facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Polži

Updated: Mar 18


Polži. Velika nadloga na vrtu in obožujejo solato. A veš tisto, ko na solati manjka del lista ali cel list? No vrtni polž je bil lačen. Zate sem preverjal možnosti, kako se jih znebiti.


Polži imajo radi solato, jagode naravnost obožujejo
Polži na vrtu

In smo šli v vojno, ki jo brez pametnega načrta in učinkovitih sredstev ljudje ne moremo dobiti. Ampak na koncu smo ZMAGALI in se ZNEBILI POLŽEV. ZA VEDNO!!!

Če te zanima kaj smo naredili, prosim BERI DALJE.
BOJNI NAČRT

Ime načrta: POLŽI IN TOTALNO NARAVNO UNIČENJE

Čas trajanja: takoj in za najmanj celo rastno sezono

Bojno polje: Testni vrtiček 1 in Testni vrtiček 2, vsak velik približno 50 m2 in med seboj ločena


In smo začeli...


Testni vrtiček 1:

1. korak: z vrta in okoli njega smo odstranili vse ostanke listja in starih desk.

2. korak: začeli smo z vsakodnevnim pobiranjem teh sluzastih nadlog. Število se je uspešno zmanjševalo, a še vedno so sadike solat padale kot stare smreke po žledu.

3. korak: preizkusili smo s trosenjem zrnc za uničevanje polžev brez karence. Ja, saj je delovalo za nekaj malega časa, samo je bilo treba to ponavljati in ponavljati in ponavljati kar naprej. Kako so nas bile vesele prodajalke! Odpravljali smo posledico in ne vzroka nastanka polžev, zato rezultati za nas niso bili DOVOLJ DOBRI. Prezamudno in predrago!


Testni vrtiček 2:

1. korak: 50 m2 velik vrt prekopljemo in vdelamo 2 kg Neem cake organskega gnojila brez karence.

2. korak: v sadilno jamico vsaki sadiki v zemljo vmešamo polovico čajne žličke Neem cake.

3. korak: nabiramo solato in ostale kulture, ter se čudimo, kje so polži.

4. korak: enkrat na mesec solato orosimo z vodno mešanico Neem tonica in Bio Zela za preprečitev pojava solatnih uši in drugi škodljivcev. POPOLNA ZMAGA

5. Jeseni ponovimo postopek in polži pri nas niso več noben izziv.
Neem cake
Neem cake

Popolnoma smo se polžev torej znebili predvsem z uporabo gnojila NEEM CAKE.

To je povsem naravno organsko gnojilo rastlinskega izvora iz drevesa imenovanega neem oziroma Azadirachta Indica. Vsi deli drevesa so koristni in se uporabljajo za zdravila, medicino, kozmetične izdelke, čistila in gnojila.

V Neem cake pogači se nahajajo le posušena in zmleta semena. Imajo prav poseben vonj, ki spominja na ječmenovo kavo in vsebujejo AZADIRACHTIN, aktivno snov, ki deluje podobno kot insekticid. Prisotnost gnojila v tleh enostavno nahrani rastline in prepreči pojav večine talnih škodljivcev, v našem primeru polžev, preverjeno pa deluje tudi na strune, majske hrošče in še kaj bi se našlo. Deževnikom pa tako diši, da jih bo tudi do 5x več


Neem tonic
Neem tonic

Ker pa večina vrtičkarjev začne reševati težave s polži šele takrat, ko je že skoraj prepozno in je na vrtu že vse posajeno, malce tolažbe. Neem cake v zemljo posuj jeseni, pred sajenjem jesenske zelenjave, sedaj pa uporabi Neem tonic in rastline temeljito poškropi in zalij zemljo okoli njih. Prav tako bodo rastline zaščitene in varne pred polži, edino jajčeca se ne bodo posušila kot se to zgodi v primeru uporabe NEEM cake talnega gnojila.
.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page