facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Paradižnik brez bolezni - sanje ali realnost?

Updated: Aug 10


zdrav paradižnik

Paradižnik nam vsako sezono da vetra, zato se temi vzgoje paradižnika brez bolezni tudi zdaj ne morem izogniti, čeprav je sezona rešitev skoraj mimo in smo z mislimi že pri jesenskih opravilih!


Kot vsako leto me je največ vrtičkarjev in ekoloških kmetijskih pridelovalcev spraševalo, kaj storiti s paradižnikom ko zboli, kako poteka ekološka pridelava, katera organska gnojila uporabiti, zakaj uporabiti KELP TONIC, NEEM TONIC in tako naprej.
In prav vsakdo dobi enako mantro: PREVENTIVA JE 80% KURATIVE!

Nikoli ne čakaj, da se bolezni pojavijo, sadike pravilno nahrani, okrepi in pripravi na delo že ob sajenju!Najbolj potreben je pri vsem skupaj KELP tonic. Zakaj?

Ekološke rjave morske alge KELP tonic vsebujejo preko 70 različnih aminokislin in hranil, ogromno količino Kalija in Kalcija, zato bodo rastline presajanje preživele brez posledic.

Prav tako bodo rastline zaradi optimalnega razvoja, najprej koreninskega sistema in nato sadike same, tudi bolj odporne na bolezni, na neugodne vremenske pojave in škodljivce.

Pridelek bo obilnejši, težav bo manj, hvaljenja pred sosedi in prijatelji pa toliko več.


Paket za ZDRAVE paradižnike in druge plodovke si ZAGOTOVI TUKAJ! Če imaš dodatna vprašanja in pomisleke ne odlašaj, pošlji elektronsko pošto na info@ekopridelava.si ali nas pokliči na 031 329 507,


P.S.: Več informacij in podrobnosti o potrebnih količinah gnojil si lahko ogledaš na NASVETI - PLODOVKE, spodaj pa snameš še škropilni načrtŠkropilni_načrt_plodovke
.pdf
Download PDF • 195KB


Kaj torej storiti, da bo drugo leto težav s paradižnikom in ostalimi plodovkami manj?


Da pozno poleti ne objokuješ svojih paradižnikov, začni že s sadikami. Če doma vzgojiš sadike kumar, paradižnikov in paprike, jih hraniš v lončkih ali pa jih kupiš v vrtnarijah, vedno pride čas presajanja na vrt ali v rastlinjak.


Vse to ti je seveda dobro znano, toda prvo pomembno napako lahko storiš že tu. Rastline so občutljive na presajanje, saj gre za mlade rastline z rahlim koreninskim sistemom. Stres, ki ga rastline občutijo ob presajanju, opazimo kot zastoj v rasti, po drugi strani pa skrajšanje stebla in prezgodnje razvijanje koreninskega sistema pripelje do prezgodnjega cvetenja.V kolikor med razvojem sadik, pred presaditvijo na vrt ali rastlinjak, le-te REDNO zalivaš vsakih 7 dni z mešanico KELP tonika in čajne mešanice BIO ZEL, si v času presajanja lahko pomirjen/a, mlade rastline so dobile optimalne razvojne pogoje in hranila od pričetka rasti. S tem je povečana odpornost sadik na stres in neugodne vremenske pojave. 50% dela je opravljeno.


Pred presajanjem, še posebej, če sadik prej ne zalivaš, sadike nujno NAMOČIŠ v vodno mešanico KELP tonika in pustiš stati najmanj 4 ure, najbolje čez noč.

S tem skoraj v celoti zmanjšaš stres rastlin ob presajanju in si zagotoviš bolj zdrave in na bolezni ter šoke bolj odporne rastline.


Pomembno je, da korenine po namakanju čimbolj OSUŠIŠ (rastline postavi na časopisni papir in naj se nekaj ur sušijo), saj tako preprečiš razvoj plesni.

Ob presajanju pozorno spremljaj vlažnost zemlje, iz katere presajaš rastline!

Zemlja naj bo vlažna le toliko, da na korenini posamezne sadike ostane sprijeta zemlja, ki ščiti korenino. Ob preveliki suhosti zemlje, se rastlina ob presajanju, ne bo dobro prijela na vrtu.Tako sadike so uspešno posajene in pravo delo se šele začne. Učinkovita ekološka pridelava vrtnin temelji na preventivi in uporabi učinkovitih organskih gnojil z visoko dodano vrednostjo.

Plodovke, predvsem pa paradižnik potrebujejo veliko hranil, predvsem pa kalija in še bolj kalcija. redno dodajanje le teh bo sadike okrepilo in preprečilo razvoj bolezni, še posebej krompirjeve plesni.

Krompirjeva plesen
Krompirjeva plesen

Za preprečitev bolezni plodovk obstajajo trije načini uporabe ekoloških gnojil TERRA:

1. način: vsak teden sadike poškropimo z ekološko vodno mešanico brez karence sestavljeno iz:

10 L mlačne vode (da zmanjšamo temperaturni šok na rastlinah)

15-20 ml KELP tonica (dodajamo kalij, kalcij, aminokisline)

1 dcl polnomastnega mleka ali sirotke ali kefirja (dodatna prisotnost kalcija, predvsem pa laktoznih bakterij, ki zavirajo in preprečujejo razvoj plesni)

1 čajna žlička sladkorja (pospeši delovanje aminokislin in izboljša vsrkanje kalcija in hranil v rastline)


2. način: vsakih 10 dni sadike poškropimo z ekološko vodno mešanico brez karence sestavljeno iz:

10 L mlačne vode (da zmanjšamo temperaturni šok na rastlinah)

10 ml KELP tonica (dodajamo kalij, kalcij, aminokisline)

25 ml Bio-ZEL (okrepimo fungicidno, delovanje KELP tonica, deluje tudi akaricidno in insekticidno)

20 ml ekološke bakrene raztopine Labicuper (zaviramo rast sadik za največ 2-4 ure, odvisno od sorte. V tem času Kelp in Bio zel uničita morebitne težave s prisotnostjo bolezni na sadikah)

2. način ekološka gnojila TERRA - paradižnik: Vrtnarstvo Hodak
2. način ekološka gnojila TERRA - paradižnik: Vrtnarstvo Hodak

3. način: vsakih 10 dni sadike poškropimo z ekološko vodno mešanico brez karence sestavljeno iz:

10 L mlačne vode (da zmanjšamo temperaturni šok na rastlinah)

150 ml NEEM tonica (preprečuje pojav bele muhe, tripsa in pršice, hkrati pa preprečuje pojav npr krompirjeve plesni).

+ dodatno vsakih 14 dni sadike poškropimo še z ekološko vodno mešanico brez karence sestavljeno iz:

10 L mlačne vode (da zmanjšamo temperaturni šok na rastlinah)

15-20 ml KELP tonica (dodajamo kalij, kalcij, aminokisline in preprečujemo temperaturne šoke s prisotnostjo aminokislin).

3. način: ekološka gnojila TERRA - paradižnik, paprike, čiliji: kmetija Vovk, Polskava
3. način: ekološka gnojila TERRA - paradižnik, paprike, čiliji: kmetija Vovk, Polskava


1,997 views
bottom of page