facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Paradižnikova plesen - Phytophthora infestans

Updated: Mar 21

Kaj je PARADIŽNIKOVA PLESEN - Phytophthora infestans?

Bolezen paradižnika, ki napade tudi krompir ali še raje obratno, je najbolj pogosta bolezen paradižnika. Bolezen, ki zaradi sorodstva izredno hitro preskoči z vrste na vrsto, zato velja KROMPIRJA IN PARADIŽNIKA NIKOLI NE SADIMO SKUPAJ ALI BLIZU!Zakaj se pojavlja paradižnikova plesen (tudi v rastlinjakih), kako preprečiti njen pojav in kaj storiti, če paradižnikova plesen ogrozi naš vrt?


GLAVNI KRIVEC za pojav bolezni je VLAGA. Meglice, obilne padavine, kondenz zaradi slabega zračenja rastlinjaka, vse to so vzroki za pojav bolezni, ki se izjemno hitro širi med sadikami.

POMANJKANJE KALCIJA pa je posledica, zaradi katere so sadike/rastline bolj občutljive in jih paradižnikova plesen hitreje napade in uniči.Kako sta povezana previsoka vlažnost in pomanjkanje kalcija s paradižnikovo plesnijo?


 1. Ko sadike paradižnika preselimo v vrt, meseca maja in prvo polovico meseca junija pogosto obilno dežuje. Obilno deževje iz zemlje spira rastlinam (predvsem plodovkam) nujno potrebni kalcij.

 2. Kasneje junija in julija se prične obdobje intenzivne poletne pripeke in visokih temperatur. Temperatura zemlje se drastično dvigne, preko korenin sadike paradižnika kalcij srkajo zelo težko in počasi (tudi do dva tedna).

 3. Vsaka poletna ploha in sončna pripeka takoj za njo iz zemlje dvigne prenašalce paradižnikove plesni, ki se uspešno širijo po okolici in okužijo vaš paradižnik.


Oziroma še bolj enostavno:

VELIKO DEŽJA/VLAGE v maju in juniju pomeni SPIRANJE KALCIJA iz zemlje - SPIRANJE KALCIJA pomeni OBČUTLJIVE RASTLINE na bolezni - OBČUTLJIVE RASTLINE pomenijo, da paradižnik hitreje in lažje okuži PARADIŽNIKOVA PLESEN in ADIJO PARADIŽNIK


Rešitev: pravočasno škropljenje s Kelp tonic, ki poskrbi za krepitev zdravih delov rastline in celičnih stebel ter hitrejše celjenje. Formula za uspeh: 1-2ml kelp tonica/l vode tedensko škropimo in zalivamo.Kako preprečiti, da paradižnikova plesen sploh izbruhe?

PREVENTIVA pomeni 80% kurative.

 • streha nad paradižnikom preprečuje spiranje krvavo potrebnega kalcija,

 • dodajanje kalcija pred presajanjem sadik paradižnika na prosto zagotavlja dodatni kalcij (npr v prah zmlete posušene jajčne lupine posujemo po obodu sadilne jamice preden sadimo paradižnik - samo zdrobljene, po sajenju in po površini posute posušene jajčne lupine, žal oprosti izrazu, niso vredne poštenega pr..ca).

 • dodajanje kalcija foliarno skozi list s škropljenjem


paradižnikova plesen ukrepi


Kelp tonic - hladno stiskane morske alge za zdrav paradižnik
Kelp tonic - hladno stiskane morske alge za zdrav paradižnik

Sam osebno vedno uporabljam Kelp tonic za dodajanje kalcija skozi list s škropljenjem, saj že 8 let kljub nepokritim paradižnikom še nisem imel težav in mi paradižnikova plesen ne povzroča težav.

Vsakih 7 do 10 dni za škropljenje in zalivanje uporabim naslednjo mešanico (zadostuje za 50 sadik paradižnika oziroma plodovk)

 • 10 litrov mlačne vode (da ni šokov za rastline zaradi temperaturnih razlik)

 • 15 ml Kelp tonica (hladno stiskane morske alge z obilico kalija, kalcija, aminokislin in več kot 70 mikrohranil

 • 1 dcl polnomastnega mleka ali kefirja ali sirotke (laktozne bakterije uspešno delujejo proti zagonu bolezni, dodaten kalcij uspešno pomaga pri graditvi celičnih sten rastlin, ki so tako še močnejše in manj dovzetne, da bi se pojavila paradižnikova plesen)

 • 1 čajna žlična sladkorja (zakaj sladkor - si že videla hitrost reakcije coca-cole na dodan sladkor? Enako velja, če sladkor dodamo hladno stiskanim aminokislinam, reakcija je hitrejša in močnejša, rastlina preko lista kalcij sprejme že v roku ene ure).

Rezultat rednega dela = zdrav in bogat pridelek do konca sezone!Kaj storiti, če je paradižnik napadla paradižnikova plesen?

Če bolezen opaziš, ko so rastline popolnoma rjave in posušene, takrat je žal prepozno, tudi molitev k čudežu ne bo pomagala.

Če pa si dovolj hitra/er in se je bolezen šele začela, takrat paradižnikova plesen v enem tednu izgine, če uporabiš kombinacijo narkoze, antibiotika in piščančje juhice, seveda v prenesenem pomenu besede.

Recept velja za 50 sadik paradižnika:

 • 20 ml narkoze v obliki ekološke bakrene mešanice brez karence imenovane Labicuper (dobi se brez izkaznice v Kalia centrih, kmetijskih apotekah)

 • 30 ml antibiotika z imenom Bio-zel, čajna zeliščna mešanica brez karence dovoljena v ekološki pridelavi, pri biodinamikih, ki deluje kot insekticid, akaricid in fungicid

 • 20 ml Kelp tonica, hladno stiskanih ekoloških rjavih alg nabitih s hranili, kalijem, kalcijem in aminokislinami.

 • kot vedno vse skupaj zmešamo v 10 litrov mlačne vode

Poškropimo in zalijemo dvakrat v sedmih dneh in zadeva je rešena. Preprosto kajne.
O drugih ekoloških načinih preprečitve paradižnikove plesni s sredstvih Terra, si preberi v članku Paradižnik brez bolezni - sanje ali realnost?

Paradižnikova plesen - Jo znaš prepoznati?
Paradižnikova plesen - Jo znaš prepoznati?

Paradižnikova plesen - kako jo prepoznaš?

 • na listih se pojavijo sivo zelene pege

 • na spodnji ploskvi listov se pojavi snežno bela plesniva prevleka

 • listi paradižnika rumenijo, rjavijo in se sušijo

 • po steblu in plodovih se pojavijo rjave pege

 • plodovi zgnijejo, pecelj ploda zaradi pomanjkanja kalcija porjavi, vrh ploda postane ploščat, razpokan in trd.


Kot vedno velja, ne čakaj na pojav bolezni, sadike posadi pravilno, jih nahrani, okrepi koreninski sistem in pripravi na rodno sezono že ob sajenju!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page