facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Neem olje in škodljivci

Updated: Jan 23, 2020

Neem ali Azadirachta Indica, čarobna rastlina Indije, osnova ajurvedske medicine, drevo življenja, drevo bogov, vaška lekarna, drevo 21.stoletja, imen in vzdevkov ima nešteto.

Azadirachta indica ali NEEM - vir organskih gnojil  TERRA
Azadirachta indica ali NEEM - vir organskih gnojil TERRA

Neverjetno kaj vse lahko dosežemo ali naredimo z uporabo različnih delov te neverjetne rastline. Čistila, zdravila, prehranska dopolnila, kozmetika (ja, res je, imamo svojo zobno pasto iz neema, kreme, šampone proti ušem ... če te zanima pošlji sporočilo na info@ekopridelava.si, pa ti pošljemo celoten seznam) in seveda gnojila brez karence z močjo insekticida.


Ekopridelava - kozmetika iz neema
Ekopridelava - kozmetika iz neema

In prav o neemu in škodljivcih bo tekla beseda.


Vsem delom neema je skupna aktivna snov, ki se ji reče AZADIRACHTIN. To je aktivna snov, ki deluje kot izvrsten naravni insekticid, saj ob stiku z njo, velja izključno za žuželke, ki sesajo ali grizljajo rastline, le te prenehajo s prehranjevanjem in razmnoževanjem. Kar povedano po domače, neem škodljivce izstrada.


Opraševalcem in koristnim žuželkam kot so deževniki, koristni mikroorganizmi, čebele, pikapolonice, muhe tenčičarice, trepetavke, najezdniki... njim neem dokazano NE ŠKODUJE.


Zakaj?

Ker imajo drugače grajen in razvit prebavni trakt in azadirachtin nanje nima vpliva. Povedano drugače, tudi če škropimo uši na fižolu z neem tonic, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida in na fižol zaide ličinka pikapolonice, neem na ličinko pikapolonice ali na odraslo pikapolonico ne bo imel učinka.

pikapolinica muha trepetavka tenčičarica

Neem nima nobenih stranskih učinkov na ljudi, koristne živali in na okolje.


Druga aktivna snov, ki jo vsebujejo deli drevesa neem, je SALANIN. Le ta deluje kot odvračalo in je razlog za tisti značilen "smrdeč" vonj, ki ga imata Neem cake in Neem tonic, organski gnojili z učinkom insekticida brez karence.


Nekatere Neem cake spominja na česen, druge na ječmenovo kavo, glavno za nas uporabnike je, da uspešno deluje na prisotnost strun, polžev, majskih, junijskih in koloradskih hroščev, čebulne, česnove, češnjeve, orehove muhe, lešnikarja, skratka na prisotnost večine talnih škodljivcev.Tudi Neem tonic ima značilen vonj in tudi na ta način učinkovito preprečuje prisotnost škodljivcev nad površjem zemlje. Najboljši je primer koloradskega hrošča, ki krompirja zaradi spremembe vonja, ne prepozna kot rastline primerne za razmnoževanje in hranjenje (seveda, če smo sadiko krompirja poškropili, ko je bila visoka 15 cm, ter nato še dvakrat v enem tednu ob prvem pojavu naleta koloradskega hrošča).


Neem tonic - neem olje brez karence pripravljeno posebej za vrtičkarje
Neem tonic - neem olje brez karence pripravljeno posebej za vrtičkarje

Zakaj pišem o Neem tonicu in Neem cake gnojilih, čeprav ljudje množično porabljajo za boj s škodljivci tudi 100% neem olje?

Ker 100% neem olje lahko ob napačni uporabi prinese več škode kot koristi.


Moč in kvaliteta 100% neem olj različnih proizvajalcev se ponavadi močno razlikuje. Količina azadirachtina in koliČina ppm v njih izredno niha, kar pomeni,:


  • s kapljico 100% neem olja preveč lahko povsem ožgete rastline

  • 100% neem olje nima učinka gnojenja in prehranjevanja rastline

  • 100% neem olje za razliko od Neem tonica nima dodanih sojinih lectinov za grajenje močnejših celičnih sten rastlin

  • 100% neem olje v osnovi ni namenjeno uporabi v kmetijstvu in vrtnarstvu, temveč ima nalogo eteričnega olja za odpravo bolečin pri mišičnih, kostnih in drugih vnetjih (ne sme priti v stik s sluznico)

Bio neem prah za osebno uporabo
Bio neem prah za osebno uporabo

Podobno velja tudi za neem prah, to je tisti zelene barve narejen iz posušenih zmletih listov, ki ga mnogo ljudi pije zjutraj za izboljšanje imunskega sistema, prebave, uravnoteženje pritiska, sladkorja, holesterola. V tujini ali pri ajurvedskih zdravnikih ga uporabljajo kot del medicine, pri nas je žal uporaba zaradi zakonodaje še omejena (čeprav smo doma uspešno omilili napad noric, pasje gliste ali podančice odpravili v dveh dneh, pomagali pri glivicah in še in še... če želiš izvedeti več, nam pošlji sporočilo na info@ekopridelava.si).


Z uporabo Neem tonica in Neem cake gnojil, smo trenutno uspešno zagotovili delovanje obeh gnojil na 609 vrst škodljivcev, ki napadajo naše vrtnine oziroma vrtnine po vsem svetu, saj z neemom z naših divjih nasadov (30ha), ki se nahajajo v Indiji (država Tamil Nadu) opravljajo raziskave v več kot 70 univerzitetnih centrih ali zasebnih organizacijah na področju varstva rastlin.

8,731 views

Comments


bottom of page