facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
 • Neem'O'holic Mitja

Rdeča pesa 🏡 ekološka vzgoja ❤️

Rdeča pesa, korenovka ponavadi značilno ognjeno rdeče barve, nezahtevna za pridelavo v kakršnikoli zemlji. Koreni so okrogli ali podolgovati, barve pa lahko poleg rdeče še rumene, bele ali celo pisane.Ekološka vzgoja rdeče pese 👍

 • svež hlevski gnoj ni primeren za gnojenje rdeče pese

 • uporabi dobro preperel in kompostiran kompost in organska mineralna gnojila kot je Neem cake, organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida, ki vsebuje kar 79,88% organske mase (največ na tržišču)

 • rdeča pesa potrebuje veliko kalija, malo fosforja in skoraj nič dušika, zato uporabi Kep tonic, organsko listno gnojilo na osnovi alg, z obilico kalija, kacija in aminokislin ali dodajaj lesni pepel ali gabezovo brozgo

 • namakanje rdeče pese ni primerno zaradi globokih korenin

 • kolobarjenje je pomembno, na isto mesto v vrtu rdečo peso sadiš ali seješ po treh ali štirih letih in ne prej, zaradi pojava bolezni (pepelovke, pegavosti, rja)

 • bolezni rdeče pese so manj pogoste, če seješ odpornejše sorte rdeče pese ali uporabiš zdravo in tretirano seme

RDEČA PESA - sejanje na prosto

 • na prosto rdečo peso neposredno na gredice seješ od aprila do konca julija, 5 cm narazen v vrsti in 20 do 30 cm narazen med vrsticami

 • na vrt seješ malo, a večkrat, zato imaš stalen pridelek

 • uporabi vrtno kopreno in gredice pokrij, s čimer zaščitiš sadike in pospešiš rast rdeče pese

 • uporabi zastirko, kompost, slamo, ovčjo volno, listje, saj rdeča pesa potrebuje vlažno zemljo, da pridelek ne oleseni ali popoka

RDEČA PESA - lastna vzgoja sadik

 • v setvene plošče za pridelavo rdeče pese iz sadik seješ februarja ali marca (3-5 semen v sejalno celico)

 • ko semena vzklijejo, setveno ploščo postavi na svetlo mesto s temperaturo med 18 - 22 stopinj C

 • pred presajanjem na prosto , sadike učvrsti ob topli južni steni ali rastlinjaku

 • presajene rastline ne smejo imeti poškodovanih korenin in morajo biti zasenčene ter presajene v vlažno zemljo (v času vznika mora biti zemlja vedno vlažna)


s čim rdeča pesa pritegne tvoj pogled - zunanji videz in uporabnost 👀

 • temno rdeči okrogli gomolji so zelo okusni, predvsem, če jih pospraviš še mlade in relativno majhne, velike 4 do 5 cm (kot t.im. baby-beet)

 • obstaja velika raznolikost v barvah in oblikah

 • predvsem valjaste sorte s podolgovatimi koreninami dajejo veliko enakih diskastih gomoljev

 • sorte z belim, zlatim, celo progastim mesom so zelo atraktivne za uporabo v surovem stanju za obloge in solate


Rdeča pesa, kaj je potrebno paziti? 👓

 • rdeča pesa uspeva na polnem soncu, vendar dobro prenaša tudi polsenco

 • rdeča pesa zahteva globoko obdelana vrtna tla, ne prenese naknadnega dognojevanja s hlevskim gnojem, ali talnimi gnojili, ki so bogata z dušikom


HIP HIP HIP, TU JE STRAŠNI TRIK 💯✨

 • vedno kupiš razkuženo seme

 • na gredo sejemo rdečo peso konec aprila

 • mladi sejančki prenesejo temperaturo pod ničlo, v premočnem mrazu pa hitreje vzklijejo

 • zgodnje posevke pokriješ s kopreno

 • seme za jesensko spravilo seješ v drugi polovici junija

 • rastline redno okopavaš in v suhem vremenu zalivaš

 • mlade liste trgaš sproti , da ostane vsaj za širino peclja

 • gomolje pobiramo iz zemlje pri premeru okoli 10 cm

 • vse gomolje pospraviš iz grede do prve zmrzali

 • pospravljene gomolje lahko do spomladi shraniš v kupu vlažnega peska, na hladnem v plastični vrečki ali v jami pod zemljo


rdeča pesa - bolezni in škodljivci

Vzgoja rdeče pese je enostavna, še posebej, če je seme razkuženo (uporabiš lahko rudi Kelp tonic) in ne gnojiš z močnimi dušikovimi gnojili ali hlevskim gnojem. Takrat je bolezni in škodljivcev manj.

Listi so vedno prizadeti najprej

Bolezni rdeče pese:

Najbolj pogoste bolezni rdeče pese so povezane z napačnim gnojenje z bogatimi dušikovimi gnojili in slabim vremenom.

Pesna listna pegavost

Pesna listna pegavost je najpogostejša in najbolj nevarna bolezen rdeče pese. Na starih listih se pojavijo drobne sive okrogle 2 do 3 mm velike pege z rdeče-rjavim robom, ki se začnejo širiti dokler list ne odmre. Bolezen nastane zaradi visoke vlage in toplote od julija do septembra, še posebej v bližini vodnih virov.

Siva listna pegavost

Še ena od bolezni, ki napade srednje stare in stare liste rdeče pese. Nepravilno oblikovane svetlo sive pege velikosti od 4 do 10 mm s svetlo rjavim robom. Znamenja so podobna pesni listni pegavosti. Vzrok za nastanek so blažna poletja z nižji temperaturami.

Pesna rja

Rosa je glavni vzrok pojava pesne pepelovke

Konec poletja se pojavi pesna rja. Na zgornji in spodnji strani listov rdeče pese, zaradi visoke zračne vlage in temperature zraka med 10 in 20 stopinj C, nastanejo 1 mm velika rdeče oranžna do rjavkasta ležišča spor.

Pesna pepelovka

Bolezen pesna pepelasta plesen ponavadi ne povzroči veliko težav, razen, če se pojavi zelo zgodaj. Okuženi listi dobijo mokasto belo prevleko. Če je okužba močna, listej porumeni in se posuši. Bolezen se pojavi zaradi vročine in pogostega rosenja, ker vreme stalno prehaja med suhim in vlažnim obdobjem. Ob uporabi zastirke pesna pepelasta plesen ne okuži rdeče pese. Več o pepelovkah si preberi v članku Pepelaste plesni ali pepelovke. 📓

Rešitev je za zgornje težave v vseh primerih okužbe identična.

💉💉💉 Formula za uspeh: 15 ml Kelp tonica + 25 ml Bio zela + 20 ml Labicuper na 10 L mlačne vode, škropimo in zalijemo dvakrat na 5 do 7 dni.


Škodljivci na rdeči pesi:

Tudi rdečo peso mučijo najbolj pogosti škodljivci: uši, polži, strune in pesna muha!

Uši

Tudi uši rade sesajo sok listov rdeče pese. Listi rdeče pese porumenijo in se kodrajo. Listne uši na rdečo peso priletijo, ko se temperatura zraka dvigne nad 15 stopinj C. Rdeča pesa je pogosteje ušiva ob uporabi močnih dušikovih gnojil, zaradi katerih so rastline lahko pretegnjene, manj odporne na škodljivce. Ob nizki količini dušika v tleh, tudi uši na rdeči pesi ni. Kako odpraviti listne uši z Neem tonic ali drugače, si preberi v prispevku Listne uši 📓

Polži 🐌

Polži so nadloga, ki se ji ne more izogniti skoraj nihče. Najraje se skrivajo v živi meji, travnih in kompostnih kupih, pod vlažno zastirko, v slast pa jim poleg ostalega gre tudi rdeča pesa. Rdečo peso redno okopavaj, odstrani plevele in gredic ne gnoji z nedozorelim kompostom, ker le to pravi magnet za polže. Zastirko redno obračaj in preprečuj preveliko vlažnost. Več o tem kako se znebiš polžev preberi v članku Polži na vrtu. 📓

Strune

Strune so ličinke hroščev pokalice, izredno požrešni valjasti, črvom podobni škodljivci rumene do rdečkaste barve, ki se v vrtu pojavijo zaradi preveč dušika v tleh (eden od razlogov). Čeprav jih je težko zatreti, uporaba Neem cake, organskega gnojila z močjo insekticida to zagotovi v enem letu. Kako se znebiti strun si preberi v članku Strune na vrtu. 📓

Pesna muha 🐛

Škoda zaradi ličinke pesne muhe na listih rdeče pese

Pesna muha je še ena od številnih muh, katere ličinke povzročajo veliko škodo na rdeči pesi (in špinači, blitvi). Majhna ličinka, ki zavrta v liste in se v 7 do 16 dni prebije na plano, od koder pade na tla in se zabubi, je najpogostejši vzrok težav na rdeči pesi. Hitra rešitev je škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida.

💉💉💉 Formula za uspeh: 15 ml na 1 L mlačne vode, poškropiš in zaliješ rdečo peso 2x na 5 do 7 dni razmika.


rdeča pesa - uporaba 🍽️

Rdeča pesa je dolgo poznana zelenjava, bogata z mineralnimi snovmi kot so železo, mangan, baker, magnezij, kalij, in vitamini, predvsem vitamin B12.

Vsebuje številne aktivne snovi:

 • rdeči antocian, ki se nahaja v listih in gomolju pese, preprečuje nastanek tumorjev.

 • aminokisline aspargin, glutamin in betain, zmanjšujejo količino holesterola v krvi.

 • vsebuje zelo redke minerale rubidij, cezij, stroncij in predvsem kobalt, ki je pomemben pri nastajanju vitamina B 12, pri nastajanju krvnih telesc.


Sok rdeče pese je izredno pomemben za vse slabokrvne, saj deluje na. Deluje na težave, ki jih lahko imaš s krvnim obtokom. Užitni so tudi listi, ki jih uživamo kakor špinačo.

vplivi na človeško telo

Izboljša se krvni tlak 🩸

Kozarec soka iz rdeče pese na dan, aktivno spodbuja tvorjenje vitamina B12 in nastajanje krvnih telesc.

Manjše tveganje bolezni srca ❤️

Nižji je krvni tlak, manj je možnosti za pojav bolezni srca in ožilja. Vsebuje snovi zaradi katerih se v krvi zmanjšajo ravni homocisteina, ki povečuje tveganje za bolezni srca in kapi.

Večja moč 💪

uživanje rdeče pese povečuje moč telesa. Za pravi učinek je potrebno počakati dve do tri ure po zaužitju od treh do petih rdečih pes.

Aktiviranje možganov 🧠

Možgani delujejo boljše zaradi boljšega krvnega obtoka , kar je še posebej pomembno, ko se staramo, saj se takrat delovanje našega ožilja naravno slabša.

Boljše delovanje jeter 🩺

Naloga jeter je čiščenje krvi in izločanje toksinov iz telesa. Ker rdeča pesa vsebuje snov, ki preprečuje nabiranje maščob v jetrih, z uživanjem rdeče pese zaradi manj maščobe tudi jetra delujejo bolje.

Manjše tveganje za pojav kroničnih bolezni 👨‍⚕️

Visoka vsebnost antioksidantov rdeča pesa deluje protivnetno, zato je potrebno uživanje soka rdeče pese.


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zmanjšati vpliv vlage na bolezni ter te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš izvedeti in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!


 • SoundCloud Social Icon
 • Facebook Stran
 • Naš Youtube Kanal
0