facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Listne uši

Updated: Aug 8, 2023


Listne uši so nadloga, ki poseljuje skoraj vse gojene rastline v našem zelenjavnem ali cvetličnem vrtu, sadovnjaku ali vinogradu. Razmnožujejo se zelo hitro in povzročajo precejšnjo škodo, tudi propad rastlin, zato moramo preprečiti njihovo prisotnost (čeprav jih imajo rade pikapolonice in drugi opraševalci, celo čebele).

Samica listne uši koti živega mladiča
Samica listne uši koti živega mladiča

Ker listne uši prezimijo v obliki jajčec, ki jih odložijo jeseni na lesnate rastline, še toliko bolj postane pomembno jesensko in spomladansko škropljenje sadnega drevja. Od tam se listne uši namreč razselijo tudi na zelene dele vrtnin, cvetlic, grmičevja in drugih rastlin.


Pa poglejmo kako prepoznati znake napada listnih uši, kako jih hitro uničiti in kako so mravlje povezane z listnimi ušmi....


listne uši

Kako opazimo, da so rastlino poselile listne uši?

 • listi in rastline so razbarvani

 • listi so porumeneli in lepljivi

 • listi se kodrajo ali zvijajo

 • na listih se pojavljajo različni izrastki (šiške), ponavadi živo rumene ali rdeče barve

 • zgornja stran lista se izboči, uši se skrivajo in sesajo na spodnji ploskvi lista

 • pojavijo se mehurjaste rdeče tvorbe (na ribezu)

 • okoli rastlin je ogromno mravelj

 • listi so sajasti (medeno roso rado okužijo glive sajavosti)

POZOR:

 • uši napadejo tudi korenine. Takrat govorimo o koreninskih ušeh, ki še posebej rade napadejo kakteje, v slast pa jim gredo tudi solate in radiči.

 • Listne uši poleg izsesovanja sokov prenašajo tudi virusne bolezni. proti katerim skoraj ni učinkovitega zdravila. Zato je še toliko bolj pomembna preventiva oziroma zatiranje listnih uši z naravnimi ekološkimi sredstvi, ki ne bodo poleg listnih uši uničila tudi koristne plenilce.

Kdaj se pojavijo listne uši?

 • zgodaj spomladi, ko se razvijejo iz jajčec, ki so prezimila na drevju

 • celo poletje, ko samice kotijo takoj lačne žive mladiče (zato se tako hitro razmnožijo)

 • ko se razvijejo mladi poganjki in mladi listi, kasneje tudi na popkih in cvetnih listih.

 • jeseni, ko je čas razmnoževanja in odlaganja jajčec, največkrat na sadnem drevju

Težave vrtičkarjem povzročajo črna fižolova uš, zelena jablanova uš, jablanova uš šiškarica, siva breskova uš, slivova mokasta uš, črna češnjeva uš, krompirjeva uš, najde se tudi bombaževa uš in seveda ribezove uši. Vse zmanjšujejo količino in kakovost pridelka.


Pikapolonice obožujejo listne uši
Pikapolonice obožujejo listne uši

Hitri načini za uspešno ekološko zatiranje listnih uši:

Preden uporabimo večino insekticidov, preverimo, ali so med ušmi prisotni koristni plenilci, ki jih polovimo in prenesemo na grmiček navadne pekoče koprive. Kopriva je takoj ušiva, zato jo rade obiščejo pikapolonice in druge koristne žuželke.

Če boste uporabili Neem tonic, organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence, tega ne rabite narediti. Neem tonic bo uničil le uši in druge škodljivce, koristne opraševalce (čebele, pikapolonice,...) pa preverjeno ne bo prizadel in uničil. Pomembno je le, da škropite zvečer, ko sonca ni več in ko gredo koristne žuželke na počitek. Uspeh je zagotovljen.

Formula za uspeh (15 ml Neem tonic na 1 L mlačne vode, ponovimo 2x na 7 dni)

Pripravek Neem tonic ni nevaren čebelam in drugim koristnim organizmom!

Na tržišču je moč kupiti veliko insekticidov, sam po mnogih preizkusih različnih sredstev, svetujem kot najbolj primernega in do ljudi in rastlin prijaznega, Neem tonic, organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence. Ima širok spekter delovanja, rastline nahrani in prepreči prisotnost listnih uši in drugih škodljivcev. Ker je oljnat deluje na ličinke in jajčeca listnih uši ali drugih škodljivcev in prepreči njihovo izleganje.


Če imate čas, lahko poskusite tudi z domačimi pripravki:

 • limonina ali pomarančna lupina (ena naribana lupina, pol litra vrele vode. Mešanica naj stoji eno noč, precedite in škropite).

 • škropivi iz koprive ali rmana (1 kg narezanih kopriv zalijemo z 10 L postane vode, pustimo čez noč, precedimo in škropimo.) Ne obupajte zaradi smradu ;)

 • škropiva iz vratiča, rabarbare ali čebule ( pol kg vratiča ali 1 kg listov rabarbare ali 50 g posušenih zunanjih listov čebule prelijemo z 10 L postane vode. Nekaj dni naj stoji na toplem. Zadeva res smrdi, zato dodajte kamilico. Ko se mešanice ne peni več, precedimo in redčimo v razmerju 1 del škropiva : 3 deli vode)

 • škropivo iz pelina (pol kg pelina razrežemo in zalijemo z 10 L postane vode, pustimo 24 ur. Petino mešanice posebej kuhamo 30 minut do zavretja na majhnem ognju. Dodamo preostanku tekočine, ohladimo in redčimo v razmerju 1:3. )

 • presejte lesni pepel in ga posujte po mestih, kjer ste našli listne uši, ponavljajte


Ne pozabite na sajenje rastlin, ki ušem smrdijo!

 • med zelenjavo posadite žametnico, sivko, ožepek, ognjič.

 • poleg fižola posadite šetraj, timijan in žajbelj.

 • Ušem smrdijo tudi hren, česen, čebula, bazilika, poprova meta, koriander in kumina.

 • če pod sadno drevje posadite kapucinke, na drevju ne bo listnih uši


Kaj kljub, v zadnjem času, pogostim nasvetom NIKOLI ne naredimo?

Listnih uši ne smemo nikoli z listov spirati z močnim curkom vode ali jih mečkati! Nežni listi se tako poškodujejo in rastlina še bolj postane občutljiva za napade bolezni in kasneje za še večjo prisotnost listnih uši in drugih škodljivcev!.


Listne uši izločajo hrano za mravlje imenovano mana
Listne uši izločajo hrano za mravlje imenovano mana

Zakaj se ob listnih ušeh pojavijo mravlje?

Listne uši skozi zadnjično odprtino izločajo medeno roso ali mano (lepljiv sladkorni izloček), ki ga mravlje pa tudi čebele (hojev med ne nastane iz nektarja, temveč iz mane), zelo rade srkajo. Mravlje listne uši celo prenašajo z rastline na rastlino in jih branijo pred napadalci (pikapolonicami, zlato minico, muhami trepetavkami...). Listne uši so za mravlje kot krave za ljudi, mi dobimo mleko, mravlje pa mano.

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

bottom of page