facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Najpogostejše napake vrtičkarjev - zelenjavni vrt

Updated: Feb 18

15 najbolj pogostih napak, ki jih vrtičkarji naredijo v zelenjavnem vrtu


Hitro in nevede sami sebi na vrtu lahko naredimo medvedjo uslugo. Namesto užitka na vrtu, smo obsojeni na slab pridelek in izgubljanje živcev zaradi nepotrebnega izgubljanja časa in denarja. Da se to ne bi zgodilo tudi tebi, si preberi 15 najpogostejših napak, ki se pojavljajo v zelenjavnem vrtu.


Napake pri uporabi gnojil:

Znate pravilno uporabiti gnojila?
Znate pravilno uporabiti gnojila?
 • pretirano gnojenje ob sajenju in kasneje - pretirano gnojenje povzroči preveliko količino dušika v zemlji, zato so zeleni deli bujni, korenine pa slabo razvite. Rastline so zato manj odporne na škodljivce in napade bolezni. Še več, ker so bolj "sočne", jih škodljivci raje napadejo. To velja tako za kupljena mineralna gnojila in za hlevski gnoj, zato velja, da je potrebno vedno upoštevati navodila proizvajalcev in ne dodati še "malo več", da bo bolje raslo. Količina potrebnega gnojila je odvisna od vrste posajenih vrtnin, še posebej tiste, pri katerih uživamo liste, pa zaradi pregnojenosti vsebujejo preveč nitritov, s katerimi z uživanjem škodujemo svojemu zdravju.


Obstaja tudi "pametno gnojilo", ki s počasnim sproščanjem dušika v zemljo poskrbi za močan koreninski sistem vrtnin, obenem pa z vonjem odganja talne škodljivce. • izbira neprimernega gnojila ob sajenju - velja podobno kot pri pretiranem gnojenju, še posebej za kupljena mineralna gnojila, ki vsebujejo preveč dušika (ponavadi tista, ki so proizvedena iz živalskih odpadkov ptic ali netopirjev). Še zdaleč to niso slaba gnojila, prej obratno, vendar jih je potrebno uporabiti času rasti in rastlinam primerno.

 • apnenje tal - Apno ne "razkužuje" zemlje pred škodljivci (polži, majski hrošči, strune..:) in ne dodaja ustreznega kalcija, prav tako ga spomladi večinoma ne primanjkuje. Apno uporabimo le, če je zemlja prekisla za pridelavo vrtnin. Nevtralno do rahlo kisla tla, vrednosti med 6,5 in 7,0 pH so primerna za vrtnine. Gnojenje in apnenje ne delamo naenkrat. Za razkuževanje zemlje raje uporabimo druga sredstva (sam vsako leto gnojim z Neem cake, organskim gnojilom z močjo insekticida, s katerim uspešno preprečujem prisotnost škodljivcev. Za obogatitev zemlje z minerali (kalcij, silicijevi oksidi, ... pa raje kot apno uporabim vulkanske kamnine, zeolitno moko Bio-Ze ali bentonitno zemljo Bio-Ben).


Napake pri obdelavi zemlje:

 • prepogosto globoko prekopavanje gredic - če prekopavamo pregloboko, zemljo najbolj bogato z mikroorganizmi potisnemo v globino, kjer rastlinam ni dosegljiva. Če mikroorganizmov ni dovolj, tudi rastline rastejo slabše, saj brez njih hranila v zemlji rastlinam niso dostopna. Zemljo je zato bolje le rahljati, še posebej med sezono. Klasično prekopavanje pa uporabimo jeseni, saj se ravnovesje mikroorganizmov do pomladi ponovno vzpostavi.

 • prehitro obdelovanje mokre zemlje - po dežju je posijalo sonce, zemlja je še vedno mokra, vrtičkarji pa preveč nestrpni, zato se v želji izkoristiti sončno vreme, prehitro zapodijo v obdelavo gredic po dežju. Zaradi hoje po mokri zemlji in njene obdelave, le ta postane bolj zbita z manj mikro in makro porami, zato je v njej manj mikroorganizmov in rastline slabše rastejo. Ko se prst nič več ne oprijema orodja in obuval, pomeni, da lahko začnemo z delom. Bolj je rastlina mokra, večja je verjetnost, da bomo raznesli bolezni po vrtu.

 • gole gredice - če so tla gola, postanejo bolj zbita, hkrati pa se tudi preveč izsušijo. Količina koristnih mikroorganizmov se občutno zmanjša, zato je bolje na gredici pustiti ostanke rastočih rastlin ali zeleno prekrivko in gredico pripraviti tik pred sajenjem. Pazimo le na prisotnost plevelov, saj služijo kot idealno gnezdišče za odlaganje jajčec marsikateremu škodljivcu).

 • frezanje plevelov - enoletne plevele (kurja črevca, navadni plešec, rogovilček) enostavno izpulimo iz vlažnih tal. Trajne plevele (slak, regrat, kislica, osat, zlatica, medvedje tace) težko izpulimo zaradi globjih in močnejših korenin. Frezanje, uporaba motike, jih razcefra, zato se še dodatno razmnožijo. Ker ne marajo rednega trganja ali košnje nadzemnih delov, delamo to pogosto. Še najboljše je poleti plevele pokriti s tanko folijo in jo pustiti stati dalj časa, da se pleveli posušijo v globino.


Napake pri sajenju:

 • pregosto sajenje - če so rastline posajene pregosto, se med njimi zadržuje vlaga, zaradi katere imajo glivične bolezni idealne razmere za razvoj. Premalo prostora in posledično svetlobe, rastline sili k rasti v višino, pretegnjenosti in povzroča slabo razvit koreninski sistem. Solatnice uidejo v cvet, tiste z gomolji pa se nimajo možnosti razrasti, zato je pridelek boren in slabega okusa. Če je prostora okoli sadik dovolj, je potrebno za boljši pridelek zemljo rahljati, kar sadike spodbuja bolj kot talno dognojevanje.

 • prezgodnje sajenje - veliko vrtnin, ki jih sadimo najraje, izvira iz toplih krajev. Če je zemlja prehladna, iz tal korenine ne srkajo hranil, zato s sajenjem (še posebej plodovk) ne hitimo. Narave ne moremo prinesti naokoli. Paradižnik, paprika, kumara, bučka, krompir, ko so posajeni na prosto prehitro, zastanejo v rasti, ne razvijejo močnega koreninskega sistema in so bolj občutljivi na bolezni in škodljivce.

 • sajenje sadik neprimerne kvalitete - bujna in velika sadika privleče poglede vrtičkarjev, pri čemer ob nakupu mnogi pozabijo na koreninski sistem. Če so bile sadike preveč pognojene z dušikom, so bujne in imajo temno zelene liste, vendar imajo običajno slabo razvit koreninski sistem, zaradi česar so kasneje težave zaradi bolezni in škodljivcev večje. Korenine naj bodo svetle in razrasle. Če so razmaki med listi, ki izraščajo iz stebla preveliki, potem so rastline pretegnjene, kar pomeni, da so imele premalo prostora in svetlobe, zato so bolj občutljive in se hitreje zlomijo zaradi mehanskih vplivov (veter...). Manjše, kompaktne sadike lažje prenesejo šoke pri presajanju in se lažje ukoreninijo.

 • napačno sejanje in sajenje v poletni vročini - zemlja se zaradi poletne pripeke segreje celo nad 30 stopinj Celzija. Semena bodo uspešno kalila samo, če bodo dovolj senčena, enako velja za veliko večino rastlinic po vzniku. Najbolje je narediti oporne loke višine 20 do 30 cm nad tlemi in nanje razgrniti debelejšo tkanino, ne vrtne koprene. Ko so sadike dovolj močne, senco odstranimo.


Napake zalivanja in zračenja:

 • zalivanje - rastline ne marajo zalivanja po listih (razen solatnice). Več je vlage na listih, hitreje se pojavijo in širijo bolezni. Najbolj so občutljive plodovke, ki potrebujejo več vode. Zalivamo 2 do 3 krat na teden, v globino (20 do 30 cm), da se razvijejo močne korenine. Če zalivamo rastline sredi dneva, kapljice na listih povzročijo ožige, zato moramo rastline zalivati (ali škropiti) zgodaj zjutraj ali pozno zvečer po zatonu sonca.

 • neprezračeni tuneli - brez pravilnega zračenja se v tunelih ali pod kopreno pogosteje pojavijo bolezni, saj je zračna vlažnost velika. Spomladi pregreti zrak v tunelih pospeši rast rastlin, ki kmalu poženejo v cvet. Da bi to preprečili, moramo tunele vsak dan odkriti za najmanj 30 minut. Karkoli uporabimo za prekrivanje (tuneli, folija, koprena), vedno poskrbimo za zračnost in preprečimo pregrevanje rastlin.


Napaki skladiščenja pridelkov in uničevanja polžev:

 • skladiščenje nezrelih plodov - v največji meri to velja za krompir, ki ga pobiramo preden kožica dozori (ta dozori, ko se naravno začne sušiti cima). Če krompir napade krompirjeva plesen in ste cimo pokosili, naj krompir v zemlji ostane še 2 tedna, da se kožica utrdi (če ob drgnjenju s prstom kožica ostane na gomolju, krompir lahko poberete za skladiščenje. Prehitro obran krompir ni primeren za skladiščenje, saj rad hitro zgnije.

 • uporaba "soli" ali prebadanje polžev - tole zna dvigniti veliko prahu, in ja, res je, sol na nek način deluje proti polžem, začne jih izsuševati. Tudi prebadanje, rezanje na polovico, polže uniči. Toda preden poginejo (če sploh), se polži začnejo sluziti in avtomatsko s sluzjo odložijo jajčeca. S tem sami sebi naredimo medvedjo uslugo, saj ne pretrgamo cikla razmnoževanja polžev (Neem cake, organsko gnojilo z učinkom insekticida brez karence, deluje na odrasle primerke in posuši polžja jajčeca. Po mojih izkušnjah v enem letu z dvema gnojenjema, težav s polži ni več).5,047 views

Comments


bottom of page