Pepelovka vinske trte – oidij - Uncinula necator
Oidij oziroma pepelasta plesen na vinski trti je poleg peronospore najbolj razširjena in najbolj nevarna bolezen, ki ogroža pridelek grozdja.
Kot vse pepelaste plesni tudi za oidij velja, da je najbolj nevaren prav v takšnem vremenu kot ga imamo zadnja leta. Kljub nenehnemu deževju meseca aprila in maja, je sedaj ozračje suho in toplo, relativna zračna vlaga pa je visoka. Kar poleg oidija spodbuja tudi nastanek toče.
Pogoji za nastanek oidija:
sušno in toplo vreme z visoko relativno zračno vlago
za kalitev glive ne potrebujejo vodnih kapljic
če je ponoči visoka vlaga in so podnevi temperature visoke, obstaja možnost okužbe vseh zelenih delov vinske trte
Kje se oidij najhitreje pojavi?
najraje se pojavi na zelo segretih območjih, kjer zračna vlaga ostaja še dolgo čez dan, zato lega in mikroklima zelo vplivata na pojav oidija
v primeru pregostih nasadov, kjer je zračnost manjša in vlažnost velika
v primeru neopletih trsov, kar ponovno pomeni višjo zračno vlago
v primeru nerednega in nepravočasnega škropljenja
zaradi občutljivosti določenih sort (velja, da naj bi bile bolj občutljive svetle sorte, čeprav se ne izogne tudi temnim...chardonnay, rizvanec, renski rizling, laški rizling, kerner, tudi modra frankinja),
Kako oidij prezimi?
oidij prezimi v brstih / očesih, od koder spomladi micelij požene svoje hife na odgnale poganjke in liste.
prezimi tudi na listih, mladicah in martinčkih, kjer se poleti najraje v listnih pazduhah razvijejo očesa trosov za okužbo naslednje leto.
PRVI ZNAKI:
spomladi se začne razvijati na listih kot bela prevleka na jagodah, listih in rozgah.
če je napad močan, se listi začno zvijati ali celo odpadejo.
jagode otrdijo in nehajo rasti.
če so jagode še drobne, le te porjavijo in se posušijo
če so jagode večje, jih obda sivkasto pepelasta plesniva prevleka / poprh, jagode nato kmalu počijo in prikažejo se pečke
bolezen je nevarnejša, če so jagode drobne!
poganjki se sušijo, slabo debelijo ali celo olesenijo, poleti se razvije na olesenelih rozgah oidij pokaže kot vijolično do rdečkasto rjava prevleka v obliki nepravilno razporejenih peg .
čas od okužbe do novega izbruha 7 do 14 dni, odvisno od vremena.
POZOR VONJ PO PLESNI IN GOBAH
Listi, grozd in bolne mladike poleti ob prisotnosti gliv dobijo značilen vonj po plesni in gobah!
Oidij na vinski trti
Rešitev z ekološkimi sredstvi:
prvi korak prehoda s klasičnih fitofarmacevtskih sredstev je revitalizacija rastlin, kar še posebej velja v primeru vinske trte.
le kombinacija ustreznih mikroorganizmov in čajne zeliščne mešanice Bio-SK v kombinaciji s hranili in aminokislinami, ki se nahajajo v hladno stiskanih algah Kelp tonic, omogoči, da so lahko ekološka naravna škropiva tudi učinkovita. Kot ljudje ne moremo spraviti posledic prekomernega prenajedanja s hitro hrano in prehoda na bolj zdrave obroke, tako tudi rastline ne morejo takoj učinkovito vsrkati oziroma sprejeti pozitivnih učinkovin naravnih ekoloških škropiv, našim željam navkljub.
Formula za uspeh: 40 ml Bio SK na 10 L mlačne vode
najbolj učinkovita kombinacija zaščite pred oidijem in krepitev rastlin se izvaja s škropljenjem pred in po cvetenju, ko proti razvoju bolezni rastline poškropimo z aminokislinami in bakrovim pripravkom ali nadomestki.
Formula za uspeh: 20 ml Kelp tonic + 30 ml Bio zel + 20 ml Bio-SK na 10 L mlačne vode.
Delo z ekološkimi škropivi je pri vinski trti zahtevnejše in dražje in se razlikuje po sortah, zato moramo delo skrbno načrtovati!
Kakšna je razlika med oidijem in peronosporo?
OIDIJ:
oidij najprej okuži grozdje in potem listje
jagode so znotraj videti zdrave, zunaj pa sive barve
gliva oidija okuži kožico jagode in ne notranjosti
kasneje kožica jagode popoka in razkrije pečke
grozdi okuženi z oidijem se vedno posušijo
grozdi imajo značilen vonj po plesni in gobah
PERONOSPORA:
peronospora okuži najprej liste in potem grozdje
le drobne jagode okužene s peronosporo postanejo sive
jagode normalne velikosti pri okužbi s peronosporo vedno porjavijo in dobijo liste višnjeve barve
jagode so videti sparjene in so rjave barve, ker je gliva peronospore v jagodi
jagode so v zadnjem stadiju vedno črne in posušene
Opmerkingen