facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Obnova poškodovane zelenice

Zakaj prihaja do poškodb trate? Vzroki za pojav mahu in plevelov.

Spomladi je čas za obnovo zelenic
Spomladi je čas za obnovo zelenic

Poškodovano zelenico je potrebno obnoviti in na prazna mesta dosejati travo. V vrtnarskih centrih in vrtnarijah strokovnjaki svetujejo katero vrste trave uporabiti glede na pogoje v katerih raste. Več informacij podaš strokovnjaku, boljši nasvet dobiš. Vedeti pa moraš zakaj se na trati pojavijo mah in pleveli!

Zakaj se na trati pojavi mah?

 • vreme je hladno in deževno (trato pognojim)

 • trata ni dovolj gnojena (uporabim organska gnojila, redno dognojujem)

 • tla so zakisana (redno posujem zelenico z zeolitno moko, ki vzdržuje vrednost pH med 5,5 in 7,5 (mah se pojavi pri pH pod 5,5)

 • tla so preveč v senci (uporabim posebna gnojila za odstranitev mahu, ki jih kombiniram z zeolitno moko, že v prostorskem načrtu poskrbim za primerno vrte trat namenjenih senčnim legam)

 • na površini zelenice zastaja voda (že v prostorskem načrtu poskrbim za pravilno drenažo tal)

 • tla so preveč zbita (redno rahljam tla in uporabim zeolitno moko)

 • trava je pokošena prenizko (višina trave je vedno minimalno 5 cm

Zakaj se na trati pojavijo pleveli?

 • na trati spomladi nisem zasejal nove trave, zato se razrastejo pleveli, ki prekrijejo prazne prostore v zelenici

 • trata je nepravilno zalita (hitro in premalo časa, zato se koreninska masa ne more razviti v globino, saj je namočena le zgornja plast zemlje. Razrastejo se pleveli, ki uspevajo v suhi zemlji. Hkrati je zaradi stalne vlage trata bolj občutljiva na bolezni trate. Tudi pretirano zalivanje spodbuja rast nekaterih plevelov.)

 • oskrba z vodo poleti ni zadostna (porumenela trata zaradi suše pomeni prazne prostore v zelenici)

 • zemlja ni dovolj zrahljana (podobno kot pri slabem zalivanju, se koreninska masa ne razvije dovolj dobro, premagajo jo pleveli, ki uspevajo v suhi zemlji)

 • trata je preveč pokošena (nikoli ne kosim nižje od 4 cm, poleti mora biti višina pokošene trate 5 cm)

 • trata je preveč ali premalo pognojena

 • trato so napadli škodljivci ali bolezni (majski hrošči ali snežna plesen)

Zalivanje trave je izredno pomembno
Zalivanje trave je izredno pomembno

Plevel meni označuje vse rastline, ki rastejo tam, kjer jih nočem imeti. Na zelenici je to vse, kar ni trava, čeprav k plevelu štejem tudi določene vrste ostrih trav, ki jih uvrščajo med travniški plevel (šopulja, travniška lastovka in muhvič).


Na trati se zasejejo tako enoletni kot trajni pleveli.

Redno ročno odstranjevanje enoletnih plevelov s kratko rastno dobo ni zahtevno. Večje težave povzročijo trajni pleveli, kjer najmanjši ostanek plevela, zaradi hitre regeneracije, zahteva zamudne in v skrajnih primerih celo skrajne postopke.


Najbolj razširjeni trajni širokolistni pleveli na zelenicah so:

Regrat, osat, trpotec, detelje, slak, navadna zvezdica, plahtice,

Pleveli na travi so lahko tudi lepi
Pleveli na travi so lahko tudi lepi

Kako najlažje odstranim plevel:

 • Manjši so pleveli, lažje jih odstranim, zato priporočam redno pregledovanje zelenice. Še posebej slak hitro poskrbi za slabo voljo. Potrebno ga je oslabiti z rednim zatrgavanjem zelenih nadzemnih poganjkov.

 • Ko plevele odstranjujem s trate, jih vedno odlagam v posodo in preverim ali sem odstranil srčasto korenino plevela v celoti. Tudi odlaganje na rob vrta pije vodo, a imam s tem slabe izkušnje, še posebej, če je v bližini okrasna greda ali zelenjavni vrt. Sedaj okrasne gredice in vrt prekrijem in s tem preprečim, da bi tja kamor nočem zatavalo kako seme ali del korenike.

Skrajni ukrepi proti plevelu

Tisti najbolj skrajni ukrep odstranitve mahu in plevelov je ali fizična odstranitev v obliki izkopa ali celo uporaba totalnih herbicidov. Saj veš, tam še trava ne raste. Ker smo pri nas ekološki, kot totalni herbicid ne uporabljam glifosatov, ampak se raje zanesem na totalni ekološki herbicid Bio-HERB.

Totalni ekološki herbicid brez karence uporabljam tako na tlakovcih, po potkah med vrtnimi gredicami kot na določenih mestih sredi okrasne trate. Učinkovito odstrani plevele in prepreči pojav polžev, saj vsebuje timijan, izvrstno odganjalo za polže. Učinkovito deluje na semena in na zeleno listno maso. Deluje na osnovi oleatov in izvlečkov iz citrusov (pomaranča, grenivka in limona), alkoholnega in vinskega kisa. V dveh tednih pa je v celoti posušil tudi robido!


Če te totalni ekološki herbicid Bio-HERB brez karence zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

1,997 views

Kommentare


bottom of page