facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Božična zvezda - vzgoja in nega

Updated: Jan 4, 2019

Božična zvezda - okras praznične mize - kako jo vzgojiti?


Božično novoletni prazniki so pred vrati in kot vsem tudi meni, še bolj pa moji ženi veliko pomeni imeti dom praznično okrašen.


Zadnja leta vse več vrtnarij, s katerimi sodelujemo pri vzgoji božičnih zvezd, uporablja gnojila Terra Neem. Pri okraševanju praznične mize je lepa barvita božična zvezda center dogajanja in kot taka si zasluži le najboljše, Seveda pa si želimo, da bi še dolgo po praznikih razveseljevala poglede po domu.


Decembra jih srečamo na vsakem koraku in v vsaki obliki in barvi, manjše ali večje, na steblu ali kot grm, rdeče, bele, belo zelene, rožnate, pisano listne, marmornate... toda še vedno so zame tiste prave samo tiste rdeče. Enostavno naredijo tako pravo praznično vzdušje. Da pa bo božična zvezda res prišla do izraza moramo poskrbeti za nekaj malenkosti.10 skrivnost kako skrbeti za božično zvezdo

1. Božična zvezda je občutljiva duša, zato kupljeno vedno zavijemo, se ne potepamo naokoli in gremo takoj domov, pa še dan naj bo topel in avto dobro ogret, da se revica ne prehladi! Prehlajena odvrže liste in cvetove in adijo zvezdica, dobrodošli spet v cvetličarni.


2. Božično zvezdo kupi pri domačem vrtnarju ali cvetličarju, naj bo slovenskega porekla (mi imamo vedno Moškonovo iz Parecaga, gospodar Marko jih vzgoji, mi pa zagotovimo hranila). Več žigov bo imela v potnem listu slabše kvalitete bo in manj časa bo krasila tvoj dom. Kako že pravijo pri Lidlu, "Naše nam paše", zato po rože k tistim, ki jih vzgajajo sami in stran od trgovskih verig, ki ne navedejo vrtnarije, ki je rožo vzgojila ali ponujajo ovenele s popustom... malo denarja, malo muzike!


3. Če imamo v sobi med 18 in 22 stopinj C, božično zvezdo postavimo na svetel prostor ob oknu, ampak je ne izpostavimo jo neposredno sončnim žarkom.


4. Ko prostor zračimo, božično zvezdo skrijemo v drugi prostor in vrnemo na svoje mesto, ko je prostor temperaturno stabiliziran. Se spomniš, rada se prehladi.


5. Zalivamo jo z mehko vodo, najbolje z deževnico ogreto na sobno temperaturo, listov pa ne smemo omočiti. Da bo božična zvezda res zasijala v vsej svoji veličini, jo vsakih 10 dni, lahko tudi na 7 dni, pognojimo. Uporabimo ekološko gnojilo, morske alge Kelp tonic. (1,5 ml na 1 l mehke ogrete deževnice). Čeprav morske alge Kelp tonic vsebujejo kalcij, jim preverjeno ne škodi!


6. Če poskrbiš da ne bo prepiha, presuhega zraka, pretiranega ali pomanjkljivega zalivanja, bo božična zvezda dolgo krasila tvoj dom.


7. Božična zvezda - ne položimo je nad radiator, ne poleg sklede s sadjem, in če še nimaš vzroka za prenehanje kajenja je lahko tole dober motiv. božična zvezda sovraži zakajene prostore. Zaradi vseh teh vzrokov bodo cvetovi hitreje propadli.


8. Ker redno uporabljam morske alge Kelp tonic, listi ne izgubljajo barve in ne odpadajo. Božična zvezda je trajnica, ki jo enostavno prikrajšaš in presadiš v šotni substrat za cvetoče rastline. Pustiš tri vrhove višine 10 do 20 cm in od maja do junija naj čaka v senčnem hladnem delu balkona, napušča ali rastlinjaka na 15 do 17 stopinj C. Ne pozabi, vsakih 10 dni uporabiš morske alge Kelp tonic in jo zaliješ.


9. Noč ima svojo moč! 14 ur teme in božična zvezda bo lepo obarvana, če bo večino dneva v temi in ne na svetlobi! Če želiš, da bo cvetela za Božič, jo daj v temo že na začetku jeseni. Božično zvezdo shraniš v svetlo in toplo shrambo, kjer tudi ponoči ni vira svetlobe in kamor ponoči ne bo nihče stopil. Če takega prostora nimaš, jo prekrij s črno folijo ali naredi pokrov iz lepenke. Ker pa sam nimam časa ne volje skrbeti še za to, jo vsakega decembra kupim. Če torej nimaš časa ali prostora, priporočam da narediš enako.


10. Božična zvezda je slasten zalogaj za škodljivce, radi jo obiščejo kapar, bela muha (rastlinjakov ščitkar), črna mrtvaška mušica in volnata uš! Neem tonic, ekološko organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence rešuje te težave pri nas doma. Dve zalivanji in nežno orositi samo po listih v 7 dneh in je zadeva rešena!


10 nasvetov za vzgojo bozicne zvezde

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse, kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.


V komentarju objavi slike svoje praznične mize z božično zvezdo v glavni vlogi. Povej, v kateri vrtnariji si jo kupil/a in najlepšo fotografijo bom bogato nagradil s prav posebnim paketom izdelkov na osnovi čudežnega drevesa Neem!

405 views
bottom of page