facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Rešitve za zatiranje čebulne muhe

Updated: Feb 18

Čebulna muha, tako majhen, a tako velik gospodarski škodljivec. Razširjena je po vsej Sloveniji in razlog, zaradi katerega so zadnja leta sajenje čebule opustili mnogi vrtičkarji. Največjo škodo naredi prva pomladanska generacija, kasneje v jeseni, pa poleg čebulne muhe, ki napada čebulo namenjeno prezimovanju, največ težav povzroča porova zavrtalka, a o tem podrobneje spodaj.


Čebulna muha - kako prepoznamo znake okužbe čebule s čebulno muhoznaki okužbe čebulne muhe

čas pojava čebulne muhe

  • čebulna muha ima najmanj tri do štiri generacije (ponavadi dve spomladi aprila in maja ter dve konec poletja, to je konec avgusta in sredi septembra)

  • prvi nalet čebulne muhe pričakujemo sredi aprila hkrati s cvetenjem višenj

  • drugi nalet čebulne muhe se pojavi sredi maja s cvetenjem češenj

  • tretja generacija čebulne muhe se pojavi konce avgusta oziroma v začetku septembra, ko čebulna muha napade por oziroma prezimno čebulo

  • četrta generacija čebulne muhe se pojavlja vse do oktobra, ko ogroža predvsem por, kjer ji pomaga tudi porova zavrtalka


RAZLIKA ali je čebulo napadla čebulna gniloba ali čebulna muha:

Čebulna gniloba - gnitje se pojavi na spodnjem delu čebule

Čebulna muha - gnitje se pojavi na vrhu čebule


rešitve proti čebulni muhi

Rešitve za zatiranje čebulne muhe

  • Razkuževanje tal:

Čebulna muha prezimi, kar pomeni, da je potrebno tla razkužiti. Za razkuževanje tal in preprečitev razvoja ličink čebulne muhe uporabimo Neem cake, naravno organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida. Prisotnost aktivne snovi azadirachtin v neemu aktivno in izredno učinkovito prepreči razvoj bub in čebulne muhe, ki na nadaljevanje razvoja pozimi čaka v zemlji.


Azadirachtin aktivno in 100% učinkovito prepreči izbruh čebulne muhe zaradi prisotnosti preteklo sezono, zato je potrebno zemljo razkužiti z gnojenjem z Neem cake dvakrat letno, jeseni in spomladi. Uporabimo 4 kg Neem cake gnojila na 100 m2.


  • Namakanje v naravnem gnojilu/insekticidu in preventivno škropljenje:

Namakanje: naredimo vodno mešanico, kjer uporabimo organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic. Zamašek gnojila (15ml) raztopimo v 1 L mlačne vode in čebulčke pustimo namočene celo noč, pred načrtovanim sajenjem . Čebulčke zjutraj s papirnato brisačko osušimo in posadimo. V času naletov ponovno uporabimo Neem tonic in sadike poškropimo. Neem tonic deluje na jajčeca in ličinke (v primeru okužbe, mešanica je identična, sadike je poleg škropljenja potrebno tudi zaliti in postopek ponoviti čez 7 dni).


Po rezultatih sodeč prekrivanje ob takem delu ni potrebno.


Preventivno škropljenje z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence, učinkovito prepreči prisotnost čebulne muhe na čebuli, česnu, itd. Čebulna muha enostavno ne zavoha čebule in je zaradi specifičnega vonja ne prepozna kot čebulo, česen, šalotko, zato ne pušča zalege okoli nasadov čebulnicPomembno je redno pregledovanje listov in okolice rastlin ter prisotnosti rumenih lepljivih plošč, da bi ugotovili prisotnost jajčec in naleta muh.


Kljub voskastim listom čebule, se bo oljnata vodna mešanica dobro prijela listov čebule in učinkovito preprečevala prisotnost čebulne muhe.


Rešitve za zatiranje čebulne muhe obstajajo, kaj izbereš ti.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page