facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Sajenje paprike in zakaj ne uspeva?

Updated: Aug 25, 2023

Paprika, občutljiva kulinarična lepotica tisočerih barv in okusov. Ker izhaja iz Južne in Srednje Amerike in Mehike potrebuje sonce, sonce, sonce, suh zrak in visoke zračne temperature. Ker je še posebej občutljiva na spremembe vremena, najbolj na dež, hitro pride do neljubih težav pri vzgoji. Kaj torej storiti, da bo sajenje paprike pravilno, da bo paprika rasla tako kot mora in bo pridelek zdrav in bogat?

Paprika je občutljiva rastlina
Paprika je občutljiva rastlina

Nasveti za sajenje paprike?


Vsako leto je vedno več dežja in manj sonca, zemlja ni dovolj segreta za optimalno kalitev semen, zima ni dovolj mrzla, zato je število škodljivcev, kot so uši in polži, preseglo vsa pričakovanja. Zaradi hladnega vremena in obilice padavin so bolezni napadle že večino rastlin, pri čemer so najbolj ogrožene prav paprike in ostale plodovke ter jagodičevje.


Krepitev rastlin in razkuževanje tal sta najpomembnejša koraka za zdrave rastline. Močnejše so celične stene rastlin, manjše so možnosti okužb z glivičnimi boleznimi, močnejše so sadike, manj je napadov uši in podobnih škodljivcev.

Odgovor na večino težav z boleznimi na rastlinah so alge in aminokisline s katerimi zmanjšamo šoke pri rastlinah. Hladno stiskane morske alge Kelp tonic so za rastline kot piščančja juhica, ki nam jo je babica kuhala, ko smo bili premraženi ali prehlajeni. Že eno škropljenje in zalivanje naredi opazno razliko. Listi bodo postali bolj temno zeleni, rastline bodo začele pridobivati v rasti....

Ker pa je letos zaradi vremena in stalnega deževja izredno težko rastline preventivno škropiti ali zalivati, številne rastline kažejo prve znake bolezni. Zato potrebujejo antibiotik, kot ga potrebujemo mi, ko imamo angino. Vlogo antibiotika bo prevzela čajno zeliščna mešanica Bio-zel, ki nadomešča učinke bakra, pri čemer ne zavira rasti rastlin (baker zavira rast rastlin, zato ima omejeno obdobje uporabe. Napačno uporabljen povzroči rastlinam tudi težave).

Skupna mešanica deluje kot razkužilo in okrepi rastline pri čemer preprečuje nastanek ali nadaljnji razvoj bolezni in se obnese pri vseh rastlinah (vrtnine, sadno drevje, jagodičje, rože, živa meja), kombinacija pomaga vseh rastlinam v in okoli našega doma!


4. koraki za vzgojo zdravih sadik paprike - sajenje paprike

1. korak VZGOJA PAPRIK - SEMENA

 • semena seješ teden dni pred paradižnikom, že od začetka meseca februarja, v Sloveniji se vrtičkarjem najbolj splača sejanje v začetku meseca marca, saj so maja tako sadike močne in kompaktne

 • če sadike vzgajaš sam, moraš v času kalitve semen poskrbeti za topel prostor (med 25-30 stopinj C)

 • semena prvega zraslega ploda paprike so najboljša za nadaljnjo vzgojo sadik paprike iz semen

2. korak VZGOJA PAPRIK - SADIKE

 • pikiraš, ko vidiš, da so klični listi v vodoravnem položaju in ne prej

 • sadik paprike ne smeš razvajati, zato temperaturo prostora nižaš z vsakim novim listom (z 20 na 18, na 16 - ... stopinj C)

 • če sadikam paprike zagotoviš ustrezno osvetlitev, bodo močne in kompaktne ter ne pretegnjene (idealno naj bi bila sadika pri presajanju na prosto debela kot kemični svinčnik)

Veš, kdaj presaditi papriko?
Veš, kdaj presaditi papriko?

3. korak VZGOJA PAPRIK - PRESAJANJE in SAJENJE PAPRIKE

 • izogibaš se presaditvenim šokom, zato jih moraš, preden sadike presadiš na vrt, navaditi na zunanja vremenska nihanja, zato jih čez dan pustimo ob kaki južni steni ali v rastlinjaku

 • sadike v rastlinjak presadiš aprila, ponavadi v drugi polovici meseca

 • sadik na prosto ne sadiš prezgodaj, tla naj bodo ogreta na 15 stopinj C, saj se drugače koreninski sistem plodovk ne more razvijati, pogosto prvi cvetovi celo odpadejo

 • temperatura naj bo ponoči krepko nad ničlo, čez dan pa med 25-30 stopinj C (za idealno rast, naj ponoči temperatura ostane nad 18 stopinj C)

 • ČAS ZA SAJENJE PAPRIKE, PARADIŽNIKA, KUMAR, PLODOVK JE SREDINA MAJA, saj je prej še premrzlo, sadike bodo slabše razvite, bolj občutljive na škodljivce in bolezni

 • sadik ne sadiš pregosto (na prostem naj bo razdalja med vrstami 50 cm, v vrsti 40 cm, v rastlinjaku pa še za 20 cm več)

 • paprike ob obilnem sajenju potrebujejo tudi oporo, da se rastline ne zlomijo ali povesijo

4. korak VZGOJA PAPRIK - ZALIVANJE, GNOJENJE IN OBIRANJE

 • paprike zalivaš/namakaš obilno vsaj dvakrat tedensko (če bodo zalite preveč, hitro zbolijo, premalo zalite paprike niso velike in mesnate, pa še hitro potegnejo usta skupaj, saj so grenkega okusa)

 • koreninski sistem paprik zaščitiš z gnojenjem z organskim gnojilom Neem cake, ki ima moč insekticida brez karence. Vsebuje aktivni snovi azadirachtin in salanin, ki preprečujeta prisotnost talnih škodljivcev, ki jim teknejo koreninice

 • sadike ves čas redno dognojuješ, še posebej s kalijem, ki ga je v Kelp tonicu, hladno stiskanih morskih algah brez karence res ogromno. Kelp tonic vsebuje obilico kalija, kalcija, aminokislin in več kot 70 mikrohranil in zagotavlja ideale razmere za nemoteno in zdravo rast vseh plodovk. Tedensko škropljenje in zalivanje z vodno mešanico Kelp tonica preprečuje prisotnost bolezni in škodljivcev

 • paprike režemo s škarjami, da ne poškodujemo stebel, na dan za cvet ali plod, da bo pridelek še večji

sajenje paprike

zelena ali rdeča paprika

POZOR - BREZ PANIKE

Posadiš rdečo papriko, pa raste zelena. Ne delaj panike, zelene paprike so še nedozorele rdeče paprike! Čez nekaj tednov bodo plodovi dozoreli in dobili prelepo rdečo barvo. Seveda so uporabni tudi nezreli zeleni plodovi, le manj so sladki. Večina vrst paprik ima plodove med zorenjem različno obarvane, bolj so zreli, bolj imajo intenzivno barvo.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page