Imaš težave z vzgojo jajčevcev? Gnijejo, postajajo rjavi ali so izjemno grenki. Zakaj jih obožujejo koloradski hrošči? Kako zmanjšati količino olja, ki ga vpijejo? TE zanima?
Nadaljuj z branjem ...
Jajčevci - TEŽAVE V VRTU
POMANJKANJE VODE
če jajčevci niso dovolj dobro zaliti, še posebej, ko oblikujejo cvetne nastavke in rodijo prve plodove, potem cvetovi odpadejo, plodovi pa niso veliki, mesnati in ostanejo precej grenki, še posebej "usnjata" koža
OPORA
ali jajčevci potrebujejo opore, je odvisno od sorte, vzgoje in vremena
če jih pinciraš na tri ali pet vrhov, si zagotoviš lepo barvo jajčevcev in njihovo hitrejšo rast
grm bo bolj košat, če sadiki odščipneš vrh, ko je visoka med 25 in 30 cm
OBIRANJE
jajčevce obiraš srednje velike, čeprav zrastejo tudi do 30 cm dolžine
če jih na rastlini pustiš predolgo, potem se rastlina hitreje izčrpa in rodi manj plodov
jajčevcev nikoli ne trgaš, temveč jih režeš s škarjami
stari plodovi so neokusni in zelo grenki, njihova koža se ne sveti in blešči
mladi plodovi imajo sijočo in napeto kožo temno vijolične barve (včasih so kot zrcalo v katerega se lahko pogledaš)
ŠKODLJIVCI
Jajčevci veljajo kot MAGNET ZA KOLORADSKEGA HROŠČA, ki jih tudi največ ogroža
v rastlinjakih jajčevce pogosto ogrožajo tudi pršice, tripsi in rastlinjakov ščitkar (bela muha)
V vseh primerih se škodljivcev lahko enostavno rešimo z ekološkimi pripravki brez karence. Preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom brez karence in z uporabo čajno zeliščne mešanice Bio-zel, ki deluje kot insekticid, akaricid in fungicid, preverjeno prepreči sive lase zaradi prej omenjenih škodljivcev. Formula za uspeh: 150 ml Neem tonic + 35 ml Bio-zel na 10 L mlačne vode. Poškropimo in zalijemo rastline dvakrat na 7 dni.
Več si o koloradskem hrošču preberite v prispevku KOLORADSKI HROŠČ, o razkužitvi rastlinjakov in uničenju pršic, tripsa in bele muhe pa v članku KAKO RAZKUŽIM RASTLINJAK.
BOLEZNI IN POMANJKANJE HRANIL
Jajčevci so odporne rastline, ki jih še največkrat ogroža siva plesen, zaradi vročih in vlažnih poletij. Občasno na jajčevcih izbruhne tudi uvelost ali pegavost. Več informacij kako s Kelp tonic in Bio zelom preprečiti sivo plesen poiščite v članku Siva plesen na vrtninah
Zaradi tvorbe plodov jajčevci potrebujejo veliko kalija in magnezija, ki jih zagotavljaš z rednim škropljenjem in zalivanje s Kelp tonicom, hladno stiskanimi morskimi algami.
Če se plodovi obarvajo rjavo in ostanejo čvrsti toda gnili, potem nimajo dovolj hranil (ker plodove jajčevcev sesajo škodljivci - poleti ali ker sadike ne dobivajo dovolj hranil - jeseni)
Jajčevci - TEŽAVE V KUHINJI
PREDPRIPRAVA IN SHRANJEVANJE
koža jajčevcev je grenka, zato moraš neolupljene jajčevce posoliti in pustiti 30 minut, da spustijo vodo. Potem jih nujno ožameš, začiniš in tako pripraviš za pečenje, paniranje, žar....
nezreli jajčevci so lahko pretirano grenki zaradi strupenega solanina, zato jih moraš pustiti dozoreti na sobni temperaturi
jajčevce nikoli ne uživamo surove
jajčevce uživamo čim bolj sveže, vsak dan v shrambi ali hladilniku zmanjša kvaliteto in okus mesa jajčevcev
temne lise na koži, ki nastanejo na jajčevcih v hladilniku, se pojavijo zaradi staranja obranih plodov in zgubljanja hranilnih snovi
NAKUP
jajčevci uvoženi iz Italije ali Španije so bolj okusni kot tisti iz Nizozemske ali Izraela (ti k nam ponavadi sploh ne pridejo)
kupljeni jajčevci morajo imeti temno zelen pecelj svežega videza
kupljeni jajčevci morajo biti čvrsti, lupina/koža naj se pod pritiskom prstov le rahlo vboči
ZDRAVJE
v lupini se skriva največ antioksidantov, fosforja, železa, natrija in vitaminov C, B1, B2 in B9
nosečnice pozor, jajčevci imajo veliko folne kisline, zato kar veselo po njih
KAKO ZMANJŠATI KOLIČINO OLJA PRI PRIPRAVI JAJČEVCEV
čeprav niso kalorični in primerni za diabetike, lahko zaradi gobaste, spužvaste strukture vsrkajo veliko olja. To preprečimo tako da:
olje na jajčevce nanesemo s čopičem
jajčevce posolimo za najmanj 30 minut (še bolje 60 minut) in ožamemo, tako spustijo grenkobo in spremenijo zračno strukturo
jajčevce na papirnati brisači postavimo na krožniku za 5 minut v mikrovalovno pečico in s tem skuhamo. Struktura plodov bo drugačna, popili bodo manj olja.
jajčevce namočimo v mleko za 1 do 2 uri, tako da se zračni mehurčki v spužvasti strukturi zapolnijo z mlekom. Ko jih kasneje pečeš, se olje ne more vpiti v že polne žepke.