Solata raste hitro, površina njenih listov, ki jih zaužijemo ni zanemarljiva, zato naj bi se fitofarmacevskih sredstev izogibali. Kaj torej storiti, ko se pri vzgoji solate srečamo s težavami? In kaj največkrat povzroča solati težave?
Ker želimo seveda vzgojiti zdrave pridelke, je pri vzgoji solate še toliko bolj pomembna preventiva. Sadike solate (in drugih vrtnin) zato ščitimo z naravnimi sredstvi za krepitev rastlin. Seveda upoštevamo tudi vplive temperature, svetlobe in vlage, še posebej, če nočemo, da nam solata prehitro ne uide v cvet!
Vpliv temperature, svetlobe in vlage na rast solate:
TEMPERATURA
15-20 stopinj C - solata ne prenaša poletne sopare, pripeke, saj je za oblikovanje glavic ali rozet najbolj primerna temperatura od 15 do 20 stopinj C.
od 20 do 25 stopinj C - optimalna temperatura za rast solate, čim bljižje 20 stopinj C, tem boljše
nad 25 stopinj C - rast solate je upočasnjena
nad 30 stopinj C - rast solate je ustavljena, začne se oblikovati cvetno steblo!
20 stopinj C - idealna temperatura za kaljenje solate
30 stopinj C - solata ne kali
SVETLOBA
čas svetlobe nad 13 ur - solata začne oblikovati cvetno steblo
VLAGA
pomanjkanje vlage - solata gre v cvet in ima slab okus
prevelika vlaga - pojav glivičnih in bakterijskih bolezni
Kako poskrbimo za zdrave sadike?
upoštevamo pravilen kolobar
zatiramo in odstranjujemo plevele
izbiramo in sadimo odporne sorte
sadimo zdrava certificirana semena
zagotavljamo uravnoteženo redno prehrano rastlin
obolele rastline in njihove ostanke redno odstranjujemo
Uravnotežena prehrana solatnic:
Za zalivanje in škropljenje uporabimo hladno stiskane morske alge Kelp tonic, s katerimi preprečujemo nastanke bolezni, ki se pojavijo zaradi vremena.
Formula za uspeh: 15 ml Kelp tonic na 10 L mlačne vode, redno škropljenje in zalivanje vsakih 7-10 dni
V boju za preprečitev pojava škodljivcev že ob sajenju v sadilno jamico dodamo 1/2 čajne žličke Neem cake, organskega talnega gnojila z močjo insekticida brez karence, ki mladim koreninicam doda potrebna hranila in jih hkrati zaščiti pred strunami, polži, orgci in delno tudi pred koreninskimi ušmi.
Formula za uspeh: 1/2 čajne žličke Neem cake v sadilno jamico ob sajenju
v primeru polžev in strun, nujno jeseni in nato spomladi gnojenje celotne površine z Neem cake - 4kg na 100 m2
Kasneje, ko solata začne oblikovati glave, pa uporabimo proti gosenicam, ušem, polžem za škropljenje in zalivanje še Neem tonic, listno organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida.
Formula za uspeh: 150 ml Neem tonic na 10 L mlačne vode, redno škropljenje in zalivanje vsakih 7-10 dni
Sliši se enostavno kajne? Saj tudi je, potrebno je le razmišljanje o preventivi. In tu je največja težava vrtičkarjev, čakanje, da se na rastlinah pojavijo prvi znaki bolezni ali škodljivcev. Narobe! Za bolj okusen in bolj bogat pridelek je potrebno preprečiti težave.
A dovolj o preventivi, s kakšnimi težavami se torej srečuje solata?
O polžih in strunah, o ličinki majskega hrošča in o listnih ušeh je bilo več napisano že v člankih Polži na vrtu, Strune na vrtu, Ličinka majskega hrošča, Listne uši.
Solata pa je zaradi bližine zemlji in vlažnosti pogosto na udar različnih plesni in gnilob.
Najbolj pogoste bolezni solat sta solatna plesen in bela gniloba, pogosto solato obišče tudi padavica in siva plesen.
SOLATNA PLESEN (Bremia lactucae)
Vzroki za nastanek:
obilne in pogoste padavine
pregosti posevki
premočno gnojenje, še posebej z dušikom
prepogosto namakanje
slabo zračenje (velja za rastlinjake)
Prvi znaki:
zgornja stran listov dobi rumenkasto-rjave pege, omejene z listnimi žilami
spodnja stran listov dobi v času previsoke vlage belo plesnivo prevleko
pege začnejo postajati temne, list pa prosojen in tanek
bolezen se širi z bolnih na sosednje zdrave rastline v toplih vlažnih nočeh (18 - 20 stopinj C in 80-100% relativne zračne vlage)
Rešitev:
vedno zalivamo zmerno in ne pretiravamo s količino vode
ne sejemo in ne sadimo pregosto
če je to mogoče vedno sadimo mešane posevke
rastlinam zagotovimo redno enakomerno prehrano, brez pretiranega dušika (Kelp tonic - 1,5 ml na 1 L mlačne vode, redno vsakih 7 dni)
rastlinjake redno zračimo
okužene liste, (spodnji listi se okužijo najprej redno odstranimo)
razredčimo posevke, da zagotovimo zračnost
poskrbimo za dobro odcedna tla
naslednje leto uporabimo kolobar!
tla vedno obogatimo z zeolitno moko Bio ZE, s katero izboljšamo zračnost tal in preprečimo nastanek težkih tal
orosimo in zalijemo 2x na 7 dni s kombinacijo hranil in aminokislin Kelp tonica in nadomestka za bakrene mešanice Bio zel (2 ml Kelp tonica in 3 ml Bio zela na L mlačne vode)
BELA GNILOBA SOLATE (Sclerotinia sclerotiorum in Sclerotinia minor)
Vzroki za nastanek:
obilne in pogoste padavine
previsoke temperature
pregosto sajenje
premočno gnojenje, še posebej z dušikom
prepogosto namakanje
slabo zračenje (velja za rastlinjake)
Prvi znaki:
listi začno rumeneti od zunaj navznoter
solata začne veneti
rastline, še posebej koreninski vrat, začno gniti tik nad zemljo ali pod njo
na koreninskem vratu rastlin se pojavijo vodene pege, ki jih prekrije bela vatasta prevleka
kasneje zgnije cela rastlina
nad okuženim mestom se rastline posušijo, odmrejo
gliva se v tleh ohrani tudi do 10 let, zato moramo poskrbeti za razkužitev zemlje
Rešitev:
vedno zalivamo zmerno in ne pretiravamo s količino vode
ne sejemo in ne sadimo pregosto
rastlinam zagotovimo redno enakomerno prehrano, brez pretiranega dušika
rastlinjake redno zračimo
okužene liste, (spodnji listi se okužijo najprej) redno odstranimo
razredčimo posevke, da zagotovimo zračnost
poskrbimo za dobro odcedna tla, dvignjene gredice
pri sajenju uporabimo propustno folijo
naslednje leto uporabimo kolobar, solate nekaj let ne sadimo na isto mesto!
tla razkužimo z zeolitno moko (Bio ZE)
rastline in tla orosimo in zalijemo s kombinacijo zeliščnih čajev in hranil, ki delujejo proti gnilobam (Kelp tonic in Bio Zel)
Formula za uspeh v sezoni: rastline orosimo in zalijemo 2x na 7 dni s kombinacijo hranil in aminokislin Kelp tonica in Bio Zel (2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio Zel na L mlačne vode)
PADAVICA (Pythium spp)
Vzroki za nastanek:
visoka relativna vlaga
tople noči nad 20 stopinj C
pretirano zalivanje ali namakanje
padavica se pojavlja vse leto
padavica se pojavlja pri vseh vrstah rastlin
Rastlinjaki nudijo optimalne pogoje za pojav in širitev glive, ki v zemljo prehaja skozi odmrle na tla položene rastline.
Prvi znaki:
na koreninah in koreninskem vratu se pojavijo rumene pege,
kasneje se pojavijo tudi rjave in črne pege.
koreninski vrat zgnije, se posuši, rastline so položene in stebla so stanjšana.
propadle rastline prekrije siva prevleka
Rešitev:
nikoli ne sejemo pregosto.
sejemo zdrava semena.
semena namočimo v vodno mešanico Kelp tonica za čas 1 ure ali vsaj v čisto neoporečno vodo.
setvene razdalje preverimo za vsako posamezno vrsto, ki jo sadimo.
upoštevamo kolobar, saj tako zmanjšamo možnosti nastanka bolezni.
preventivna krepitev rastlin in skrb za razvoj močnega koreninskega sistema oblikuje močne celične stene rastlin, ki zagotavljajo odpornost na možne okužbe.
ostanke okuženih rastlin takoj odstranimo s tal.
orosimo in zalijemo 2x na 7 dni s kombinacijo hranil in aminokislin Kelp tonica in Bio SK (2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio SK na L mlačne vode)
SIVA PLESEN (Botrytis spp)
Vzroki za nastanek:
povečana zračna vlaga, pospeši širjenje glive v notranjost listov
nizke temperature
šibka osvetlitev
pretirano gnojenje in prevelika uporaba dušikovih gnojil
večjo škodo povzroča samo v rastlinjakih, saj se zaradi velikega števila vodnih kapljic bolezen razširi in okuži tudi zdrave rastline
PRVI ZNAKI:
najprej je spomladi okužba podobna padavici
prve se okužijo stare rastline
na listih se pojavijo temne vodene pege, ki jih prekrije siva prevleka
pege so pogosto klorotične
ob okužbi koreninskega vratu propade cela sadika
okuženi listi se vedno obarvajo rjavo in posušijo
Rešitev:
najprej vedno odstranimo ostanke odmrlih rastlin
poskrbimo za zračnost listne mase s katero zaščitimo poganjke rastlin.
zagotovimo dovolj svetlobe ki jo dosežemo z zračnostjo (sonce naj obsije celotno glavo solate)
ne pretiravamo z dušikovimi gnojili
pomembna je preventiva in dviganje odpornosti rastlin, zato ob sajenju in v času rasti nujno vsakih 10 dni redno škropimo s silicijem, kalcijem, vitaminom E, kar dobimo v njivski preslici ali hladno stiskanih morskih algah kelp.
močne celične stene rastlin zagotavljajo odpornost na morebitne okužbe.
za odpravo bolezni in tudi preventivo je najbolj učinkovita kombinacija aminokislin, hranil Kelp tonic in bakrenih nadomestkov (Bio-Zel) in ekološke bakrene mešanice Labicuper.
Comments