facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou Jajčevci - TEŽAVE V VRTU .. IN KUHINJI - Ekopridelava
top of page

Jajčevci - TEŽAVE V VRTU .. IN KUHINJI

Updated: Aug 25, 2023

Imaš težave z vzgojo jajčevcev? Gnijejo, postajajo rjavi ali so izjemno grenki. Zakaj jih obožujejo koloradski hrošči? Kako zmanjšati količino olja, ki ga vpijejo? TE zanima?

Nadaljuj z branjem ...

jajčevec
jajčevec

Jajčevci - TEŽAVE V VRTU


POMANJKANJE VODE

  • če jajčevci niso dovolj dobro zaliti, še posebej, ko oblikujejo cvetne nastavke in rodijo prve plodove, potem cvetovi odpadejo, plodovi pa niso veliki, mesnati in ostanejo precej grenki, še posebej "usnjata" koža

OPORA

  • ali jajčevci potrebujejo opore, je odvisno od sorte, vzgoje in vremena

  • če jih pinciraš na tri ali pet vrhov, si zagotoviš lepo barvo jajčevcev in njihovo hitrejšo rast

  • grm bo bolj košat, če sadiki odščipneš vrh, ko je visoka med 25 in 30 cm


Jajčevci potrebujejo oporo
Jajčevci potrebujejo oporo

OBIRANJE

  • jajčevce obiraš srednje velike, čeprav zrastejo tudi do 30 cm dolžine

  • če jih na rastlini pustiš predolgo, potem se rastlina hitreje izčrpa in rodi manj plodov

  • jajčevcev nikoli ne trgaš, temveč jih režeš s škarjami

  • stari plodovi so neokusni in zelo grenki, njihova koža se ne sveti in blešči

  • mladi plodovi imajo sijočo in napeto kožo temno vijolične barve (včasih so kot zrcalo v katerega se lahko pogledaš)


Jajčevec je magnet za koloradskega hrošča
Jajčevec je magnet za koloradskega hrošča

ŠKODLJIVCI

  • Jajčevci veljajo kot MAGNET ZA KOLORADSKEGA HROŠČA, ki jih tudi največ ogroža

  • v rastlinjakih jajčevce pogosto ogrožajo tudi pršice, tripsi in rastlinjakov ščitkar (bela muha)

  • V vseh primerih se škodljivcev lahko enostavno rešimo z ekološkimi pripravki brez karence. Preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom brez karence in z uporabo čajno zeliščne mešanice Bio-zel, ki deluje kot insekticid, akaricid in fungicid, preverjeno prepreči sive lase zaradi prej omenjenih škodljivcev. Formula za uspeh: 150 ml Neem tonic + 35 ml Bio-zel na 10 L mlačne vode. Poškropimo in zalijemo rastline dvakrat na 7 dni.

  • Več si o koloradskem hrošču preberite v prispevku KOLORADSKI HROŠČ, o razkužitvi rastlinjakov in uničenju pršic, tripsa in bele muhe pa v članku KAKO RAZKUŽIM RASTLINJAK.


BOLEZNI IN POMANJKANJE HRANIL

  • Jajčevci so odporne rastline, ki jih še največkrat ogroža siva plesen, zaradi vročih in vlažnih poletij. Občasno na jajčevcih izbruhne tudi uvelost ali pegavost. Več informacij kako s Kelp tonic in Bio zelom preprečiti sivo plesen poiščite v članku Siva plesen na vrtninah

  • Zaradi tvorbe plodov jajčevci potrebujejo veliko kalija in magnezija, ki jih zagotavljaš z rednim škropljenjem in zalivanje s Kelp tonicom, hladno stiskanimi morskimi algami.

  • Če se plodovi obarvajo rjavo in ostanejo čvrsti toda gnili, potem nimajo dovolj hranil (ker plodove jajčevcev sesajo škodljivci - poleti ali ker sadike ne dobivajo dovolj hranil - jeseni)


Jajčevci - TEŽAVE V KUHINJI

Jajčevec je lahko izjemnega okusa
Jajčevec je lahko izjemnega okusa

PREDPRIPRAVA IN SHRANJEVANJE

  • koža jajčevcev je grenka, zato moraš neolupljene jajčevce posoliti in pustiti 30 minut, da spustijo vodo. Potem jih nujno ožameš, začiniš in tako pripraviš za pečenje, paniranje, žar....

  • nezreli jajčevci so lahko pretirano grenki zaradi strupenega solanina, zato jih moraš pustiti dozoreti na sobni temperaturi

  • jajčevce nikoli ne uživamo surove

  • jajčevce uživamo čim bolj sveže, vsak dan v shrambi ali hladilniku zmanjša kvaliteto in okus mesa jajčevcev

  • temne lise na koži, ki nastanejo na jajčevcih v hladilniku, se pojavijo zaradi staranja obranih plodov in zgubljanja hranilnih snovi


Znaš preveriti svežost jajčevcev v trgovini?
Znaš preveriti svežost jajčevcev v trgovini?

NAKUP

  • jajčevci uvoženi iz Italije ali Španije so bolj okusni kot tisti iz Nizozemske ali Izraela (ti k nam ponavadi sploh ne pridejo)

  • kupljeni jajčevci morajo imeti temno zelen pecelj svežega videza

  • kupljeni jajčevci morajo biti čvrsti, lupina/koža naj se pod pritiskom prstov le rahlo vboči


ZDRAVJE

  • v lupini se skriva največ antioksidantov, fosforja, železa, natrija in vitaminov C, B1, B2 in B9

  • nosečnice pozor, jajčevci imajo veliko folne kisline, zato kar veselo po njih


KAKO ZMANJŠATI KOLIČINO OLJA PRI PRIPRAVI JAJČEVCEV

čeprav niso kalorični in primerni za diabetike, lahko zaradi gobaste, spužvaste strukture vsrkajo veliko olja. To preprečimo tako da:

  • olje na jajčevce nanesemo s čopičem

  • jajčevce posolimo za najmanj 30 minut (še bolje 60 minut) in ožamemo, tako spustijo grenkobo in spremenijo zračno strukturo

  • jajčevce na papirnati brisači postavimo na krožniku za 5 minut v mikrovalovno pečico in s tem skuhamo. Struktura plodov bo drugačna, popili bodo manj olja.

  • jajčevce namočimo v mleko za 1 do 2 uri, tako da se zračni mehurčki v spužvasti strukturi zapolnijo z mlekom. Ko jih kasneje pečeš, se olje ne more vpiti v že polne žepke.

bottom of page