polžja jajčeca, kar dosežete z Neem cake gnojilom.Tudi v primeru, da imate na vrtu že vse posajeno, ne obupujte, preprosto med sezono uporabite Neem tonic, organsko gnojilo z učinkom insekticida brez karence, s katerim lahko rastline poškropimo in zalijemo. Učinek bo enak in polži ne bodo jedli vrtnin,


Polži na vrtu - česa ne smemo narediti NIKOLI!


  • polži na vrtu se ne ustavljajo s soljo in z apnom! Kakovost zemlje se poslabša, poleg tega pa polž, ko prečka področje posuto s soljo ali apnom, takoj odloži vsa jajčeca in se razmnoži. S tem pljuvamo v lastno skledo. Še več, polži na vrtu, ki prečkajo tako področje se le močno slinijo in ponavadi ne poginejo!

  • polžev ne nabadamo ali prerežemo, saj tudi takrat odložijo jajčeca in tako nadaljujejo cikel razmnoževanja.Povzetek predavanja z dne 24.5.2024 se nahaja spodaj:Zoom predavanje strune in polzi 22.05.24 - povzetek
.pdf
Download PDF • 490KB
5,637 views

Comments


bottom of page