facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Cvetna monilija

Updated: Jan 29, 2020

Navadna sadna gniloba, plodova monilija - znaki in rešitve


Kako ukrepati proti moniliji?

Cvetna monilija, navadna sadna gniloba in plodova monilija so glivične bolezni, ki napadajo koščičarje in pečkarje. V kolikor drevesu ne pomagamo, je obsojeno na propad. Ljudje radi rečejo, da ga je kap.


Pod oznako monilija sodijo 3 sorodne bolezni, ki jih ljubiteljski sadjarji dobro poznajo a težje ločijo, čeprav saj so si znaki med seboj zelo podobni, končni rezultat bolezni pa prav tako.


Monilija - navadna sadna gniloba - Monilinia fructigena

Bolezen redno napada koščičarje in pečkarje. Monilija - navadna sadna gniloba je bolezen ran na plodovih. Pojavi se zaradi premočnega gnojenja, pregoste neurejene krošnje, plodov, ki se med seboj drgnejo, poškodb zaradi toče. Ranice zaradi insektov, ki sesajo ali grizljajo plodove so najpogostejši vzrok, da sadje okuži navadna sadna gniloba.

PRVI ZNAKI:

Na zrelih in dozorevajočih plodovih se okoli ranice na koži ploda pojavi gniloba, ki se koncentrično širi. Plodovi odpadejo ali se posušijo in zgrbančijo. Mumije (ostanki posušenih plodov) so vir okužbe za prihodnje leto. Bolezen se zlahka prenese tudi v skladišča in celo hladilnice.

Rešitev:

 • zmerno gnojenje

 • ustrezna rez in redčenje plodov

 • zatiranje insektov

 • odstranitev zgubanih posušenih plodov (mumij) in odpadlega gnilega sadja

 • odstranitev gnilega in prezrelega sadja iz skladišč

 • preprečitev poškodb pri obiranju in pakiranju sadja

 • takojšnja ohladitev sadja po obiranju na 0 stopinj

 • preventivno škropljenje takoj po toči s čajno zeliščno mešanico na osnovi sladkega komarčka Bio-SK za preprečevanje gnitja sadja

 • preventivno in kurativno škropljenje imenovano škropljenje v cvet neposredno pred dežjem (3 ure, pomembno je da se škropivo posuši) - (učinkovita rešitev za vse vrste monilije je predstavljena čisto spodaj)Monilija - cvetna monilija - Monilinia laxa

Bolezen redno napada koščičarje in jablane, kjer napade le plodiče. Cvetna monilija lahko prodira celo v zaprt cvet, med cvetenjem, po cvetenju ali ko se začnejo kazati cvetni listi. Deževna pomlad je garancija za njen pojav, če pa je vreme med cvetenjem sončno in suho cvetna monilija skoraj ni prisotna. Najbolj so na cvetno monilijo občutljive marelice. Če je ne mislite škropiti, je ne posadite v vaš sadovnjak!

PRVI ZNAKI:

Na koščičarjih se najprej okužijo odprti cvetovi. Najprej počrnijo pestiči, prašniki, notranjost cvetov, potem pa se okužba naseli tudi vejice. Cvetovi se posušijo in ostanejo na vejicah, kjer je videti kupčke sive plesni. Zoreči ranjeni plodovi na češnjah in višnjah so izredno občutljivi na okužbe. Okužbe skozi zaprte cvetove so izredno redke.

Če razpokano lubje začne smoliti, je to zagotovo znak okužbe s cvetno monilijo (hitro opazno pri češnjah in marelicah). Lesne gobe hitro naselijo rane, ki nastanejo zaradi napokanega lubja na drevesih, ki jih je okužila cvetna monilija.

Rešitev:

 • redno izrezovanje in sežiganje odmrlih poganjkov

 • opazovanje časa cvetenja in vremena

 • zatiranje insektov

 • odstranitev divjih ali zanemarjenih dreves kot prenašalcev bolezni

 • odstranitev zgubanih posušenih plodov (mumij) in odpadlega gnilega sadja

 • preventivno in kurativno škropljenje imenovano škropljenje v cvet neposredno pred dežjem (3 ure, pomembno je da se škropivo posuši) - (učinkovita rešitev za vse vrste monilije je predstavljena čisto spodaj)


Monilija - plodova monilija - Monilinia fructicola

Bolezen redno napada koščičarje in pečkarje. Še posebej so na plodovo monilijo občutljive breskve in nektarine. Plodova monilija zaradi enostavnega prenosa okužbe pred obiranjem ali v skladiščih povzroča veliko gospodarsko škodo. Brez laboratorijske analize se ponavadi bolezni ne da ločiti od cvetne monilije ali sadne gnilobe, zato vzorec predamo v laboratorij (brez vaših stroškov).

PRVI ZNAKI:

Plodova monilija povzroči porjavenje cvetov in listov, ki ne odpadejo takoj, temveč povzročijo nastanek nekroz na okuženih poganjkih in razjede na lubju, iz katerih izteka smola. Propadanje cvetov, listov, poganjkov, gnitje plodov so znaki okužbe s plodovo monilijo. Propadejo in posušijo se celo večje veje. Končni rezultat okužbe s plodovo monilijo so številne mumije na drevesu.

Rešitev:

 • ustrezna rez in redčenje plodov

 • zatiranje insektov

 • odstranitev zgubanih posušenih plodov

 • preventivno in kurativno škropljenje imenovano škropljenje v cvet neposredno pred dežjem (3 ure, pomembno je da se škropivo posuši) - (učinkovita rešitev za vse vrste monilije je predstavljena čisto spodaj)


Več o sredstvih in načini škropljenja proti cvetni moniliji, plodovi moniliji in navadni sadni gnilobi si preberi v članku Monilija - Kako škropimo proti cvetni, plodovi moniliji in navadni sadni gnilobi!


Podrobne škropilne nasvete za breskve, marelice, češnje, slive in drugo sadje ter vrtnine najdeš TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica za preprečitev pojava gnilob Bio-SK zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake ali hladno stiskano olje z močjo insekticida Neem tonic zanimata in želiš izvedeti več ali ju naročiti klikni TUKAJ!

Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

8,500 views

Comments


bottom of page