facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Monilija - Kako škropimo proti cvetni, plodovi moniliji in navadni sadni gnilobi

Updated: May 12


Monilija, beseda, za katero vrtičkarji nočejo slišati, saj ponavadi pomeni propad sadnega drevja. Dolgo časa učinkovite ekološke rešitve ni bilo, zato so bili vrtičkarji zelo omejeni z reševanjem svojih težav. K sreči temu ni več tako.


Sadna gniloba na jabolku
Sadna gniloba na jabolku

Škropljenje proti cvetni moniliji, navadni sadni gnilobi in plodovi moniliji


Izjemno učinkovita je kombinacija rjavih alg z njivsko preslico, ki jo lahko uporabimo večkrat v sezoni.

V fazi mirovanja, pred brstenjem in ob koncu vegetacije preventivno redno opravimo tako imenovano jesensko in zimsko škropljenje s kombinacijo aminokislin in čajnih zeliščnih nadomestkov za bakrene pripravke (Kelp tonic + Bio-zel).

(Formula za uspeh 1,5 ml morske alge Kelp tonic + 2,5 ml čajna zeliščna mešanica Bio Zel na 1 L mlačne vode)

Enako kombinacijo uporabimo tudi za škropljenje neposredno v cvet.

V primeru dežja med cvetenjem je potrebno škropiti večkrat, saj se cvetovi odpirajo posamezno v daljšem časovnem obdobju.

Prvič škropimo, ko je odprtih 10 % cvetov, drugič pa, ko začnejo odpadati venčni listki.


Za preprečevanje izbruha bolezni zaradi poškodb na plodovih nastalih zaradi toče priporočam uporabo čajne zeliščne mešanice Bio-SK, narejene na osnovi sladkega komarčka, saj učinkovito preprečuje, da bi se pojavila cvetna monilija ali sadna gniloba.

(Formula za uspeh 1,5 ml morske alge Kelp tonic + 2,0 ml čajna zeliščna mešanica Bio SK na 1 L mlačne vode). Morske alge Kelp tonic vedno dodajamo zaradi preprečevanja šokov in zaradi hitrejše sanacije območja.Cvetna monilija na češnji kot posledica reza v vlažnem vremenu
Cvetna monilija na češnji kot posledica reza v vlažnem vremenu

Rez sadnega drevja zato vedno opravimo v suhem vremenu in rane zamažemo s cepilno smolo ali pasto narejeno iz Neem cake in vode.


Za gnojenje je idealno ekološko gnojilo Neem cake, saj ima uravnoteženo vrednost potrebnih hranil in aminokisline.


Prisotnost škodljivcev v sadovnjaku preventivno in kurativno zmanjšujemo z uporabo Neem tonic, Sledimo škropilnim načrtom oziroma izvajamo preventivno spomladansko in jesensko škropljenje.

(Formula za uspeh 15 ml organsko gnojilo Neem tonic na 1 L mlačne vode).


OMEJENOST DOSTOPA:

Cvetna monilija in sadna gniloba prinašata dodatne težave s sanacijo.


Ljubiteljski sadjarji, ki nimajo opravljenega izpita za delo s pripravki FFS, so bili včasih omejeni z dovoljenimi sredstvi.


Z uporabo sredstev Neem Terra teh težav ni, saj je njihova uporaba dovoljena vsem uporabnikom brez omejitve, kajti sredstva so povsem varna, učinkovita in enostavna za uporabo, v kolikor sledite navodilom in upoštevate škropilne načrte.

Napad monilije na slivi
Napad monilije na slivi

V kmetijskih apotekah strokovnjaki še niso dovolj seznanjeni z uporabo novih učinkovitih ekoloških kombinacij za preprečevanje cvetne monilije in navadne sadne gnilobe. V večini primerov svetujejo specializirane izdelke, čeprav ima povprečen domači sadovnjak posajene breskve, češnje, slive, jabolka, hruške, jagodičje in še marsikaj. Ceneje in za delo enostavneje bi bilo uporabiti učinkovito univerzalno kombinacijo.


Omejenost uporabe tradicionalnih škropil na isti površini, saj je baker težka kovina, ki se v tleh nabira in škoduje talnim mikroorganizmom. Tudi modra galica je precej manj učinkovita.


NAPAKE PRI ŠKROPLJENJU:

  • prehitro ali prepozno škropljenje

  • vse sorte škropimo naenkrat

  • ne sledimo navodilom proizvajalca

  • če je po škropljenju prehitro deževalo ne ponovimo škropljenja proti monilijiVeč o vzrokih in bolezenski znakih, zaradi katerih izbruhne cvetna monilija, plodova monilija in navadna sadna gniloba si preberi v članku Cvetna monilija, navadna sadna gniloba, plodova monilija - znaki in rešitve.


Podrobne škropilne nasvete za breskve, marelice, češnje, slive in drugo sadje ter vrtnine najdeš TUKAJ!20,318 views

Comments


bottom of page