facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Paradižnik - kako vzgojiti zdrav paradižnik

Vsi slej kot prej začnemo z vzgojo lastnih paprik in paradižnikov iz semen. A da vzgojiš te mlade rastline v močne sadike, moraš upoštevati nekaj pravil!

Paradižnik - 5 pravil lastne vzgoje paradižnika


PRAVILO 1: Pikiranje paprike in paradižnika

Namen pikiranja je pridelava kvalitetnih sadik zelenjave. Res je, s pridelavo zelenjave iz semen je več dela, vendar: • Sadike so gnojene le z ekološkimi sredstvi

 • Sadike so močnejše in bolj zdrave

 • Koreninski sistemi sadik so močnejši in bolj razviti

 • Sadike so bolj odporne na škodljivce in bolezni

 • Sadike dajejo več pridelka


PRAVILO 2: KDAJ pikiram paradižnik in paprike

Plodovke (paprike in paradižnike, itd) pikiraš v času pojava prvega pravega lista.


PRAVILO 3: Pogoji PRED pikiranjem

Pred pikiranjem poskrbi za zmerno vlažnost zemlje, zaradi katere bo korenina sadike ostala obdana z zemljo. Tako ne pride do poškodb koreninskega dela.

 • Če je zemlja preveč navlažena, se ne ohrani na korenini.

 • Če je zemlja preveč suha, se rastlina ne bo dobro prijela v vrtu.


PRAVILO 4: KAKO pikiram

 • Mlade sadike potegnem iz posodice in jih presadim v večje korito.

 • Pikiranje za rastline pomeni STRES, ki povzroči začasni zastoj rasti, skrajšanje in debelenje stebla ter večjo dovzetnost za bolezni. Zato v tej fazi NUJNO orosimo in zalijemo rastline z vodno mešanico organskih pripravkov brez karence KELP TONIC in BIO ZEL. S tem rastlinam zagotoviš optimalen razvoj koreninskega sistema, zmanjšanje stresa in hitrejše prijemanje z novo podlago.Sadike bodo na začetku rasti manjše in bolj čokate z močno razvitim koreninskim sistemom! Vendar to hitro nadoknadijo, saj prisotnost mikrohranil in aminokislin v KELP tonicu povečuje odpornost rastlin na bolezni, škodljivce in vremenske šoke.PRAVILO 5: Presajanje sadik v rastlinjak ali vrt

 • Ob presajanju v sadilno jamico na vrtu ali v rastlinjaku vmešam čajno žličko 100% organskega gnojila brez karence NEEM CAKE .


 • Sadiko ves čas rastne sezone od prvega dneva presaditve naprej škropim in zalijem z vodno mešanico KELP tonica in Bio Zela:

- Vsakih 7 dni ali po obilnem dežju

- Vsakih 10 – 14 dni v primeru lepega sončnega vremena

 • Z dodajanjem sladkorja in polnomastnega mleka še izboljšam učinkovitost zgornje mešanice!


POMEMBNO:

Pojav črnih lis na paradižniku ali papriki ponavadi ne pomeni nič dobrega. Tvoje rastline je napadla paradižnikova/krompirjeva plesen. To se dogaja povsod, vsako leto, skoraj BREZ IZJEME.
Na okuženih rastlinah se pojavijo lišaji, ki se hitro širijo. Okuženi listi in rastline, tudi plodovi porumenijo, počrnijo, se posušijo in odpadejo.
V kolikor PRAVOČASNO ne ukrepamo, bolezni zmanjšajo pridelek tudi za več kot 70%.
UPOŠTEVAJ pravilo 5 in UPORABI kombinacijo KELP tonica in čajne mešanice Bio-ZEL v času celotne rastne sezone ter si ZAGOTOVI zdrav in obilen pridelek.

Komplet za VZGOJO ZDRAVIH PARADIŽNIKOV in PAPRIK si zagotovi TUKAJ.

P.S.: Če te zanima še kaj, ali če ti ni uspelo redno uporabljati mešanice, NAS VPRAŠAJ ZA POMOČ na info@ekopridelava.si REŠIMO tudi najhujše ZAGATE! ;-)

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page