facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou Jajčevec - MAGNET za koloradskega hrošča - Ekopridelava
top of page

Jajčevec - Sajenje in MAGNET za koloradskega hrošča

Updated: Aug 25, 2023

Jajčevci izvirajo iz Indije, zato se izredno dobro ujamejo z neemom. Če jih seveda redno gnojimo/škropimo in poskrbimo, da jih ne snedejo koloradski hrošči. Jajčevci na koloradskega hrošča namreč delujejo kot magnet, posadite jih med krompir, pa težav s koloradskim hroščem ne bo več. Žal, tudi jajčevcev ne bo več, saj bodo vsi koloradski hrošči obiskali le njih. Toda, zakaj so jajčevci res nekaj posebnega?

Jajčevec je precej odporna rastlina
Jajčevec je precej odporna rastlina

Jajčevec - OPIS

  • v toplih območjih sveta jajčevce uvrščajo med večletnice, v Sloveniji ga le redki jeseni presadijo v lonec in čez zimo skrijejo nekam na toplo do pomladi.

  • originalna sorta jajčevcev je bele barve, povsem bodičasta in grenka,

  • v Evropi je najbolj razširjen malancan oziroma vijoličasti jajčevec, ki se je iz Italije razširil na Primorsko ter kasneje po vsej Sloveniji

  • poznane sorte so še rumene, rožnate, oranžne, zelene, celo pisanih barv

  • plodovi so jajčasti, hruškasti, okrogli ali podolgovati

  • rahlo kosmati listi jajčevcev so ovalne oblike in idealne hranilne vrednosti za razvoj ličink koloradskega hrošča


Jajčevec - SAJENJE IN PRESAJANJE

  • če želiš vzgojiti svoje sadike, z vzgojo začneš deset tednov pred predvidenim presajanjem na prosto

  • ko mine nevarnost pozebe lahko na prosto jajčevce presadiš v drugi polovici maja,

  • če imaš doma postavljen rastlinjak, jih lahko presadiš v začetku maja

  • pri sajenju upoštevamo kolobar in ga na isti prostor spet posadimo šele čez tri, še bolje štiri leta

  • najbolje ga je posaditi tja, kjer je lansko leto rasel fižol (metuljnice) ali za solatnicami

  • jajčevce v kolobarju NIKOLI ne sadimo za plodovkami, saj ima enake potrebe po hranilih kot paradižnik, paprika...

  • sadilna razdalja med vrstami naj bo vsaj 60-80 cm, v vrsti pa naj znaša vsaj 50-60 cm

  • tla naj bodo bogata s hranili


Jajčevec - ZAHTEVE PO TOPLOTI, VLAGI IN GNOJENJU

Veliko toplote, vlage in hranil = bogat pridelek
Veliko toplote, vlage in hranil = bogat pridelek
  • visoka temperatura jajčevcem ne dela težav (so le doma v Indiji), pomembno je, da se nočna temperatura ne spusti pod 17 stopinj C

  • jajčevci najbolje rastejo pri dnevni temperaturi 25 stopinj C

  • najbolj so jajčevci občutljivi pri presajanju, sajenju oziroma, ko nastavljajo cvetove in tvorijo prve plodove

  • izrednega pomena je mokra noga, kar pomeni redno zalivanje oziroma namakanje dvakrat tedensko

  • zastirke iz slame, pokošene trave ali folije lepo priskočijo na pomoč pri zadrževanju vlage

  • najboljša zastirka za jajčevce je zelena zastirka iz plazeče novozelandske špinače in solate

  • plevel redno odstranimo

  • tla naj bodo bogata in pognojena z organskimi gnojili, pri čemer je Neem cake, organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida idealno za zagotavljanje potrebnih hranil in razkužitve tal in zaščite pred škodljivci (saj veš koloradski hrošč, sovražnik št.1)

  • Ker rodi bogato, ga je potrebno redno škropiti s hladno stiskanimi algami Kelp tonic, ki z aminokislinami, kalijem, kalcijem in več kot 70 mikrohranili poskrbijo za krepke in zdrave sadike, ki rodijo obilno in ne podležejo kmalu sivi plesni ali drugim boleznim

  • jajčevci nujno potrebujejo kalij, ki ga je v hladno stiskanih algah, v Kelp tonicu, ogromno, zato bodo plodovi lepi, sijoči, okusni in manj grenki

  • redna krepitev odpornosti rastlin na škodljivce in zagotavljanje močnih celičnih sten deluje kot učinkovita preventiva na pojav koloradskega hrošča. Učinek dosežeš z uporabo Neem tonic, organskega foliarnega gnojila brez karence z močjo insekticida, ki s prisotnostjo azadirachtina spremeni vonj, ki ga zaznajo koloradski hrošči in v večini primerov celo prepreči prepoznavo rastlin kot primernih za prehranjevanje ali razmnoževanje


Seveda imajo kot vse rastline tudi jajčevci nekatere težave. Na kaj moraš biti pozoren, si preberi v članku Jajčevci - TEŽAVE V VRTU ... IN KUHINJI



bottom of page