Krompir (Solanum tuberosum), je eno najpogostejših živil na svetu, saj ima visoko energijsko vrednost in ga je precej enostavno pridelati. Upoštevati moraš le nekaj osnovnih pravil ter seveda izmed več kot 3000 sort izbrati najprimernejšo ! 😃
KROMPIR kako izbrati sorto za sajenje krompirja
pred nakupom: 🛒🤔
sorto krompirja največkrat izbereš glede na okus ali pridelek. Obe možnosti sta pravilni, a moraš upoštevati lokalne izkušnje, vse sorte namreč ne uspevajo enako, saj na njih vpliva veliko dejavnikov
za vrtičkarje so najbolj primerne ekološke sorte krompirja. Za sajenje ekološkega krompirja moraš zato poiskati gomolje z dokazanim ekološkim izvorom.
sorte imajo v opisu označene odpornosti na krompirjevo plesen, virus Y, rak, nematode, s katerimi si olajšaš izbiro
razlike med sortami, ki močno vplivajo na pridelek, so poleg bolezni, še občutljivost na sušo, visoke temperature, škodljivce in seveda zgodnost
glede na zgodnost:
zelo zgodnji,
zgodnji,
srednje zgodnji,
srednje pozni in
pozni krompir
vrtičkarji sadimo na vrt najraje zelo zgodnje in zgodnje sorte, ker rastejo hitreje
v posode, korita, vreče in manjše gredice sadiš zelo zgodnje in zgodnje sorte, ker dajo manjši pridelek
na večje grede ali njive sadiš sorte krompirja, ki rodijo konec poletja
če sadiš zgodnje sorte, imaš na vrtu kasneje prostor za sajenje poletnih in zimskih vrtnin (na primer sorto Arrow pobereš 55 do 60 dni po sajenju)
KROMPIR - RAZLIKE v PRIDELAVI 🌱 med zgodnjimi in poznimi sortami krompirja:
zgodnje sorte vedno nakališ in pokriješ s koprenami, da bo pridelek zgodnejši
zgodnje sorte sadiš že konec maja, junija in julija
pozne sorte ne nakališ in pokriješ
pozne sorte potrebujejo več vode, hranil in daljši čas za rast
pozne sorte izkoplješ septembra
KROMPIR - IZBIRA SORTE 👨🍳 za sajenje krompirja po lupini, mesu in prehranski uporabnosti:
poznamo rumeno ali rdečo/vijolično lupino
poznamo krompir z belim ali rumenim mesom
krompir ločimo po prehranski uporabnosti v kuhinji na krompir primeren za kuhanje, pečenje, praženje itd...
KATERE TIPE krompirja poznamo in KAKO DOLOČITI UPORABNOST sorte krompirja? 🍟 ✨🥗
Pri določanju uporabnosti sorte krompirja je najpomembnejši dejavnik ŠKROB.
Večji je delež škroba v samem gomolju, bolj je sorta primerna za pečenje, manj je škroba, bolj je sorta primerna za kuhanje.
TIP A – primeren za solate in pečenje, se ne razkuha, saj ima v gomolju škrob
TIP B – primeren za praženje in pire, je rahel krompir, ki se v vodi razkuha in je bolj primeren za pire, pečenje ali pomfrit
TIP C – primeren za pire, krompirjevo testo, pomfrit
TIP D – primeren za predelavo v škrob (v Sloveniji ga pravzaprav ne zasledimo)
TIP AB – primeren za solate, pečenje in praženje
TIP BC – primeren za praženje, pire in cvrtje
Če imaš pri krompirju težave s strunami ali koloradksim hroščem, si preberi še članka, kjer dobiš učinkovite rešitve v boju s strunami in koloradskimi hrošči!
Enostavno klikni na naslov in začni z enostavno odpravo prisotnosti škodljivcev v tleh!