facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Zakaj so rastlinam pomembna vsa hranila

Updated: Aug 20, 2019

Rastline za neoviran razvoj, rast, razmnoževanje, potrebujejo prav vsa mikro in makro hranila prisotna v zemlji. Nekatera so v zemlji prisotna v večjih, druga v manjših količinah, zato jih moramo ponavadi dodajati z listnim (foliarnim) gnojenjem.


Seveda pa ni le dovolj rastlinam dodati hranila, poskrbeti je treba tudi za ustrezna razmerja makrohranil in mikrohranil v zemlji, drugače se hitro pojavijo težave.

Periodni sistem
Periodni sistem

Makrohranila so našteta in opisana v prispevku Pomanjkanje makrohranil pri rastlinah. Tam je razložen pomen posameznega makrohranila za rastline in opisani znaki pomanjkanja makrohranil.

Mikrohranila pa lahko spoznaš v članku Pomanjkanje mikrohranil pri rastlinah. Tam izveš vse o vlogi mikrohranil, njihovem pomenu in znakih pomanjkanja posameznih pri rastlinah.

Paradižnik ostane zdrav, če ima dovolj kalcija, kalija in silicija
Paradižnik ostane zdrav, če ima dovolj kalcija, kalija in silicija

Zakaj so makrohranila in mikrohranila ter pravilna razmerja med njimi, za rastline enako pomembna?

Odgovor je enostaven in logičen. Rastline POTREBUJEJO VSA hranila, ne glede na količino. In ker NEPRAVILNO RAZMERJE med posameznimi hranili povzroča med hranili različne kemijske reakcije.


Nasprotja se privlačijo ali pa ne?

Če je nekega hranila preveč (koncentracija posameznega hranila je visoka) to lahko pospeši ali upočasni absorpcijo drugega hranila. Kar pomeni, da je v zemlji dovolj posameznega elementa, vendar ga rastline ne morejo uporabiti, ker je drugega elementa preveč ali premalo. Lahko trdimo, da se hranila med seboj izključujejo.Seznam vpliva posameznih elementov na druga hranila pri rastlinah

1. Če ima rastlina preveč hranila A, potem ne bo uspela uporabiti hranil/a B.

Primer: Če ima rastlina preveč kalija, potem ne bo uspela uporabiti magnezija in bora


višek hranil A pomeni primanjkljaj hranil B

dušik kalij, kalcij, bor, baker

kalij dušik, kalcij, magnezij, bor

fosfor železo, cink, baker, kalij, kalcij, mangan

magnezij kalcij, kalij

baker železo, mangan, cink, molibden

cink železo, mangan

železo mangan

žveplo molibden

mangan železo, magnezij, molibden

molibden železo, baker

natrij kalij, kalcij, magnezij

aluminij fosfor2. Če ima rastlina preveč hranila A, potem bo lažje uspela uporabiti hranila B

Primer: Če ima rastlina preveč kalija, potem bo hitreje absorbirala železo in mangan.


višek hranil A pomeni boljši izkoristek hranil B

dušik magnezij

kalij železo, mangan


Hranila so ključnega pomena pri vzgoji rastlin. Voda, zrak in hrana so pomembni za ljudi, živali in rastline. Zaradi zgornjih vzrokov imajo največkrat težave vrtičkarji, ki ponavadi ne gnojijo ali ne dodajo hranil preko listov med rastno sezono.


Tudi konjsko, kravje, kokošje, kozje, zajčje, netopirjevo in še kakšno drugo talno gnojilo (ja, tudi Neem cake, sam ne zmore vsega, kljub 79,88% organske mase ter večji količini in širini hranil) brez listnih gnojil polnih hranil ne zmorejo zagotoviti rastlinam vsega potrebnega.

Najboljše za vzgojo rastlin pa so tako ali tako različne kombinacije!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

417 views
bottom of page