facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Jesensko sajenje sadnega drevja in jagodičevja

Updated: Feb 17, 2020

Zakaj sadimo sadNo drevje jeseni?


Če le imamo možnost, vrtičkarji na vrtu posadimo jagodičje ali sadno drevje. Saj poznaš besede, tole bo za vnuke... Vendar tudi za sajenje sadnega drevja in jagodičevja veljajo določena pravila, ki se jih je potrebno držati! Kaj moramo torej vedeti?

Priprava in načrtovanje je bolj pomembno kot sajenje!


TLA - priprava in vpliv vrste tal na pridelek:

Tla pripraviš že mnogo pred sajenjem. Izkoplješ luknjo, zrahljaš, prekoplješ, narediš analizo tal s katero ugotoviš pH kislosti zemlje, z mislijo na dober pridelek.

svoja tla moraš dobro poznati
svoja tla moraš dobro poznati

KISLA TLA: samo borovnice potrebujejo bolj kisla tla s pH med 4 in 5,5, Če so tla prekisla jih poapni.

PRIMERNA TLA: vse sadne vrste, razen borovnic, potrebujejo pH med 6 in 6,5.

BAZIČNA TLA: če pH vrednost je nad 7, dodaj organski kisel kompost, organsko gnojilo Neem cake ali pognoji z amonijevim sulfatom.

V vseh primerih je smiselno dodajanje vulkanskih kamnin (zeolit BIO ZE ali bentonit BIO BEN, odvisno od vrste tal), 100 g na 1 m2 bo zadostovalo ob dodajanju spomladi in jeseni (pri drugih podobnih izdelkih na tržišču je predpisana količina med 500 in 1000g na 1 m2). .

ILOVNATA tla - idealna tla, namenjena za sajenje sadnega drevja, zagotavljajo obilen pridelek. Paziti je potrebno, da ne postanejo preveč zbita in težka, zato si pomagaj z dodajanjem zeolitne moke BIO ZE, vulkanske kamnine z ogromno oksidov. Tla bodo po dodajanju zeolitne moke bolj rahla, moka veže tudi odvečne nitrate, težke kovine in pesticide ter preprečuje, da bi jih rastline črpale..

PEŠČENA tla: tla ne zadržujejo vode, zato jih zaradi pomanjkanja vode bolj ogroža suša. Z dodajanjem BIO BEN, bentonitne zemlje, se izogneš tej težavi. Vulkanska kamnina bentonit deluje podobno kot zeolit, vendar je bolj primerna za peščena tla.

Peščena tla so tudi morebiten vzrok za zmrzali, saj je za peščena tla značilno intenzivno in hitro segrevanje in ohlajevanje in ne zadržujejo toplote. Temperaturne spremembe v zraku povzročajo zato več šokov za rastline in njihovo večjo občutljivost na razvoj bolezni in škodljivcev.

GLINENA tla: glinena tla se spomladi segrevajo zelo počasi, zato sadje zori kasneje. Pridelek bo precej dober, a moraš poskrbeti za odcednost tal!.

APNENA tla: najmanj primerna tla za sajenje sadnega drevja in jagodičevja, saj analize zemlje vedno pokažejo pomanjkanje železa in magnezija. Posledice opaziš kot razbarvanje listov (kloroza) in zaostanek v rasti. Hruške, maline in še posebej sorte ,ki potrebujejo kisla tla kot ameriške borovnice, imajo stalne težave ali ne uspevajo.


Kombinacija za enostavno sajenje
Kombinacija za enostavno sajenje

GNOJILA:

uporaba organskih gnojil poveča:

 • prepustnost tal za zrak in vodo,

 • tla zrahlja

 • izboljša rodnost.


Dodatek vulkanskih kamnin še poveča:

 • odpravo šokov zaradi vremena ali nepravilnega gnojenja.
Katere sadike sadnega drevja in jagodičevja sadimo jeseni?

Praktično vse. Pomembno je prej pripraviti tla in upoštevati dve pravili.

 • Sadike dreves vzgojenih v loncih lahko sadiš celo leto, tudi če so olistane, le tla naj ne bodo zmrznjena.

 • Sadike dreves z golimi koreninami sadiš le v času mirovanja, najbolje jeseni, pozimi ali zgodaj spomladi.

 • Spomladi je priporočljivo saditi kaki in aktinidijo, da se dobro zasidrata in je koreninski sistem do zime dovolj močan.

Sam vedno pognojim sadike sadnega drevja in jagodičevja z Neem cake, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence, saj z njim korenine dodatno zaščitim pred škodljivci, hkrati pa vem, da se hranila za razliko mnogih drugih gnojil, ne bodo sproščala takoj in tako spodbudila pretirano rast nerodnih zelenih delov sadik.Razdalja med drevesi, od zidu, globina jame, opora itd...

Občutljive sorte sadimo v zavetrje
Občutljive sorte sadimo v zavetrje
 • drevesa vedno sadiš dovolj narazen, saj le tako zagotoviš nemoteno rast.

 • razdaljo določa vrsta, sorta, podlaga, zato se vedno pozanimaš ob nakupu!

 • drevesa od zidu vedno sadimo vsaj 20 ali 30 cm stran, da se razvijejo dovolj močne korenine.

 • globina jame je odvisna od koreninskega sistema, pomembno je ne potlačiti korenin in izravnati koreninski vrat s tlemi (cepilno mesto ne sme biti v zemlji, ker odžene korenine) Če drevo posadiš pregloboko, slabo rodi ali propade.

 • drevo prva tri leta potrebuje oporo, zasajeno 10 cm od središča jame (sadno grmičevje kola ne potrebuje).

 • sadika naj ima vsaj tri debele korenine z množico malih stranskih


OPOZORILA - Kaj paziti pri sajenju:

Bodimo pripravljeni in oboroženi z znanjem
Bodimo pripravljeni in oboroženi z znanjem
 • na isto mesto lahko posadimo isto sadno vrsto samo, če prej odstranimo staro iztrošeno zemljo in dodamo novo svežo

 • NIKOLI ne pozabimo na zalivanje, še posebej spomladi, da nam zaradi izsušenosti ne propadejo. Pomagamo si z vulkanskimi kamninami BIO ZE in BIO BEN, ki poskrbita za zadrževanje vode in preprečita izpiranje hranil v podtalnico!

 • izčrpane sadike pred sajenjem namakamo v mešanico morskih alg KELP in vode, najmanj pol ure, s čimer okrepimo koreninski sistem

 • kol naj ne bo prekratek in predebel

 • sadike vedno povežemo na senčni strani, z vezjo 10 cm na sadiki višje kot na kolu zaradi posedanja.

 • ne pozabimo sadik zaščititi pred škodljivci (voluhar, zajci, srne, listne uši, zavrtači, pedici...)

 • ČAS ZA SAJENJE JE PO 20. OKTOBRU!


Še bolj podrobno si lahko o sajenju sadnega drevja prebereš v prispevku SAJENJE SADNEGA DREVJA.

Če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati ter te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če imaš rahla, peščena tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati tla ter te vulkanska kamenina bentonitna zemlja Bio-BEN zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

992 views

Comments


bottom of page