facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Spomladansko škropljenje sadnega drevja


Število potrebnim škropljenj proti škodljivcem in pojavu bolezni v domačem sadovnjaku zelo zmanjšamo s pravilno oskrbo in sajenjem ustreznih sort sadnih rastlin. Majhno število dreves lažje obvladujemo z alternativnimi ukrepi in tudi škropimo manjkrat v kot v velikih nasadih. O alternativnih ukrepih si preberite več v članku Kako zmanjšamo število škropljenj v sadovnjaku.


Razmah bolezni je povezan z vremenskimi razmerami, več je padavin, bolj so rastline prizadete. Škropimo pravočasno in po škropilnih načrtih oziroma s predpisanimi koncentracijami, drugače učinki ne bodo dovolj dobri ali bomo rastlini celo škodovali.

SPOMLADANSKO ŠKROPLJENJE SADNEGA DREVJA


Brez znanja o boleznih ne moremo ustrezno delovati, zato se vsako zimo izobražujemo in analiziramo težave s katerimi smo se soočali v pretekli sezoni. Če imamo premalo znanja z vzorcem rastline obiščemo strokovnjaka za zaščito rastlin v kmetijski apoteki, vrtnariji ali vrtnarskem centru.

Uporabniki gnojil Neem Terra lahko izkoristite naše znanje in fotografije in opis težav pošljete na našo elektronsko pošto info@ekopridelava.si s svojimi podatki in seveda telefonsko številko, da vas hitreje kontaktiramo.


Škropljenje sadnega drevja - priprava

  • Pregled sredstev za zaščito rastlin in njihov rok uporabe.

  • Pregled tehnične brezhibnosti škropilnice in šob.

  • Gnojila in škropiva Neem Terra ob primernem skladiščenju po lastnih izkušnjah učinkovito delujejo tudi po pretečenem roku.Zakaj škropimo spomladi (tudi jeseni)?

  • zmanjšujemo prisotnost škodljivcev - Spomladansko škropljenje oziroma razkuževanje uniči ali občutno zmanjša prisotnost jajčec škodljivcev ali trosov bolezni, ki so prezimili na drevesu. Tako preprečimo, da bi se razvijali in širili naprej. Priporočam še jesensko škropljenje oziroma razkuževanje z istimi sredstvi (Kelp tonic, Bio-zel, Neem tonic), saj kot vedno pravim Preventiva je 80% kurative!

  • zmanjšujemo število potrebnih poletnih škropljenj - Pravočasno škropljenje spomladi in jeseni omogoči zmanjšanje potrebnih škropljenj v poletnih mesecih tudi do 80! Če uporabljate bolj ljudem, živalim in okolju nevarne snovi, pa sta spomladansko in jesensko škropljenje obvezna


Kdaj škropimo?

  • ko se brsti na drevesu začno napenjati - Pred pomladansko škropljenje opravimo, ko se začno brsti napenjati ali odpirati. Pravi čas, ko bolj spremljamo sadno drevje in brstiče je ob koncu zime, meseca februarja in marca.

  • ko bo dovolj toplo, nad 10 stopinj C - Dnevna temperatura naj bo okrog 10 stopinj ko ne bo deževalo in ne bo vetra -

  • Vremenska napoved naj vsaj nekaj dni napoveduje suho vreme brez padavin in vetra. Dež spira sredstva za zaščito rastlin, zaradi česar smo prisiljeni škropljenje v primeru prezgodnjega dežja ponoviti.

  • zjutraj ali proti večeru - Spomladi lahko škropimo kasneje in prej kot poleti, ko moramo škropiti še pred zoro ali zvečer, ko sonce zaide.


Čas škropljenja - škropimo po škropilnem načrtu in analizi potreb


Pripravki proti škodljivcem

Leta in leta sem se boril in iskal učinkovita naravna zaščitna sredstva brez karence.

Več kot 8 let proti škodljivcem učinkovito in z izjemno učinkovitostjo škropim s pripravki , ki vsebujejo aktivno snov azadirachtin. Organsko gnojilo Neem tonic deluje kot insekticid brez karence in ne škoduje koristnim pomočnikom in opraševalcem v sadovnjaku in vrtu. Oljnata tekočina z vsebnostjo azadirachtina deluje kot gnojilo, insekticid in zaradi sojinih lectinov olja grozdnih pešk tudi na pojav bolezni. Ob pravilni uporabi učinkovito preprečuje pojav in zmanjšuje številčnost več kot 609 različnih škodljivih organizmov.


Pripravki proti boleznim

Proti glivičnim in nekaterim bakterijskim boleznim uporabljam kombinacijo zeliščne čajne mešanice Bio-Zel (nadomešča bakrene pripravke in se lahko uporablja pred med in po cvetenju) in Kelp tonic, morske alge z več kot 70 mikrohranili, aminokislinami, veliko vsebnostjo kalija in kalcija.

Preverjeno deluje proti škrlupu, cvetni moniliji, breskovi kodravosti, listni luknjičavosti, rožičevosti, rjam in podobnim boleznim sadnega drevja in vrtnin.


Vsa sredstva so dovoljena za ekološko pridelavo, brez karence in priznana za uporabo v blagovni znamki biodinamikov Demeter, saj so 100% rastlinske sestave.


Dostopnost FFS

Sredstev za zaščito pred boleznimi in škodljivci je praktično neomejeno. Nekatera so bolj, druga manj učinkovita, neprestano se spreminja njihova dostopnost ljubiteljskim sadjarjem in vrtičkarjem. V veliki meri so specializirana in namenjena le tretiranju točno določene bolezni ali škodljivca.

Težav z izbiro dobrih učinkovitih gnojil/škropiv sam že od leta 2013 nimam, saj učinkovito uporabljam kombinacije organskih gnojil na osnovi neema: Neem cake, Neem tonic, morske alge Kelp tonic in čajnih zeliščnih mešanic Bio-Zel in Bio-SK. Več o njih in njihovi uporabi si preberite, oglejte ali poslušajte v drugih prispevkih v zavihku UČILNICA.


Tole pa so omejitve s katerimi se srečujejo ljubiteljski sadjarji in vrtnarji.

Žvepleni pripravek: brez izkaznice o opravljenem izpitu za uporabo FFS lahko kupimo količino, ki zadostuje za 10 litrov škropiva.

Bakrovi pripravki: samo z izkaznico;

brez izkaznice lahko kupimo listno gnojilo z bakrom, ki deluje podobno kot bakrovi fungicidi.

Fungicidi proti cvetni moniliji, breskovi kodravosti: samo z izkaznico.

Insekticidi: samo z izkaznico; izjema je insekticid na osnovi rastline neem, ki za učinkovito delovanje zahteva uporabo po škropilnih načrtih in navodilih. 


Preventivno škropljenje uspešno preprečuje prisotnost škodljivcev
Koloradski hrošč

Uporaba rumenih, belih lepljivih plošč in lepilnih trakov

Vseh težav s škodljivci in boleznimi ne moremo rešiti z enim škropljenjem, zato je rastline potrebno redno pregledovati vse leto. Rezultat pravočasnega ukrepanja in preventive bo manj škropljenja in manj izgubljenih živcev zaradi težav v sadovnjaku in (vrtu).

Uporaba mehanskih pripomočkov kot sta lepljiva plošča in lepilni trak delno rešujeta težave s škodljivci v sadovnjaku.

Razlika med rumeno lepljivo ploščo, belo lepljivo ploščo in lepilni trakom je v namenu, kateri vrsti škodljivca želimo preprečiti dostop.

Lepilni trak (listne uši, gosenice, mravlje) - zaščiti pred škodljivci, ki se selijo z drevesa na drevo po tleh, saj preprečuje prehod po deblu navzgor. Lepilni trak takoj po obrezovanju sadnega drevja 20 cm od tal nalepimo na obod debla. Poskrbimo, da pod trakom ni zračnih mehurčkov in da ni preveč napolnjen s škodljivci. Še posebej mravlje, prilepljene žrtve uporabijo kot mostove do višjih nivojev debla.

Bele lepljive plošče (češpljeva in jabolčna grizlica) - grizlici sta nevarni med cvetenjem, kajti jajčeca samice odlagajo na čašne liste, zato moramo bele lepljive plošče obesiti dva tedna pred cvetenjem. V času odpiranja cvetov, bele plošče poberemo, saj ne želimo nanje ujeti čebel!

Rumene lepljive plošče - (listne uši, resokrilci, češnjeva, orehova, oljčna in običajne muhe) - obesimo jih po cvetenju


Bele in rumene plošče lahko učinkovito uporabimo tudi pri vzgoji vrtnin. Uporabimo jih za zmanjšanje številčnosti škodljivcev in kot indikator, da je potrebno preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

6,735 views

Comments


bottom of page