facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako pravilno zalijem trato

Kdaj je čas za zalivanje trate? Kako vem, da je trava dovolj zalita? Kako določim količino vode za zalivanje trate?


Milijon vprašanj dobim vedno, ko s strankami govorimo o vzdrževanju okrasnih zelenic.

Kdaj sejati, gnojiti sem opisal že v drugih zapisih Trate brez plevela in mahu ter Obnova poškodovane zelenice. Zato se bom sedaj osredotočil predvsem na pravilno zalivanje!

Kako pravilno zalijem trato?
Kako pravilno zalijem trato?

Kako ugotovimo, kdaj je čas za zalivanje trate?

Obstajajo trije načini preverjanja ali je naša trava žejna. Pa še zahtevni niso!

1. trato pohodimo

Nogo odmahnemo in preverimo ali so se travne bilke postavile pokonci. Če ostanejo poležane, to pomeni, da je trata žejna in jo moramo zaliti.

2. peščena tla - v tla vtaknemo prst

Ko v rahla peščena tla vtaknemo prst, moramo na globini 10 cm začutiti vlago. V nasprotnem primeru je čas za zalivanje.

3. težka zbita tla - v tla porinemo ostro kovinsko palico

Če ostro kovinsko palico brez napora porinemo v tla, je zemlja dovolj vlažna, V primeru, da se mučimo, to pomeni, da so tla suha in zbita in da moramo trato zaliti.


Kdaj in kako pravilno zalijem trato?

1. zalivam zgodaj zjutraj

Največji učinek ima jutranje zalivanje trate. Še posebej to velja poleti, saj so jutra najhladnejši del dneva. Izhlapevanje vlage zaradi vročine je manjše, vremenski šoki so manjši tako za trato kot druge rastline, poškodbe zaradi pripeke so manjše ali jih celo ni.

Če ne smem zaliti zgodaj zjutraj to storim pozno zvečer, ko se rastline ohladijo.

2. zalivam enkrat tedensko

Če zalijem trato vsak dan z malo vode, so korenine razvite le na površju, zato se na zelenici pojavi več ostrolistnih divjih plevelnih trav, ki so značilne za suha tla. Prav tako je vsak dan zalita trata občutljiva na sušo in odvisna od stalnega zalivanja. Zaradi nenehne vlage je večja tudi možnost razvoja bolezni. Večja je poraba vode, pa zelenica vseeno ne bo videti bujna in zelena.

3. zalivam globoko, 10 do 15 cm in dolgo časa

Če trato dobro namočim, voda prodre v globino, kjer se skladišči (še bolje se skladišči v primeru uporabe zeolitne moke Bio-ZE ali bentonitne zemlje Bio-BEN). Na ta način rastejo v globino tudi korenine trave, kar onemogoča vznik plevelov.

4. poraba vode znaša 20 do 25 L vode na 1 m2

Lega, vrsta zemlje in rešitve za zadrževanje vlage v tleh vplivajo na tedensko količino dodane vode.

Sončna lega, peščena tla zahtevata večjo porabo vode. Senčna lega, ilovnata tla in materiali, ki zadržujejo vodo zmanjšajo zahtevano tedensko količino vode potrebne za zalivanje trate (tudi do polovice).

Kako določim količino vode za zalivanje trate?

Ker poraba vode ni zanemarljiva in ker želim vodo enakomerno razporediti priporočam uporabo varčnih škropilnikov. Zalivanje trate z zalivalko ali cevjo s tušem pomeni neenakomerno in nepravilno razporeditev vode po površini zelenice, kar privede do prej opisanih težav z vzgojo trate.

Količino porabljene vode najlažje izmerim s praznimi steklenimi kozarci za vlaganje. Po površini, ki jo želim zaliti, enakomerno razporedim štiri odprte kozarce za vlaganje. Na vsak kozarec začrtam mejo v višini 2 cm nad dnom kozarca za vlaganje. Po končanem zalivanju enostavno preverim ali se je v kozarec zbralo premalo ali preveč vode.


Če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati ter te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!

Če imaš rahla, peščena tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati tla ter te vulkanska kamenina bentonitna zemlja Bio-BEN zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

2,760 views

Kommentare


bottom of page