facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page
Writer's pictureaurumneem2016

Zakaj solata gnije?

Updated: Feb 20

Solata raste hitro, površina njenih listov, ki jih zaužijemo ni zanemarljiva, zato naj bi se fitofarmacevskih sredstev izogibali. Kaj torej storiti, ko se pri vzgoji solate srečamo s težavami? In kaj največkrat povzroča solati težave?


Ker želimo seveda vzgojiti zdrave pridelke, je pri vzgoji solate še toliko bolj pomembna preventiva. Sadike solate (in drugih vrtnin) zato ščitimo z naravnimi sredstvi za krepitev rastlin. Seveda upoštevamo tudi vplive temperature, svetlobe in vlage, še posebej, če nočemo, da nam solata prehitro ne uide v cvet!

Znaš poskrbeti za zdravo solato?
Znaš poskrbeti za zdravo solato?

Vpliv temperature, svetlobe in vlage na rast solate:

TEMPERATURA

  • 15-20 stopinj C - solata ne prenaša poletne sopare, pripeke, saj je za oblikovanje glavic ali rozet najbolj primerna temperatura od 15 do 20 stopinj C.

  • od 20 do 25 stopinj C - optimalna temperatura za rast solate, čim bljižje 20 stopinj C, tem boljše

  • nad 25 stopinj C - rast solate je upočasnjena

  • nad 30 stopinj C - rast solate je ustavljena, začne se oblikovati cvetno steblo!

  • 20 stopinj C - idealna temperatura za kaljenje solate

  • 30 stopinj C - solata ne kali

Temperatura zelo vpliva na rast solate
Temperatura zelo vpliva na rast solate

SVETLOBA

  • čas svetlobe nad 13 ur - solata začne oblikovati cvetno steblo

VLAGA

  • pomanjkanje vlage - solata gre v cvet in ima slab okus

  • prevelika vlaga - pojav glivičnih in bakterijskih bolezni


Kako poskrbimo za zdrave sadike?

  • upoštevamo pravilen kolobar

  • zatiramo in odstranjujemo plevele

  • izbiramo in sadimo odporne sorte

  • sadimo zdrava certificirana semena

  • zagotavljamo uravnoteženo redno prehrano rastlin

  • obolele rastline in njihove ostanke redno odstranjujemo


Uravnotežena prehrana solatnic:

  • Za zalivanje in škropljenje uporabimo hladno stiskane morske alge Kelp tonic, s katerimi preprečujemo nastanke bolezni, ki se pojavijo zaradi vremena.

Formula za uspeh: 15 ml Kelp tonic na 10 L mlačne vode, redno škropljenje in zalivanje vsakih 7-10 dni

  • V boju za preprečitev pojava škodljivcev že ob sajenju v sadilno jamico dodamo 1/2 čajne žličke Neem cake, organskega talnega gnojila z močjo insekticida brez karence, ki mladim koreninicam doda potrebna hranila in jih hkrati zaščiti pred strunami, polži, orgci in delno tudi pred koreninskimi ušmi.

Formula za uspeh: 1/2 čajne žličke Neem cake v sadilno jamico ob sajenju

v primeru polžev in strun, nujno jeseni in nato spomladi gnojenje celotne površine z Neem cake - 4kg na 100 m2

  • Kasneje, ko solata začne oblikovati glave, pa uporabimo proti gosenicam, ušem, polžem za škropljenje in zalivanje še Neem tonic, listno organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida.

Formula za uspeh: 150 ml Neem tonic na 10 L mlačne vode, redno škropljenje in zalivanje vsakih 7-10 dni



Sliši se enostavno kajne? Saj tudi je, potrebno je le razmišljanje o preventivi. In tu je največja težava vrtičkarjev, čakanje, da se na rastlinah pojavijo prvi znaki bolezni ali škodljivcev. Narobe! Za bolj okusen in bolj bogat pridelek je potrebno preprečiti težave.


A dovolj o preventivi, s kakšnimi težavami se torej srečuje solata?


Tudi letos so največja težava polži
Tudi letos so največja težava polži

O polžih in strunah, o ličinki majskega hrošča in o listnih ušeh je bilo več napisano že v člankih Polži na vrtu, Strune na vrtu, Ličinka majskega hrošča, Listne uši.


Solata pa je zaradi bližine zemlji in vlažnosti pogosto na udar različnih plesni in gnilob.

Najbolj pogoste bolezni solat sta solatna plesen in bela gniloba, pogosto solato obišče tudi padavica in siva plesen.


SOLATNA PLESEN (Bremia lactucae)

Vzroki za nastanek:

  • obilne in pogoste padavine

  • pregosti posevki

  • premočno gnojenje, še posebej z dušikom

  • prepogosto namakanje

  • slabo zračenje (velja za rastlinjake)

Solatna plesen
Solatna plesen

Prvi znaki:

  • zgornja stran listov dobi rumenkasto-rjave pege, omejene z listnimi žilami

  • spodnja stran listov dobi v času previsoke vlage belo plesnivo prevleko

  • pege začnejo postajati temne, list pa prosojen in tanek

  • bolezen se širi z bolnih na sosednje zdrave rastline v toplih vlažnih nočeh (18 - 20 stopinj C in 80-100% relativne zračne vlage)

Rešitev:

  • vedno zalivamo zmerno in ne pretiravamo s količino vode

  • ne sejemo in ne sadimo pregosto

  • če je to mogoče vedno sadimo mešane posevke

  • rastlinam zagotovimo redno enakomerno prehrano, brez pretiranega dušika (Kelp tonic - 1,5 ml na 1 L mlačne vode, redno vsakih 7 dni)

  • rastlinjake redno zračimo

  • okužene liste, (spodnji listi se okužijo najprej redno odstranimo)

  • razredčimo posevke, da zagotovimo zračnost

  • poskrbimo za dobro odcedna tla

  • naslednje leto uporabimo kolobar!

  • tla vedno obogatimo z zeolitno moko Bio ZE, s katero izboljšamo zračnost tal in preprečimo nastanek težkih tal

  • orosimo in zalijemo 2x na 7 dni s kombinacijo hranil in aminokislin Kelp tonica in nadomestka za bakrene mešanice Bio zel (2 ml Kelp tonica in 3 ml Bio zela na L mlačne vode)


Bela gniloba - značilna bela koprena in gnitje
Bela gniloba - značilna bela koprena in gnitje

BELA GNILOBA SOLATE (Sclerotinia sclerotiorum in Sclerotinia minor)

Vzroki za nastanek:

  • obilne in pogoste padavine

  • previsoke temperature

  • pregosto sajenje

  • premočno gnojenje, še posebej z dušikom

  • prepogosto namakanje

  • slabo zračenje (velja za rastlinjake)

Listi začno rumeneti od zunaj navznoter
Listi začno rumeneti od zunaj navznoter

Prvi znaki:

  • listi začno rumeneti od zunaj navznoter

  • solata začne veneti

  • rastline, še posebej koreninski vrat, začno gniti tik nad zemljo ali pod njo

  • na koreninskem vratu rastlin se pojavijo vodene pege, ki jih prekrije bela vatasta prevleka

  • kasneje zgnije cela rastlina

  • nad okuženim mestom se rastline posušijo, odmrejo

  • gliva se v tleh ohrani tudi do 10 let, zato moramo poskrbeti za razkužitev zemlje

Rešitev:

  • vedno zalivamo zmerno in ne pretiravamo s količino vode

  • ne sejemo in ne sadimo pregosto

  • rastlinam zagotovimo redno enakomerno prehrano, brez pretiranega dušika

  • rastlinjake redno zračimo

  • okužene liste, (spodnji listi se okužijo najprej) redno odstranimo

  • razredčimo posevke, da zagotovimo zračnost

  • poskrbimo za dobro odcedna tla, dvignjene gredice

  • pri sajenju uporabimo propustno folijo

  • naslednje leto uporabimo kolobar, solate nekaj let ne sadimo na isto mesto!

  • tla razkužimo z zeolitno moko (Bio ZE)

  • rastline in tla orosimo in zalijemo s kombinacijo zeliščnih čajev in hranil, ki delujejo proti gnilobam (Kelp tonic in Bio Zel)

Formula za uspeh v sezoni: rastline orosimo in zalijemo 2x na 7 dni s kombinacijo hranil in aminokislin Kelp tonica in Bio Zel (2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio Zel na L mlačne vode)


Padavica je bolj pogosta v rastlinjakih
Padavica je bolj pogosta v raslinjakih

PADAVICA (Pythium spp)

Vzroki za nastanek:

  • visoka relativna vlaga

  • tople noči nad 20 stopinj C

  • pretirano zalivanje ali namakanje

  • padavica se pojavlja vse leto

  • padavica se pojavlja pri vseh vrstah rastlin

  • Rastlinjaki nudijo optimalne pogoje za pojav in širitev glive, ki v zemljo prehaja skozi odmrle na tla položene rastline.

Prvi znaki:

  • na koreninah in koreninskem vratu se pojavijo rumene pege,

  • kasneje se pojavijo tudi rjave in črne pege.

  • koreninski vrat zgnije, se posuši, rastline so položene in stebla so stanjšana.

  • propadle rastline prekrije siva prevleka

Solato ne sadimo pregosto
Solato ne sadimo pregosto

Rešitev:

  • nikoli ne sejemo pregosto.

  • sejemo zdrava semena.

  • semena namočimo v vodno mešanico Kelp tonica za čas 1 ure ali vsaj v čisto neoporečno vodo.

  • setvene razdalje preverimo za vsako posamezno vrsto, ki jo sadimo.

  • upoštevamo kolobar, saj tako zmanjšamo možnosti nastanka bolezni.

  • preventivna krepitev rastlin in skrb za razvoj močnega koreninskega sistema oblikuje močne celične stene rastlin, ki zagotavljajo odpornost na možne okužbe.

  • ostanke okuženih rastlin takoj odstranimo s tal.

  • orosimo in zalijemo 2x na 7 dni s kombinacijo hranil in aminokislin Kelp tonica in Bio SK (2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio SK na L mlačne vode)


SIVA PLESEN (Botrytis spp)

Vzroki za nastanek:

  • povečana zračna vlaga, pospeši širjenje glive v notranjost listov

  • nizke temperature

  • šibka osvetlitev

  • pretirano gnojenje in prevelika uporaba dušikovih gnojil

  • večjo škodo povzroča samo v rastlinjakih, saj se zaradi velikega števila vodnih kapljic bolezen razširi in okuži tudi zdrave rastline

Uporaba folije zmanjšuje  vlažnost listov
Uporaba folije zmanjšuje vlažnost listov

PRVI ZNAKI:

  • najprej je spomladi okužba podobna padavici

  • prve se okužijo stare rastline

  • na listih se pojavijo temne vodene pege, ki jih prekrije siva prevleka

  • pege so pogosto klorotične

  • ob okužbi koreninskega vratu propade cela sadika

  • okuženi listi se vedno obarvajo rjavo in posušijo

Rešitev:

  • najprej vedno odstranimo ostanke odmrlih rastlin

  • poskrbimo za zračnost listne mase s katero zaščitimo poganjke rastlin.

  • zagotovimo dovolj svetlobe ki jo dosežemo z zračnostjo (sonce naj obsije celotno glavo solate)

  • ne pretiravamo z dušikovimi gnojili

  • pomembna je preventiva in dviganje odpornosti rastlin, zato ob sajenju in v času rasti nujno vsakih 10 dni redno škropimo s silicijem, kalcijem, vitaminom E, kar dobimo v njivski preslici ali hladno stiskanih morskih algah kelp.

  • močne celične stene rastlin zagotavljajo odpornost na morebitne okužbe.

  • za odpravo bolezni in tudi preventivo je najbolj učinkovita kombinacija aminokislin, hranil Kelp tonic in bakrenih nadomestkov (Bio-Zel) in ekološke bakrene mešanice Labicuper.



4,694 views

Comments


bottom of page