facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
 • Neem'O'holic Mitja

Majski hrošč je požrešna pošast

... in poznam učinkovit način ekološkega zatiranja


Majski hrošč, bolje poznan kot majski poljski hrošč kot odrasel osebek ni velik škodljivec in tudi ne povzroča veliko škode, saj objeda predvsem liste listavcev in grmovja.

Majski hrosc

Ko pa govorimo škodi, ki jo povzroča ličinka majskega hrošča, pa me ponavadi stisne pri srcu.

Ličinka majskega hrošča živi v tleh in objeda podzemne dele rastlin (žito, koruza, krompir, pesa, vse vrste vrtnin in drugih rastlin. Veliko vrtičkarjev ličinkam enostavno pravi ogrci in ličinke majskega hrošča zaradi prerazmnožitve naredijo ogromno škode tudi na zelenicah. Občasno napade majski hrošč tudi nasade jagod, celo vinske trte in sadnega drevja.


Ličinke majskega hrošča


Kdaj se pojavi majski hrošč?

 • od sredine aprila do sredine junija (v največjem številu maja)

 • odrasli rojijo v večernem mraku


Kje se pojavi majski hrošč?

 • odrasle primerke najdemo po poljih, vrtovih, parkih in podobnih okoljih

 • majski hrošč leta od nižin do gorskega sveta skoraj povsod po Evropi do meje s Srednjo Skandinavijo in po Mali Aziji

 • na zapleveljenih sončnih travnikih samice najraje odlagajo jajčeca


Majski hrošč in ličinka majskega hrošča

 • Odrasli primerki majskega hrošča dosežejo dolžino 2 do 3 cm, imajo črno glavo in oprsje prekrito z belimi dlačicami. Po pokrovkah kril kostanjevo rjave, vzdolžno tečejo štiri skoraj oranžne črte oz. grebeni.

 • Zavaljena ličinka majskega hrošča zraste do 5 cm dolžine z rjavo glavo oblike skafandra, močnimi nogami in grizalom. Zadek je prosojen.

 • Zaradi močnih nog, se ličinka majskega hrošča v nuji iskanja sveže hrane, premakne na dan do enega metra, zato je škoda lahko hitro ogromna.


Razvojne faze ličinke majskega hrošča

 • Odrasli primerki se parijo pozno spomladi.

 • V primeru toplega vremena razvoj traja tri leta, če je hladno štiri leta.

 • Prvo leto: V prvem letu razvoja ličinka majskega hrošča ne povzroča veliko škode, ker se njen razvoj ustavi po šestih tednih. Ličinka majskega hrošča se pred zimo skrije globoko v zemljo, kjer miruje in čaka pomlad naslednje leto.

 • Drugo leto: sredi aprila se začne intenzivno hranjenje in hitra rast. Zaradi požrešnosti naredijo ličinke majskega hrošča veliko škodo. Po drugi levitvi se požrešno hranijo do jeseni in

 • Tretje leto: Ličinke še vedno povzročijo škodo, a ne v tako velikem obsegu. Junija ali julija se zabubijo in po mesecu ali dveh dosežejo odraslo stanje. Kljub temu odrasli pravkar razviti majski hrošč čez zimo ostane v zemlji in nadaljujejo svoj razmnoževalni cikel naslednjo pomlad meseca aprila ali maja!

 • V Sloveniji opažamo dve skupini majskih hroščev. Prva se pojavlja v letih, ko po deljenju letnice s številom 3, dobimo ostanek 1 (2011, 2014, 2017, 2020, 2023). Druga skupina se pojavlja v letih, ko po deljenju s številom 3, ne dobimo ostanka (2010, 2013, 2016, 2019, 2022)


Majski hrošč - zatiranje

Mehansko odrasle primerke najlažje ulovimo v večernem mraku, ko so najbolj aktivni in jih k sebi privabimo z lučjo. Kdo še ni doživel trka majskega hrošča v glavo sredi maja?

Ročno pobiranje in prekrivanje tal z zastirko preprečuje samicam odlaganje jajčec, vendar žal nima velikega učinka.

Večji učinek mehanskega zatiranja majskega hrošča ima uničevanje plevelov.

Večkratna zaporedna plitva obdelava tal s krožnimi branami in prekopalniki v sončnem vremenu zmanjšuje število ogrcev (poškodbe, ptice in sonce).


V preteklosti je majski hrošč zaradi uporabe pesticidov že skorajda izumrl, v zadnjih letih pa se zaradi prepovedi uporabe strupenih pesticidov ponovno pojavlja bolj množično. Znanost mrzlično raziskuje nove alternativne načine, da se učinkovito zatre majski hrošč. Ena izmed njih je uporaba neema. Neem cake je organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence, ki zaradi prisotnosti aktivnih snovi azadirachtina, nimina, salanina, nimidola učinkovito deluje na prisotnost odraslih primerkov in na ličinke majskega hrošča v tleh.


Kako ugotovimo, da težave povzroča majski hrošč?

Prisotnost majskega hrošča na trati ugotovimo po koncentričnih krogih rumeno rjave barve.

Rastline v vrtu bodo ovele, nedorasle ali imele rumenkaste lise. Zemljo je potrebno prekopati in ličinke majskega hrošča takoj odstraniti.

V vrtu se pojavi večja prisotnost ptic. Bolj so ptice aktivne, večja je verjetnost, da imate težave z ličinko majskega hrošča.Trato oziroma zelenico moramo čim prej dobro oskrbeti z rednim gnojenjem z Neem cake, prezračevanjem in redno košnjo trave. Bolj bo trava gosta in lepo razraščena, manjša je privlačnost tal, da bi samice na tla odložile jajčeca majskega hrošča. Da to dosežemo, travo vedno kosimo v različnih smereh. O pravilni oskrbi travne ruše in zelenic si več preberite v članku Trata brez plevela in mahu je realnost!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.2,292 views0 comments
 • SoundCloud Social Icon
 • Facebook Stran
 • Naš Youtube Kanal
0