facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Listne uši

Updated: Jun 11

Vrtičkarjem težave povzročajo črna fižolova uš, zelena jablanova uš, jablanova uš šiškarica, siva breskova uš, slivova mokasta uš, črna češnjeva uš, krompirjeva uš, najde se tudi bombaževa uš in seveda ribezove uši. Vse zmanjšujejo količino in kakovost pridelka.


Pa poglejmo kako prepoznati znake napada listnih uši, kako jih hitro uničiti in kako so mravlje povezane z listnimi ušmi....


listne uši


Napad listnih uši na rastlinahPOZOR:

  • uši napadejo tudi korenine. Takrat govorimo o koreninskih ušeh, ki še posebej rade napadejo kakteje, v slast pa jim gredo tudi solate in radiči.

  • Listne uši poleg izsesovanja sokov prenašajo tudi virusne bolezni. proti katerim skoraj ni učinkovitega zdravila. Zato je še toliko bolj pomembna preventiva oziroma zatiranje listnih uši z naravnimi ekološkimi sredstvi, ki ne bodo poleg listnih uši uničila tudi koristne plenilce.


Hitri načini za uspešno ekološko zatiranje listnih uši:

Pikapolonice obožujejo listne uši
Pikapolonice obožujejo listne uši

Preden uporabimo insekticide, preverimo, ali so med ušmi prisotni koristni plenilci, ki jih polovimo in prenesemo na grmiček navadne pekoče koprive. Kopriva je takoj ušiva, zato jo rade obiščejo pikapolonice in druge koristne žuželke.

Ob uporabi Neem tonic, organskega gnojila z močjo insekticida brez karence, tega ne rabite narediti. Neem tonic bo uničil le uši in druge škodljivce, koristnih opraševalcev (čebele, pikapolonice,...) pa preverjeno ne bo prizadel in uničil. Pomembno je le, da škropite zvečer, ko sonca ni več in ko gredo koristne žuželke na počitek. Uspeh je zagotovljen.

Formula za uspeh (15 ml Neem tonic na 1 L mlačne vode, ponovimo 2x na 7 dni)
Listnih uši ne smemo nikoli z listov spirati z močnim curkom vode ali jih mečkati! Nežni listi se tako poškodujejo in rastlina še bolj postane občutljiva za napade bolezni in kasneje za še večjo prisotnost listnih uši in drugih škodljivcev!.Ker listne uši prezimijo v obliki jajčec, ki jih odložijo jeseni na lesnate rastline, še toliko bolj postane pomembno jesensko in spomladansko škropljenje sadnega drevja. Od tam se listne uši namreč razselijo tudi na zelene dele vrtnin, cvetlic, grmičevja in drugih rastlin.Listne uši izločajo hrano za mravlje imenovano mana
Listne uši izločajo hrano za mravlje imenovano mana

Zakaj se ob listnih ušeh pojavijo mravlje?

Listne uši skozi zadnjično odprtino izločajo medeno roso ali mano (lepljiv sladkorni izloček), ki ga mravlje pa tudi čebele (hojev med ne nastane iz nektarja, temveč iz mane), zelo rade srkajo. Mravlje listne uši celo prenašajo z rastline na rastlino in jih branijo pred napadalci (pikapolonicami, zlato minico, muhami trepetavkami...). Listne uši so za mravlje kot krave za ljudi, mi dobimo mleko, mravlje pa mano.Torej, ko odpravimo listne uši, tudi mravelj ne bo več.


Povzetek predavanja z dne 10.6. 2024 se nahaja spodaj:


Zoom predavanje usi, trips, prsica, b_muha 10.06.24 - povzetek
.pdf
Download PDF • 463KB


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page