facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kako se jeseni znebimo škodljivcev?

Updated: Feb 17, 2020

Vsako jesen, vsak dan v podjetju sprejmemo ogromno klicev in enakih vprašanj. Kaj narediti, da bi se znebili škodljivcev v vrtu?

Odgovor je povsem preprost, zemljo je potrebno razkužiti, seveda če je le mogoče z naravnimi ekološkimi sredstvi. Gnojila Neem Terra smo začeli doma uporabljati prav s tem namenom, saj imajo poleg 80% organske mase, tudi lastnosti insekticidov brez karence. Sredstva so enaka, le postopki se med seboj malce razlikujejo, odvisno od tega ali želimo razkužiti, vrt, sadovnjak ali rastlinjak.

Jesen je čas za odpravo škodljivcev
Jeseni je čas za odpravo škodljivcev

Jesensko razkuževanje vrtov, njiv in gredic na prostem (vzgoja vrtnin)

Oktobra, pa vse do konca novembra je zemlja še dovolj topla, da se škodljivi organizmi in ličinke zadržujejo dovolj visoko ali celo tik pod površino zemlje, Vneto iščejo ostanke poletnih setev v zemlji ali ogrožajo jesenski posevek. Njihova glavna jesenska naloga je zrediti se, ter se kasneje zavleči na toplo v globino zemlje ali v primeru bramorja celo v tople kupe hlevskega gnoja in prezimiti. Ker so v tem času izjemno občutljivi in ranljivi j,e prav jesen pravi čas za ukrepanje, ne čakati na pomlad.


Razkužimo lahko polne in prazne gredice
Razkužimo lahko polne in prazne gredice

Po PRAZNIH površinah potresi Neem cake, organsko gnojilo z delovanjem insekticida brez karence, ter ga vsaj z grabljami zadelaj v zemljo. Neem cake ali nimova pogača vsebuje le posušena in zmleta semena drevesa neem, in ima prav poseben vonj, ki spominja na ječmenovo kavo. Neem vsebuje aktivno snov SALANIN, ki deluje kot odvračalo ter aktivno snov AZADIRACHTIN, ki deluje kot insekticid. Skupaj učinkovito odvračata in preprečujeta razvoj in obstoj talnih škodljivcev (polže, strune, majske in koloradske hrošče, žerke vseh muh, bramorja...), tako da se ličinke in odrasli primerki čez zimo prenehajo hraniti in poginejo.


POLNE gredice zimskih solat, motovilcev in radičev razkuži s potresanjem Neem cake gnojila okrog vsake sadike (1/2 jušne žlice Neem cake okoli vsake sadike), ki ga z roko ali grabljicami rahlo vdelaj v zemljo.


Po končani obdelavi tal z Neem cake, zemljo vedno temeljito zalij!


FORMULA ZA USPEH - VRTNINE:

Za 50m2 površine uporabi 2kg Neem cake. Posuj in zadelaj v zemljo, zalij.


Znebimo se lahko tudi bramorja
Znebimo se lahko tudi bramorja

BRAMOR: V primeru, da imaš na vrtu bramorja, je poleg Neem cake, organskega gnojila, potrebno za temeljito in učinkovito razkuževanje, uporabiti še kombinacijo tekočega organskega gnojila z močjo insekticida Neem tonic in močila v obliki zeliščne čajne mešanice Bio Topi. Po pravici povedano Bio Topi meni smrdi kot kuga (je prevretek čebul, česnov in met), a je izjemno učinkovit in okrepi delovanje azadirachtina v neemu, ter bramorja in ličinke bramorja učinkovito, brez izjeme, zaduši.


FORMULA ZA USPEH:

Za 50 m2 površine uporabi 2 kg neem cake, ter v 10 L mlačne vode, zmešaj 1 L Neem tonica + 2 dcl Bio topi. Enostavno zalij prosto površino. Sadiš lahko že čez 3 do 4 dni.Jesensko razkuževanje sadovnjaka (sadno drevje, lupinarji, sadno grmičevje, jagodičevje)

BOLEZNI:

Ob trgatvi ali obiranju plodov rastlinam povzročiš mikro poškodbo, ki se mora čim prej zaceliti. Ni pomembno, kakšna je vrsta rastline (trta, jabolka, hruške, orehi, lešniki, robide, maline, aronija), vsaka mikro poškodba zaradi obiranja plodov pomeni možnost za vstop bolezni (predvsem gliv, ki povzročajo bolezni).


Rastline po obiranju potrebujejo pomoč
Rastline po obiranju plodov potrebujejo pomoč

Dodajanje pravih hranil in aminokislin rastlinam pomaga mikro poškodbe, nastale zaradi obiranja ali trgatve, hitreje zaceliti. Sredstvo, ki ima na pretek mikro hranil in aminokislin, se imenuje KELP tonic, edine hladno stiskane organske morske alge na tržišču. Če algam dodaš Bio-zel, čajno zeliščno mešanico, ki nadomešča baker in deluje kot razkužilo, bo rezultat še boljši saj, učinkovito uniči morebitno prisotnost nosilcev bolezni.


Rezultati dokazujejo, da škropljenje in zalivanje sadnega drevja, trt, sadnega grmičevja in jagodičevja, takoj po končani trgatvi ali obiranju, zmanjša možnosti zimskih in spomladanskih pozeb, za več kot 50% brez uporabe dodatnih sredstev. Odvisno od kulture, se tudi pri starih nasadih rodnost prihodnje leto poveča za od 10 do 30%.

FORMULA ZA USPEH - BOLEZNI

Na 10 L mlačne vode dodaj 20 ml hladno stiskanih alg KELP tonic + 30 ml zeliščne čajne mešanice Bio-zel. Rastline takoj po obiranju ali trgatvi dobro poškropi in zalij.

Postopek, odvisno od vremena, ponovi čez 5 do 7 dni.

Če si posadil nove, mlade sadike, jih ne pozabi zaliti še enkrat, tik preden zemlja zmrzne!


vsi zeleni odpadki niso za kompost
vsi zeleni odpadki niso za kompost

POZOR:

pred razkuževanjem ne pozabi odstraniti posušenih mumij, okuženih listov in podobnih rastlinskih ostankov, ki seveda ne sodijo na kompost.
ŠKODLJIVCI:

Črvive češnje, orehi, olive, lešniki itd itd... Žerke se pri vseh rastlinah skrivajo v zemlji, zato je potrebno zemljo pod sadnim drevjem in sadnim grmičevjem ter jagodičevjem razkužiti.

Z Neem cake, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence, seveda. Toda gnojila ni potrebno potresti in zakopati v zemljo gnojila, Postopek je enostavnejši.


FORMULA ZA USPEH - ŠKODLJIVCI

sadno drevje - 0,5 m od debla, vsakih 120 stopinj, s sadilnim klinom narediš 10-15 cm globoko luknjo (skupaj tri okoli debla),, v katero potreseš 100 g Neem cake (velja za luknjo - 300 g na drevo - oljko, oreh, češnjo...). Luknjo zapreš s prej odvzeto zemljo.

0,5 m - 120 stopinj - 3 luknje - 100 g na luknjo

sadno grmičevje - 0,25 m od središča grma, vsakih 120 stopinj, s sadilnim klinom narediš 10-15 cm globoko luknjo (skupaj tri okoli debla),, v katero potreseš 60 g Neem cake (velja za luknjo - 180 g na drevo - leska, aronija, sibirska borovnica...). Luknjo zapreš s prej odvzeto zemljo.

Neem cake bo uničil žerke in druge ličinke.


POZOR: postopek za 99,9% učinkovitost ponoviš tudi spomladi, meseca marca.


Jesensko razkuževanje rastlinjakov je zame obvezno
Jesensko razkuževanje rastlinjakov je zame obvezno


Jesensko razkuževanje rastlinjakov (VZGOJA VRTNIN)

Ko pišem/govorim o razkuževanju rastlinjakov, ne mislim le zemlje, temveč tudi folije in ogrodje. Seveda razkužiti moraš najprej zemljo, a ne smeš pozabiti tudi folije in ogrodja. Prav v stiku folij in stičiščih palic ogrodja nastajajo majhni toplotni žepki, v katerih poleg tal, uspešno prezimijo marsikateri škodljivci, ki nam naslednje leto povzročajo skrbi.


Poleg škodljivcev, ne smeš pozabiti tudi na preprečitev različnih bolezni, predvsem plesni zaradi toplega ozračja in visoke vlage, ki se v rastlinjakih pozimi pojavi zaradi toplotnih razlik,


FORMULA ZA USPEH - škodljivci:

Za 50 m2 površine uporabi 2 kg Neem cake,

Tla zalij, folije in ogrodja pa orosi, z vodno mešanico, sestavljeno iz 10 L mlačne vode (30°C), 200 ml Neem tonic in 35 ml čajno zeliščne mešanice Bio-Zel, ki okrepi delovanje azadirachtina. Trips, pršica in rastlinjakov ščitkar (bela muha) se bodo prvič pojavili šele naslednje poletje, konec junija ali začetku julija in ne že v mesecu marcu ali aprilu!


FORMULA ZA USPEH - bolezni:

Po opravljenem razkuževanju rastlinjaka za preprečitev pojava škodljivcev, so na vrsti bolezni.

Tla zalij, folije in ogrodja pa orosi, z vodno mešanico, sestavljeno iz 10 L mlačne vode (30°C), 200 ml Neem tonic in 35 ml čajno zeliščne mešanice Bio-Zel, ki okrepi delovanje azadirachtina.
Za največjo učinkovitost razkuževanja je najboljše narediti meglico in zapreti rastlinjak za kako urico ali dve.

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

827 views
bottom of page