facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
 • Neem'O'holic Mitja

Paradižnikova plesen - MINUTA ZA VRT

Paradižnikova plesen oziroma krompirjeva plesen je prava nočna mora večine vrtičkarjev.


Ko izrečeš latinsko ime Phytophthora infestans večina vrtičkarjev niti ne trzne, Ko pa začneš spraševati o vzgoji paradižnika ali krompirja (krompir in paradižnik napada ista plesen), pa hitro zaslišiš jamranje o rjavih listih in uničenih sadikah paradižnika. Jap, največkrat je za to kriva paradižnikova plesen!

Paradižnikova plesen - najpogostejšabolezen paradižnika
Paradižnikova plesen - najpogostejša bolezen paradižnika

Zakaj se torej pojavlja paradižnikova plesen, kako preprečiti njen pojav in kaj storiti, če paradižnikova plesen ogrozi naš vrt?

O najbolj pogostih boleznih paradižnika je podrobneje napisano v članku Bolezni paradižnika - MINUTA ZA VRT, a dobim skoraj vsak dan toliko prošenj, naj napišem zakaj paradižnik okuži paradižnikova plesen in kako jo preprečiti, da sem se odločil, da kar po domače napišem par nasvetov za lažji boj s to nadležno okužbo.


Kaj je PARADIŽNIKOVA PLESEN - Phytophthora infestans?

Bolezen paradižnika, ki napade tudi krompir ali še raje obratno, je najbolj pogosta bolezen paradižnika. Bolezen, zaradi sorodstva izredno hitro preskoči z vrste na vrsto, zato velja KROMPIRJA IN PARADIŽNIKA NIKOLI NE SADIMO SKUPAJ ALI BLIZU!

KROMPIRJA IN PARADIŽNIKA NIKOLI NE SADIMO SKUPAJ ALI BLIZU!


Zakaj se pojavi paradižnikova plesen (lahko tudi v rastlinjakih)?

GLAVNI KRIVEC za pojav bolezni je VLAGA. Meglice, obilne padavine, kondenz zaradi slabega zračenja rastlinjaka, vse to so vzroki za pojav bolezni, ki se izjemno hitro širi med sadikami.

POMANJKANJE KALCIJA pa je posledica, zaradi katere so sadike/rastline bolj občutljive in jih paradižnikova plesen hitreje napade in uniči.


Kako sta povezana previsoka vlažnost in pomanjkanje kalcija s paradižnikovo plesnijo?

Čisto enostavno bi rekla Pipi in Melkijad (saj se spomnite radovednih pujskov iz risanke)?

 1. Ko sadike paradižnika preselimo v vrt, meseca maja in prvo polovico meseca junija pogosto obilno dežuje. Obilno deževje iz zemlje spira rastlinam (predvsem plodovkam) nujno potrebni kalcij.

 2. Kasneje junija in julija se prične obdobje intenzivne poletne pripeke in visokih temperatur. Temperatura zemlje se drastično dvigne, preko korenin sadike paradižnika kalcij srkajo zelo težko in počasi (tudi do dva tedna).

 3. Vsaka poletna ploha in sončna pripeka takoj za njo iz zemlje dvigne prenašalce paradižnikove plesni, ki se uspešno širijo po okolici in okužijo vaš paradižnik.

Oziroma še bolj enostavno:

VELIKO DEŽJA/VLAGE v maju in juniju pomeni SPIRANJE KALCIJA iz zemlje - SPIRANJE KALCIJA pomeni OBČUTLJIVE RASTLINE na bolezni - OBČUTLJIVE RASTLINE pomenijo, da paradižnik hitreje in lažje okuži PARADIŽNIKOVA PLESEN in ADIJO PARADIŽNIK


Kako preprečiti, da paradižnikova plesen sploh izbruhe?

PREVENTIVA pomeni 80% kurative.

 • streha nad paradižnikom preprečuje spiranje krvavo potrebnega kalcija,

 • dodajanje kalcija pred presajanjem sadik paradižnika na prosto zagotavlja dodatni kalcij (npr v prah zmlete posušene jajčne lupine posujemo po obodu sadilne jamice preden sadimo paradižnik - samo zdrobljene, po sajenju in po površini posute posušene jajčne lupine, žal oprosti izrazu, niso vredne poštenega pr..ca).

 • dodajanje kalcija foliarno skozi list s škropljenjemKelp tonic - hladno stiskane morske alge za zdrav paradižnik
Kelp tonic - hladno stiskane morske alge za zdrav paradižnik

Sam osebno vedno uporabljam Kelp tonic za dodajanje kalcija skozi list s škropljenjem, saj že 8 let kljub nepokritim paradižnikom še nisem imel težav in mi paradižnikova plesen ne povzroča težav.

Vsakih 7 do 10 dni za škropljenje in zalivanje uporabim naslednjo mešanico (zadostuje za 50 sadik paradižnika oziroma plodovk)

 • 10 litrov mlačne vode (da ni šokov za rastline zaradi temperaturnih razlik)

 • 15 ml Kelp tonica (hladno stiskane morske alge z obilico kalija, kalcija, aminokislin in več kot 70 mikrohranil

 • 1 dcl polnomastnega mleka ali kefirja ali sirotke (laktozne bakterije uspešno delujejo proti zagonu bolezni, dodaten kalcij uspešno pomaga pri graditvi celičnih sten rastlin, ki so tako še močnejše in manj dovzetne, da bi se pojavila paradižnikova plesen)

 • 1 čajna žlična sladkorja (zakaj sladkor - si že videla hitrost reakcije coca-cole na dodan sladkor? Enako velja, če sladkor dodamo hladno stiskanim aminokislinam, reakcija je hitrejša in močnejša, rastlina preko lista kalcij sprejme že v roku ene ure).

Rezultat rednega dela = zdrav in bogat pridelek do konca sezone!


Zdrav in obilen pridelek zagotavlja Kelp tonic
Zdrav in obilen pridelek zagotavlja Kelp tonic

Kaj storiti, če je paradižnik napadla paradižnikova plesen?

Če bolezen opaziš, ko so rastline popolnoma rjave in posušene, takrat je žal prepozno, tudi molitev k čudežu ne bo pomagala.

Če pa si dovolj hitra/er in se je bolezen šele začela, takrat paradižnikova plesen v enem tednu izgine, če uporabiš kombinacijo narkoze, antibiotika in piščančje juhice, seveda v prenesenem pomenu besede.

Recept velja za 50 sadik paradižnika:

 • 20 ml narkoze v obliki ekološke bakrene mešanice brez karence imenovane Labicuper (dobi se brez izkaznice v Kalia centrih, kmetijskih apotekah)

 • 30 ml antibiotika z imenom Bio-zel, čajna zeliščna mešanica brez karence dovoljena v ekološki pridelavi, pri biodinamikih, ki deluje kot insekticid, akaricid in fungicid

 • 20 ml Kelp tonica, hladno stiskanih ekoloških rjavih alg nabitih s hranili, kalijem, kalcijem in aminokislinami.

 • kot vedno vse skupaj zmešamo v 10 litrov mlačne vode

Poškropimo in zalijemo dvakrat v sedmih dneh in zadeva je rešena. Preprosto kajne.


O drugih ekoloških načinih preprečitve paradižnikove plesni s sredstvih Terra, si preberi v članku Paradižnik brez bolezni - sanje ali realnost?

Paradižnikova plesen - Jo znaš prepoznati?
Paradižnikova plesen - Jo znaš prepoznati?

Paradižnikova plesen - kako jo prepoznaš?

 • na listih se pojavijo sivo zelene pege

 • na spodnji ploskvi listov se pojavi snežno bela plesniva prevleka

 • listi paradižnika rumenijo, rjavijo in se sušijo

 • po steblu in plodovih se pojavijo rjave pege

 • plodovi zgnijejo, pecelj ploda zaradi pomanjkanja kalcija porjavi, vrh ploda postane ploščat, razpokan in trd.


Kot vedno velja, ne čakaj na pojav bolezni, sadike posadi pravilno, jih nahrani, okrepi koreninski sistem in pripravi na rodno sezono že ob sajenju!

Če te zanima paket izbranih gnojil za popoln eko vrt, ki brez karence preprečuje pojav bolezni paradižnika, drugih bolezni in škodljivcev ter želiš izvedeti več ali ga naročiti, klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

4,635 views0 comments
 • SoundCloud Social Icon
 • Facebook Stran
 • Naš Youtube Kanal
0