facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Pomanjkanje hranil pri rastlinah

Updated: Jan 10, 2023

Pomanjkanje hranil pri rastlinah povzroči večjo škodo kot izbruhi bolezni rastlin in napadi škodljivcev na rastline.

Zakaj? Ker pomanjkanje hranil pri rastlinah ponavadi pomeni tudi ranljivost rastlin za izbruhe glivičnih ali bakterijskih bolezni in za napade vseh mogočih sesajočih in grizljajočih žuželk, ki jim teknejo naše vrtnine in sadje.

Za nastanek bolezni je pogosto krivo pomanjkanje hranil
Za nastanek bolezni je pogosto krivo pomanjkanje hranil

Pomanjkanje hranil pri rastlinah ni edina težava za rastline, tudi višek gnojil povzroča podobne težave pri rasti, cvetenju, razvoju plodov...


Posledice pomanjkanja ali viška hranil pri rastlinah so:

 • deformacija listov ali plodov

 • kloroza ali razbarvanje listov, kar se razvije v nekrozo ali odmiranje tkiv

 • slabša ali celo ustavljena rast

 • motnje v cvetenju

 • slabša kvaliteta plodov

 • manjša količina plodov
Čeprav večina vrtičkarjev najprej pomisli na napade škodljivcev ali bolezni, so pogosto težave rastlin v naših vrtovih le posledica pomanjkanja hranil ali celo viška hranil (ker gnojimo preveč, prepogosto ali ne z najbolj primernimi gnojili).


POZOR:

Če hočemo prepoznati pravilne znake pomanjkanja ali viška hranil pri rastlinah, moramo poznati videz zdrave rastline!


Poznati moraš videz zdravih listov
Poznati moraš videz zdravih listov

Rastline potrebujejo za normalno rast tako makrohranila kot mikrohranila. Pomanjkanje enih ali drugih vodi v težave z rastlinami, ki sem jih opisal zgoraj.


Višek makrohranil ali mikrohranil pa je za rastline podobno kot da bi bile zastrupljene. Najbolj opazen znak viška hranil so pri rastlinah ožgani listi. Le komu se še ni zgodilo, da je rastline pregnojil (ustvaril višek hranil).

 • Listi so ponavadi nežno porjaveli, ločeni od osnovne zelene listne mase s tankim rumenim kolobarjem.

 • Vzorec porjavelosti se prične na konici lista, nadaljuje po robovih vse do dna lista.


Rastline za prehrano potrebujejo pravo kombinacijo enih in drugih hranil. Brez makrohranil, ki jih potrebujejo v večjih količinah, in mikrohranil, ki jih potrebujejo manj, ne morejo živeti, rasti in se razmnoževati. Težave pri rastlinah se tako kot pri ljudeh pokažejo. ko trpijo zaradi podhranjenosti s katerim od makro ali mikro hranil ali v primeru obilja enega ali več hranil. Posledica je vedno enaka, resne težave za rastline (ali za nas).


Makrohranila

Vsi naravni gradniki, elementi, ki jih rastline potrebujejo v večjih količinah se uvrščajo v skupino makrohranil.

V tleh jih ponavadi ni dovolj, zato jih dodajamo s talnim gnojenjem. V številnih primerih, pa jih je potrebno zaradi vremenskih vzrokov, dodajati tudi preko listov.

Tak primer je kalcij, ki ga plodovke potrebujejo v večjih količinah in ga v poletni vročini hitreje posrkajo preko listov.


K makrohranilom prištevamo najbolj osnovne dušik (N), fospor (P), kalij (K), ter kalcij (Ca), magnezij (Mg) in žveplo (S).

Prav vsako makrohranilo pri vzgoji rastlin igra svojo posebno vlogo, kar si lahko preberete v članku Pomanjkanje makrohranil pri rastlinah.
Mikrohranila

Elementi, ki jih rastline potrebujejo za nemoten razvoj v čisto majhnih količinah. Ščepec tega, kanček tistega mikrohranila, pa bo rastlina zaključila ali dopolnila procese, ki jih je začela z makrohranili.

Ker jih rastline ne potrebujejo v velikih količinah, jih ponavadi dodajamo preko listov. Prav zato, jih veliko večino na policah kmetijskih trgovin najdemo v obliki tekočih listnih gnojil oziroma gnojil namenjenih za foliarno gnojenje.


V skupino mikrohranil uvrščamo najbolj poznane baker (Cu), železo (Fe), bor (B), pa tudi cink (Zn), mangan (Mn), mobilden (Mo), kobalt (Co) in silicij (Si).

Zakaj rastline potrebujejo določena mikrohranila pa si preberite v prispevku Pomanjkanje mikrohranil pri rastlinah.Hranila imajo torej vsak svojo vlogo in se ne morejo nadomeščati. To pomeni, da ne moremo rastlini dodati magnezij, če potrebuje kalij in tako naprej in tako naprej. Prav vsa hranila so rastlinam potrebna za rast in razvoj. Če je le enega elementa premalo, rastline ne morejo normalno uspevati. Drugače povedano rastline ne morejo brez mikro in makrohranil.


Brez vode ni ničesar
Brez vode ni ničesar

POZOR: Pomen vode in pH vrednosti tal

 1. VODA: Rastlina hranila srka primarno preko koreninskega sistema in šele nato preko listov. Kar pomeni, da moramo najprej poskrbeti za močan in zdrav koreninski sistem ter rastlini zagotoviti redno in vrsti rastline primerno oskrbo z vodo!

 2. pH-VREDNOST: Ker je za učinkovito in hitro prehajanje hranil iz tal v rastlino potreben primeren pH zemlje, moramo poskrbeti tudi za ta dejavnik.

 • Najbolj zadosti tem pogojem pH vrednosti zemlje med 5,6 in 6,7 pH vrednosti. Če pH-vrednost tal ne bo primerna, potem bo rastlina nekatera hranila težje srkala iz zemlje, ne glede kako bogato in rodovitno zemljo imate doma!

 • Vedeti moramo tudi, kakšna pH-vrednost je najljubša posamezni rastlini. Najlepši primer pomembnosti ph-vrednosti so ameriške borovnice in rododendroni, ki ljubijo bolj kislo gozdno prst.


Kako rešujem težave s pomanjkanjem ali viškom hranil pri rastlinah?

 1. Uporabljam Kelp tonic, hladno stiskane morske alge brez karence, z obilico kalija, kalcija, aminokislin in mikrohranil s katerimi poskrbim za zdrave, odporne in močne sadike. Ker je izvrsten bioaktivator, od prvega semena dalje, pa vse do konca rastne sezone redna uporaba hladno stiskanih morskih alg Kelp tonic zagotovi vsa makro in mikrohranila, ki jih potrebujejo rastline. V Kelpu se namreč nahaja več kot 70 mikrohranil s katerimi rastline zadovoljijo vse svoje potrebe po njih. Toda Kelp tonic ni in ne more biti čarobni napoj, ki ga poškropimo po rastlinah, ali jih z njim zalijemo, pa bo težava takoj odpravljena. Potrebno je večkratno ponavljanje ali še boljše, redna uporaba, vso rastno sezono. Pri nas ne mine teden, ne da bi ga uporabili in tako zagotovili rastlinam vsa potrebna mikrohranila.

 2. Zemljo vsako leto dvakrat letno (spomladi in jeseni) pognojim z organskim gnojilom rastlinskega izvora Neem cake, ki vsebuje kar 79,88% organske mase, je brez karence in zaradi vsebnosti aktivne snovi azadirachtin deluje podobno kot talni insekticid. Vsebuje več kalija in fosforja kot vrtičkarjev bolj znana komercialna ekološka gnojila, prav nič pa ne zaostaja tudi pri količini dušika. N-P-K poskrbi za zdrav začetek rasti rastlin, hkrati pa prepreči pojav polžev, strun, koloradskih, majskih hroščev, bramorjev in še česa v zemlji. Deževnikom ne škoduje, saj jih imamo v vrtu ogromno, prej omenjenih škodljivcev pa nismo opazili nekaj let, dežju navkljub.

 3. Seveda se je tudi meni že zgodilo, da sem zemljo pregnojil. Kar naenkrat so rastline nehale rasti ali so rasle zelo zelo počasi. Po dolgotrajnem iskanju in testiranju različnih snovi, sem začel uporabljati zeolitno moko Bio-ZE, na katero se vežejo vsa odvečna hranila, nitrati, a tudi pesticidi in težke kovine, ki v zemlji nimajo kaj iskati. Ker zeolitna moka razpade na večje številno nano delcev (vsak ima svojo nalogo, kot hranila), in se na nekatere izmed njih veže tudi odvečna voda, zeolitno moko Bio-ZE uporabim tudi kot vodni zbiralnik v primeru poletnih suš in pomanjkanja vode. Prav tako se z njeno uporabo zmanjša število potrebnih zalivanj vrta, kar prihrani čas, denar in olajša delo. Saj se še spomniš, zakaj je voda pomembna za hranila?


Kelp tonic, Bio-ZE, Neem cake in Neem tonic zagotovijo rastlinam vsa potrebna hranila


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš obogatiti tla s številnimi minerali in hranili , če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati in te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse, kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

1,804 views

Comments


bottom of page