facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Monstera-tropska oaza v tvojem domu

Monstera s svojimi velikimi listi v dom prinese veliko občudovanja, zato ji ne dovolimo, da razočara z nezdravim izgledom.


Njeni veliki listi so včasih super skrivališče za množico rdečih pajkov, spet včasih se srečamo z bledimi ali rumenimi listi in za vse imamo odgovor.

Monstera je ogledalo doma
Zdrava monstera je ogledalo doma

Da bo tvoja monstera še dolgo sijoča, je spodaj nekaj pomembnih nasvetov:


Gnojenje: v obdobju rasti jo gnojimo enkrat na teden.

Vrsta zemlje: navadna cvetlična zemlja ali šotna prst.

Presajanje: mlade rastline presajamo vsako leto, starejšim pa samo zamenjamo vrhnjo plast zemlje.

Obrezovanje: velikim rastlinam lahko spomladi obrežemo del vrha.


Škodljivci, ki napadejo monstero:

Rdeči pajki: se precej pogosto pojavljajo, če rastlina stoji v suhem in pretoplem prostoru. Manjše rastline obrišemo s papirnato brisačko, starejše pa poškropimo z insekticidom brez karence, kjer je Neem tonic odlična izbira.

.

Kaparje odstranimo z uporabo ostrega noža. Močno napadene liste poškropimo z zaščitnim sredstvom Neem tonic, ki mu za največjo učinkovitost dodamo Biozel..


FORMULA ZA USPEŠNO ODSTRANJEVANJE ŠKODLJIVCEV NA MONSTERI:


V 1l mehke mlačne vode (ca.30°c) dodaj 2.5ml biozela in 1 zamašek Neem tonica (12-14ml). Monstero temeljito poškropi po listih z obeh strani in ponovi čez 1 teden. Monstero minimalno zalij s pripravljeno svežo mešanico, preostanek uporabi za druge sobne rastline. Ponovi čez 7-10 dni!


Na monsteri se lahko pojavijo tudi črne lise na listih, ki naznanjajo, da je rastlini prehladno. Postavimo jo v bolj topel prostor.


Če njeni spodnji listi rumenijo in se kmalu spremenijo v rjave, posebej pozimi: jo preveč zalivamo. Pustimo, da se prst posuši, nato zalivamo redkeje.


Znak za ukrepanje je, ko njeni listi bledijo, saj pomeni, da je substran izpran in ji primanjkuje hranilnih snovi. Vsa manjkajoča hranila ji nadomestimo z redno uporabo Kelp tonica.


FORMULA ZA USPEH PRI DOZIRANJU HRANIL:


V 0.5l mehke vode dodamo 1 ml Kelp tonica in škropimo po obeh straneh listov. Nežno zalijemo, preostanek porabimo za preostale sobne rastline. V kolikor smo škropili proti škodljivcem, skrbimo, da najprej dvakrat škropimo z Neemom in Biozelom, nato nzačnemo s Kelpom!173 views

Comments


bottom of page