facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Češnjeva muha - učinkoviti ukrepi za ekološko zatiranje

Updated: Jan 23, 2020

Češnjeva muha - učinkovito ekološko zatiranje, preventiva in kurativa


Češnjeva muha in črvive češnje gredo z roko v roki. Češnjeva muha je namreč glavni krivec za drobne bele črvičke, ki objedajo notranjost plodov.

Prve domače češnje so najboljše
Prve domače češnje so najboljše

Sočne in hrustljave domače češnje ne teknejo le ljudem, čeprav se marsikdo domačih češenj ne dotakne več, ko v češnji zagleda drobnega črvička. Čeprav velja, da naj ne bi bile črvive le tiste češnje, ki so škropljene s strupi, pa lahko črvivost češenj in škodo, ki jo povzroča češnjeva muha, povsem enostavno preprečimo tudi z ekološkimi sredstvi, ki vsebujejo azadirachtin, treba si je le vzeti čas.


Prvi maj je mimo in vrtičkarji in sadjarji nestrpno čakamo na prve češnje. Toda, če ne želimo imeti črvivih češenj moramo češnjevi muhi preprečiti možnost okužbe nasadov. Čeprav žuželko imenujemo češnjeva muha, predstavlja nevarnost poleg predvsem srednjih in poznih češenj tudi manj kisle in zlasti pozne višnje. Da bi preprečili škodo, ki jo češnjeva muha povzroči moramo delovati predvsem preventivno, Kot vedno pravim, Preventiva je 80% kurative! Postopek uničenja žerk češnjeve muhe je daljši in predvsem dražji! Učinkovit pa smo le, če škodljivca dobro poznamo!


Češnjeva muha - značilnosti

 • kot vse muhe je tudi češnjeva muha podobna navadni hišni muhi, a ima na glavi značilen rumen rob in na koncu oprsja značilen rumen trikotni ščitek, s katerim izkazuje svojo pripadnost vrsti Rhagoletis cerasi.

 • krila so povsem prosojna s štirimi prečnimi lisami

 • odrasla muha je bleščeče črna barve in doseže velikost okoli 5 mm dolžine

 • muha odloži 100 do 200 jajčec

 • v vsak plod izleže jajčece velikosti 1 mm tik pod povrhnjico najraje v bližini peclja

 • muha ob odložitvi jajčeca plod označi s posebno dišavo, ki drugim muham sporoča, da plod že ima nepovabljenega obiskovalca

 • ličinka žerka se izleže po 7-10 dneh in se takoj zavrta v plod do koščice

 • bela breznoga ličinka žerka v 21 dneh doseže 6 mm dolžine

 • ko plod pade na tla, odrasla ličinka plod zapusti in se zabubi v zemlji do naslednje pomladi na globini 3 do 5 cm pod krošnjo

 • žerke lahko v zemlji mirujejo tudi dve ali tri leta

 • škodo na češnjah povzroča tudi odrasla muha, ki pije sadne sokove


Češnjeva muha - kako prepoznamo znake okužbe češenj s češnjevo muho

 • plod je rahlo zmehčan

 • ponavadi je okoli peclja majhna rjava lisa, kjer je muha z vbodom odložila jajčece

Črvive češnje - avtor Claudia Daniel
Črvive češnje - avtor Claudia Daniel

Češnjeva muha - čas pojava češnjeve muhe

 • češnjeve muhe se pojavijo ponavadi sredi maja

 • nalet češnjeve muhe traja vse do julija

 • muhe začno odlagati jajčeca, ko začno češnje rumeneti in rdeti

 • intenzivnost naleta češnjeve muhe je odvisna od vremena, bolj bo hladno, deževno in vetrovno v času dozorevanja plodov, manj bo češnjeve muhe


Češnjeva muha in ekološki načini zatiranja

 • rumene lepljive plošče - češnjeva muha leti največ do 250 cm nad tlemi, zato večino rumenih lepljivih plošč obesi na spodnje zunanje veje. Služijo kot izvrsten indikator, ki pove, kdaj je čas za preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence. Plošče nastavi, ko zorijo zgodnje sorte češenj in vedno po zaključenem cvetenju. Rumena barva lepljivih plošč je podobna razvojni stopnji in barvi plodičev, ko se barvajo iz zelene v rumeno in tako privablja češnjevo muho, ki se na ploščo prilepi

 • preventivno škropljenje z organskim ekološkim gnojilom Neem tonic z močjo insekticida brez karence. Takoj, ko na rumenih lepljivih ploščah opaziš prve češnjeve muhe je potrebno preventivno škropljenje, ki ga ponoviš čez 7 dni. Uporabi Neem tonic, Formula za uspeh je 150 ml gnojila na 10 litrov mlačne vode, s katerim poškropi spodnje zunanje veje, skozi katere prihaja večina naleta češnjeve muhe. Ker češnjeva muha (90% vsega naleta) izleta iz tal pod krošnjo, moraš nujno tudi kolobar pod krošnjo drevesa v velikosti sence pod krošnjo ob 12 uri.

 • založno oziroma talno dognojevanje češenj z organskim gnojilom Neem cake, ki zaradi vsebnosti azadirachtina učinkovito preprečuje prisotnost in nadaljnji razvoj v tleh zabubljenih in prisotnih žerk češnjeve muhe. 50 cm oddaljenosti od debla s sadilnim klinom narediš jamico v katero vsuješ 100g gnojila Neem cake. Ponovi še 2x na vsakih 120 stopinj navidezne krožnice začrtane 50 cm oddaljenosti (polmera) od debla češnje. Postopek ponovi 2x letno, spomladi in jeseni. Mlade češnje potrebujejo manj gnojila. Če so stare eno leto potrebujejo 100 g, dvoletne pa 200g gnojila, ki ga razdeliš na tri luknje.

Čas cvetenja češenj je tudi čas naleta čebulne muhe. Z uporabo organskega gnojila Neem tonic učinkovito deluješ tudi proti čebulni muhi . Več o tem si preberi v člankih Znaki okužbe s čebulno muho in Čebulna muha - učinkoviti ukrepi za ekološko zatiranje.


Še zanimivost za ljubitelje češenj, ki ne marajo črvičkov. Če si zamudil/a preventivno škropljenje z Neem tonicom ali gnojenje z Neem cake in imaš črvive češnje, posodo napolni z ledeno vodo in obrane češnje nekaj časa pusti potopljene, Črvički so dobri plavalci, v pol ure, jih po polno v vodi, ne v plodovih ;)


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

3,405 views
bottom of page