facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
  • Neem'O'holic Mitja

Bolezni krompirja - MINUTA ZA VRT

Bolezni krompirja so pogosto odvisne od preveč pognojenih tal in skrbnosti vrtičkarja. Če ne izvajamo preventive, smo hitro brez pridelka, pogosto potrebujemo za uspešno letino tudi nekaj "krompirja",


Bolezni krompirja lahko prelisičimo, če sadimo odporne sorte in profesionalno pridelano seme, tal ne smemo pregnojiti in saditi pregosto. Z zgodnejšimi sortami krompirja se lahko nadejamo večjega uspeha, saj krompirjeva plesen še ni v polnem zamahu.

Bolezni krompirja lahko prelisičimo
Bolezni krompirja lahko prelisičimo

Najpogostejša napaka vrtičkarjev je uporaba gomoljev lanske letine, ki so lahko okuženi z boleznimi krompirja, zaradi katerih bo pridelek slabši in manjši. Prav zato uporabimo certificirano seme, ki zagotavlja neokuženost gomoljev z boleznimi.

Druga napaka vrtičkarjev je sajenje krompirja poleg paradižnika, saj ju napada ista bolezen, imenovana krompirjeva/ paradižnikova plesen (Phytophtora infestans), ki kot požar uniči sadike.


Poleg bolezni krompirja, le tega radi napadejo tudi škodljivci (strune, koloradski hrošč...). Več o škodljivcih in kako jih zatreti ali preprečiti si preberite v člankih Koloradski hrošč in Strune na vrtu.


Najpogostejše bolezni krompirja, kako jih prepoznati in preprečiti sledijo spodaj.

Prvo pravilo zaščite pred izbruhi bolezni krompirja in drugih gojenih rastlin je: Nikoli ne čakaj, da se bolezni pojavijo, sadike pravilno nahrani, okrepi in pripravi na delo že ob sajenju!

Bolezni krompirja, ki povzročajo skrbi pridelovalcem in vrtičkarjem po Sloveniji so:

  • KROMPIRJEVA / PARADIŽNIKOVA PLESEN - Phytophthora infestans, najbolj zloglasna in najbolj razširjena bolezen krompirja

  • ČRNA PEGAVOST KROMPIRJEVIH LISTOV - Alternaria solani

  • ČRNA NOGA KROMPIRJA - Erwinia carotovora

  • BELA NOGA KROMPIRJA - Rhyzoctonia solani

  • PRAŠNATA IN NAVADNA KRASTAVOST - Spongospora subteranea in Streptomyces scabies

  • FUZARIJSKA IN VERTILICIJSKA UVELOST - Fusarium oxysporium in Verticillium oxysporiumKakšne težave bodo izbruhnile pa je v veliki meri odvisno od vremena med rastno sezono! Seveda ne moremo mimo pomanjkanja hranil ter temperaturnih šokov. Kar precej gre lahko narobe in to zelo hitro.

Bolezni krompirja št.1 - KROMPIRJEVA/PARADIŽNIKOVA PLESEN - Phytophthora infestans

Najpogostejša in najnevarnejša bolezen paradižnika, ki napade tudi krompir oziroma obratno. Zaradi sorodstva med njima se izredno hitro širi, zato krompirja in paradižnika nikoli ne sadimo skupaj. Vzrok nastanka je vlažno vreme, ki se zaradi dežja neverjetno hitro širi. Jutranja megla, plohe, nevihte, visoka vlaga povzroči pojav bolezni, ki hitro uniči cel nasad. Obvezna je preventiva, še preden se bolezen razvije. Priporoča se saditev bolj odpornih sort.

Prvi znaki: Pojavijo se rumeno rjave pege na cimi krompirja, v vlažnem vremenu na spodnji strani listov opazimo tudi snežno belo plesnivo prevleko. Listi krompirja začnejo nato rumeneti, rjaveti, se sušiti. V suhem vremenu se razvoj bolezni ustavi.

Bolezen okuži tudi gomolje, preko lenticel ali poškodb na skorjici krompirja. Tam opazimo mehka rjavo obarvane površine. Posledica okužbe gomoljev s krompirjevo plesnijo je tudi nadaljevanje propada pridelka s črno nogo krompirja.


Krompirjeva plesen na paradižniku


Rešitev: Sadimo proti krompirjevi plesni odporne sorte, sadimo zgodnje sorte krompirja, ne sadimo pregosto, uporabljamo certificirano seme in ostanke gomoljev lanske letine, uporabljamo baker oziroma še bolje bakrene nadomestke.

Izjemne rezultate dosežemo tudi s preventivo in krepitvijo koreninskega sistema. V času rasti in rodne dobe vsakih 10 dni opravimo redno preventivno škropljenje s silicijem, kalcijem, vitaminom E, kar dobimo v njivski preslici ali hladno stiskanih morskih algah kelp. Dodatek sladkorja algam Kelp zaradi aminokislin in polnomastnega mleka / kefirja / sirotke okrepi učinkovitost delovanja morskih alg. Močne celične stene rastlin zagotavljajo odpornost rastlin na morebitne okužbe in prav Kelp izdatno debeli celične stene. Za odpravo bolezni in preventivo je najbolj učinkovita kombinacija aminokislin, hranil (Kelp tonic) in bakrenih nadomestkov (Bio-zel) in ekološke bakrene mešanice Labicuper. Preventivo in kurativo zagotavlja tudi redno škropljenje z vodno mešanico Neem tonica, ki zaradi vsebnosti sojinih lectinov, olja grozdnih pečk in neemovih aktivnih snovi učinkovito prepreči propadanje rastlin in pojav škodljivcev na krompirju..


Bolezni krompirja št. 2 - ČRNA PEGAVOST KROMPIRJEVIH LISTOV - Alternari solani Bolezen se sredi poletja pojavlja na listih od začetka rasti do konca rastne dobe, zaradi deževnega vremena in visokih temperatur. Glive, ki povzročajo to bolezen krompirja prezimijo v rastlinskih ostankih na tleh.

Prvi znaki: Na spodnjih listih nastanejo črne, okrogle pege, ki se stalno večajo in združujejo. Videti so kot tarče zaradi značilnih koncentričnih krogov. Listje se posuši, a za razliko od paradižnika ostane na steblu. Gomolji dobijo trde vdrte pege.

.Rešitev: Že pri sajenju je potrebno poskrbeti, da ne sadimo pregosto in da uporabimo sveže certificirano seme, saj tako preprečimo večino bolezni krompirja. Zato sadimo v zadostnem razmaku. Redno odstranjujemo propadajoče liste. Upoštevamo kolobar. Ker debelitev celičnih sten celic rastlin omogoča preventivo pred okužbo in preprečuje vstop bolezni, sadike redno škropimo in jim dodajamo hranila. Preparati naj vsebujejo sojine lectine (Npr Neem tonic). Izredno pomagajo tudi aminokisline in hranila, ki jih vsebujejo rjave alge Kelp. Rastline izmenično škropimo na 10 dni.


Krompirjeva plesen in črna pegavost krompirjevih listov se nikoli ne pojavita sočasno, saj za razvoj potrebujeta nasprotne vremenske pogoje.Bolezni krompirja št. 3 - ČRNA NOGA KROMPIRJA - Erwinia carotovora

Pogosto nastopi kot sekundarna infekcija gomoljev zaradi okužbe s krompirjevo plesnijo sredi poletja. Glavno nalogo preprečevanja te bolezni nosijo pridelovalci semenskega krompirja.

Prvi znaki: okoli očes se pri okuženih gomoljih oblikujejo temne pege. Stebla krompirja ne rastejo normalno, sadike, so videti zakrnele, z njih pokončno štrlijo togi rumeni listi. Stebla postanejo črna 3 cm pod in nad zemljo. Tako stebla kot gomolji se spremenijo v temno lepljivo zdrizasto kašo, neprijetnega vonja, ki sili na bruhanje.

Rešitev: Že pri sajenju je potrebno poskrbeti, da ne sadimo pregosto in da uporabimo sveže certificirano seme, saj tako preprečimo večino bolezni krompirja. Zato sadimo v zadostnem razmaku. Upoštevamo kolobar. Ker debelitev celičnih sten celic rastlin omogoča preventivo pred okužbo in preprečuje vstop bolezni, sadike redno škropimo in jim dodajamo hranila. Preparati naj vsebujejo sojine lectine (Npr Neem tonic). Izredno pomagajo tudi aminokisline in hranila, ki jih vsebujejo rjave alge Kelp. Rastline izmenično škropimo na 10 dni.


Bolezni krompirja št. 4 - BELA NOGA KROMPIRJA - Rhyzoctonia solani

Bolezen se najpogosteje pojavi zaradi slabo zračnih, težkih in preveč razmočenih tal. Glive, ki povzročajo to bolezen krompirja prezimijo v rastlinskih ostankih na tleh. Zato nikoli ne sadimo ostankov lanske letine, ki so lahko okuženi.

Prvi znaki: Grmi oziroma sadike krompirja vzniknejo zalo pozno. Grmi niso košati in razviti, število stebel je minimalno. Okužena stebla počrnijo in dobijo kasneje opazno snežno belo prevleko, Listje ni razvito, videti je majhno, rumeno barve. Listje se posuši in hitro odpade. Prvi znak okužbe gomoljev je videti kot premogu podobna, črna ali rjava krasta na poškodbi gomolja, ki jo odluščimo z nohtom. Gomolji so izjemno majhni, nerazviti in gnijejo že na njivi.

.Rešitev: Že pri sajenju je potrebno poskrbeti, da ne sadimo pregosto in da uporabimo sveže certificirano seme, saj tako preprečimo večino bolezni krompirja. Zato sadimo v zadostnem razmaku. Upoštevamo kolobar. Ker debelitev celičnih sten celic rastlin omogoča preventivo pred okužbo in preprečuje vstop bolezni, sadike redno škropimo in jim dodajamo hranila. Preparati naj vsebujejo sojine lectine (Npr Neem tonic). Izredno pomagajo tudi aminokisline in hranila, ki jih vsebujejo rjave alge Kelp. Rastline izmenično škropimo na 10 dni.


Bolezni krompirja št. 5 - PRAŠNATA IN NAVADNA KRASTAVOST - Spongospora subteranea in Streptomyces scabies

Bolezen se najpogosteje pojavi na hladnih peščenih tleh, sredi poletja, ko v kratkem času pade izredno veliko padavin, ki shladijo tla. Bolezen napada gomolje in celo korenine. Za nastanek so največkrat krivi slab kolobar in preobilno gnojenje z nefermentiranimi organskimi gnojili (zato sam vedno gnojim z Neem cake, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida.

Prvi znaki: bolezni opazimo na gomoljih. Razlika med njima je v prašnosti krastam podobnim madežih na gomoljih krompirja. Za prašno krastavost je značilen črn droban prah v krastah na kožici krompirjev. Pri navadni krastavosti pa se na gomoljih pojavijo trdne rjave kraste, v katerih ni črnega prahu.

.Rešitev: Že pri sajenju je potrebno poskrbeti, da ne sadimo pregosto in da uporabimo sveže certificirano seme, saj tako preprečimo večino bolezni krompirja. Zato sadimo v zadostnem razmaku. Upoštevamo kolobar. Ker debelitev celičnih sten celic rastlin omogoča preventivo pred okužbo in preprečuje vstop bolezni, sadike redno škropimo in jim dodajamo hranila. Preparati naj vsebujejo sojine lectine (Npr Neem tonic). Izredno pomagajo tudi aminokisline in hranila, ki jih vsebujejo rjave alge Kelp. Rastline izmenično škropimo na 10 dni.


Bolezni krompirja št. 6 - FUZARIJSKA IN VERTILICIJSKA UVELOST - Fusarium oxysporium in Verticillium oxysporium

Bolezen se najpogosteje pojavi zaradi ostankov krompirjevke in drugih rastlin v bližini površine, kje gojimo krompir. Glive, ki povzročajo to bolezen krompirja prezimijo v rastlinskih ostankih na tleh. Zato nikoli ne sadimo ostankov lanske letine, ki so lahko okuženi.

Prvi znaki: Grmi oziroma sadike krompirja vzniknejo zelo pozno. Grmi niso košati in razviti, zgodaj opazimo znake zorenja krompirjevke. Vedno se prizadene le neko območje (lahko nekaj lističev na sestavljenem listu, nekaj listov na steblu ali posameznih stebel.

.Rešitev: Že pri sajenju je potrebno poskrbeti, da ne sadimo pregosto in da uporabimo sveže certificirano seme, saj tako preprečimo večino bolezni krompirja. Zato sadimo v zadostnem razmaku. Upoštevamo kolobar. Ker debelitev celičnih sten celic rastlin omogoča preventivo pred okužbo in preprečuje vstop bolezni, sadike redno škropimo in jim dodajamo hranila. Preparati naj vsebujejo sojine lectine (Npr Neem tonic). Izredno pomagajo tudi aminokisline in hranila, ki jih vsebujejo rjave alge Kelp. Rastline izmenično škropimo na 10 dni.

Če te zanima paket izbranih gnojil za popoln eko vrt, ki brez karence preprečuje pojav bolezni krompirja, drugih bolezni in škodljivcev ter želiš izvedeti več ali ga naročiti, klikni TUKAJ!

Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

1,634 views0 comments
  • SoundCloud Social Icon
  • Facebook Stran
  • Naš Youtube Kanal
0