facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako do jagod brez alergij - rešitev je ekološka pridelava

Da bi lažje razumeli alergije na kupljenih jagodah, moramo najprej podrobno preveriti škodljivost pesticidov in uporabljenih umetnih gnojil pri masovni pridelavi. Potem je tu še skladiščenje in prodaja jagod skozi celo leto in rezultat vsega so številne alergije.

Pesticidi in umetna gnojila lahko na več načinov vplivajo na alergije, povezane s jagodami:

  1. Ostanki pesticidov: Pesticidi, uporabljeni pri pridelavi jagod, lahko puščajo ostanke na sadežu. Ti ostanki se zelo težko izpirajo, tako jih mimogrede vnesemo v telo in povzročimo alergijsko reakcijo..

  2. Križna kontaminacija alergenov: Umetna gnojila in pesticidi lahko vsebujejo alergene spojine ali ostanke, ki se med uporabo lahko prenesejo na jagode. Na primer, če gnojilo ali pesticid vsebuje alergene, kot so določene beljakovine ali kemikalije, se lahko te prenesejo na rastlino jagode in nato na sadež, kar lahko sproži alergijske reakcije pri občutljivih posameznikih.

  3. Povečana alergenost: Nekatere študije kažejo, da lahko uporaba določenih pesticidov in gnojil spremeni sestavo rastlin, kar lahko poveča ravni alergenih beljakovin ali spojin v jagodah. Ta povečana alergenost bi lahko poslabšala alergijske reakcije pri občutljivih posameznikih.

  4. Kemične občutljivosti: Določene kemikalije, prisotne v pesticidih ali umetnih gnojilih, morda niso sami po sebi alergeni, vendar lahko pri nekaterih posameznikih sprožijo občutljivosti ali draženje, kar povzroči simptome, podobne alergijskim reakcijam.

  5. Posredni vplivi na alergije: Pesticidi in umetna gnojila lahko prav tako vplivajo na okolje in ekosistem, v katerem rastejo jagode. To lahko posredno vpliva na alergijske reakcije s spreminjanjem dejavnikov, kot so kakovost zraka, proizvodnja cvetnega prahu in prisotnost drugih alergenih rastlin ali organizmov v bližini polj jagod.

Skladiščenje jagod


Navadilii so nas, da jagode kupujemo skozi celo leto, vendar ali se kdaj vprašaš, od kod te jagode pridejo in kako trgovci poskrbijo, da jagode v trgovinah zdržijo več kot 2 dni.
Skladiščenje jagod v trgovinah


  • Svežino ohranjajo z nizkimi temperaturami v skladišču (0-4°c)

  • Vlažnost zraka mora biti zelo nizka, da se prepreči gnitje in razvoj plesni

  • Jagode potrebujejo veliko zračenja, da se jim zagotovi svežina

  • Ločene morajao biti od drugih sadežev, da se prepreči prisotnost etilena, ki lahko povzroči gnitje in prehitro zorenje


Kaj pa alergije na domače vrtne jagode?


Jih ni, če so pridelane na ekološki način. Še več, so popolnoma varne tudi za dojenčke ob uvajanju goste hrane (preverjeno na naših otrocih od 4. meseca dalje)


Za nežne jagode je najbolj pomemben Kelp tonic, ki ima obilico aminokislin in mikrohranil, ki skrbijo za zdrave sadike in sladek okus jagod.
127 views

Comments


bottom of page