facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Vzgoja zelišč v kuhinji 🥄🍴 👩‍🍳

Updated: Feb 18

Kandidiraš za Mihelinovo zvezdico? ⭐ Ali želiš le uživati v dobri domači kuhi? Nič ne izboljša okusa kot uporaba pravkar nabranih svežih aromatičnih zelišč. Le zakaj jih ne bi imeli kar vedno na dosegu roke! 🤗🍽️

Zelišča
Zelišča

Aromatična zelišča v cvetličnem lončku bodo obogatila tudi tvojo kuhinjo, za lažjo vzgojo, tudi če nimaš veliko prostora pa dovoli, da ti predstavim preverjeno kombinacijo zasaditve cvetličnega lonca polnega aromatičnih zelišč.Cvetlični lonec - vzgoja zelišč v kuhinji - za vsako kuhinjo (od garsonjere do mestne vile)

Zelišča v velikem cvetličnem loncu nimajo zgolj lepih listov, temveč tudi prijeten vonj in okus. Da bi zelišča dobro uspevala, moraš le upoštevati nekatera preprosta pravila in poznati nekaj trikov:

 • katera zelišča posadiš skupaj (upoštevaj dobre in slabe sosede),

 • kam jih posadiš (na rob ali v sredino cvetličnega lončka ali vmes kot zapolnitev prostora)

 • poskrbiš za pravilno oskrbo (prostor, zalivanje in gnojenje)


Preverjena kombinacija zasaditve zelišč!

Navodila za sajenje in potrebni material za popolno zasaditev zelišč, ki bo tvojo kuhinjo povzdignila v višave (psst... vabilo na pokušino bom rade volje sprejel, saj veš, prazna vreča ne stoji pokonci 🍴 😋).

Lonec za zelišča
lonec za zelišča

🏺 Potrebuješ naslednje pripomočke in material: 🏺

 • glineni lonec z odprtinami (premer cca. 40 cm),

 • glinaste črepinje,

 • skleda ali podstavek za pod lonček,

 • drobir ali perlit,

 • kvalitetno zemljo,

 • lopatko za sajenje,

 • zdrobljeno borovo lubje

🌿 brez zelišč seveda ne gre: 🌿

 • 1 žajbelj

 • 2 baziliki

 • 1 koper

 • 1 origano

 • 1 rožmarin

 • 4 peteršilje


7 korakov do domačih zelišč na okenski polici

Navodila za sajenje zelišč v cvetličnem lončku

Potreben material te čaka, ekološke sadike zelišč so pripravljene, zato kar na delo.

Vzgoja zelišč v loncu
Vzgoja zelišč v loncu

✔️ Korak številka 1:

Pripravi cvetlični lonček in drenažne odprtine lonca prekrij z glinenimi črepinjami. Do višine 5 cm obvezno nasuj grob drobir ali perlit, saj bo poskrbel za odvajanje odvečne vlage.

✔️ Korak številka 2:

Cvetični lonec napolni z zemljo, vendar tako, da le-ta sega do približno 4 cm pod robom.

Ne pozabi, da moraš zemljo previdno zaliti z zalivalko.

✔️ Korak številka 3:

Najprej se loti sredine cvetličnega lončka in prav v sredino posode posadi žajbelj. V zemljo ga posadiš tako globoko, da je stabilen. Zemljo okoli rastline rahlo potlači.

✔️ Korak številka 4:

Čas je za sadike bazilike, kopra in rožmarina, ki jih enakomerno razporediš okoli žajblja. Resnično se potrudi in pazi, da bo razmik med posameznimi rastlinami enakomeren.

✔️ Korak številka 5:

K robu lončka posadi peteršilj in origano. Ne pozabi, da sadike razvrstiš nekoliko poševno, saj bodo tako lahko rastline prosto rastle čez rob lonca.

✔️ Korak številka 6:

Vse je posajeno, zato rastline previdno zalij. In ker je potrebno poskrbeti, za zastirko, je napočil čas za prekrivanje vrha zemlje z lubjem

✔️ Korak številka 7:

Poišči dovolj sončno in pred preprihom zaščiteno mesto in tja postavi svoj cvetlični lonec z domačimi zelišči.


Če te zgornja možnost zasaditve ni prepričala, si oglej še nekatere druge možnosti zasaditve, primerne za kuhinje in druge notranje prostore. Vzgoja zelišč v kuhinji res ni zahtevna.


DRUGE MOŽNOSTI ZASADITVE

🌈BARVE V KUHINJI

Čeprav pravijo, kar je zeleno je tudi zdravo, in imajo zelišča številne zdravilne učinke, ne pozabi na prelepe barve njihovih cvetov, zato ob načrtovanju sajenja zelišč v cvetlične lončke izkoristi tudi njihovo barvitost

Primer zasaditve:

Uporabi škrlatno obarvano užitno okrasno zelje, živahnost in barvitost cvetov ognjiča ter zapolni posodo s solato za rezanje in petršiljem

vzgoja zelišč v kuhinji
vzgoja zelišč v kuhinji

👃Vonj, ki omamlja

Če želiš dočarati občutek spomladanskega travnika kar v svojem domu in v njem uživati celotno leto, ne pozabi na kombinacije tisith res aromatičnih zelišč.

Primer zasaditve:

Kombinacija grmičastega, rožnato cvetočega rožmarina in nebeško dehteče sivke je čudovita in elegantna, ter bo prava paša za oči in druga čutila.

🥗Hočem solato, pa nimam vrta

Če nimaš svojega vrta ali pa si včasih preveč len, da bi v dežju šel po solato, potem je ta zasaditev solate in zelišč prava zate.

Primer zasaditve:

Glineni cvetlični lonček v katerega posadiš dve glavi solate za rezanje, naokrog pa za zapolnitev še petršilj, drobnjak, origano, ognjič in za piko na i tudi mačehe. Kombinacija, ki navduši tudi dvomljivce in polepša vsako okensko polico.


Kako skrbeti za svoj cvetlični lonček z zelišči?

Brez pravilne oskrbe, bodo zelišča čez nekaj časa žal klavrno propadla, zato ti bom zaupal nekaj koristnih trikov, zaradi katerih v aromi in okusih svojih domačih zelišč doooolgo časa:

Kelp tonic za boljši okus
Kelp tonic za boljši okus
 • če želiš dobro aromo, postavi cvetlične lončke na toplo in sončno mesto v kuhinji,

 • zato, da bodo zelišča pri polni moči in okusu, pazi na redno preskrbo z vodo in poskrbi, da se zemlja v lončku ne izsuši

 • v primeru, da imaš lonček postavljen na zelo toplo mesto, potem zalivaj enkrat dnevno

 • predvsem poleti, pa tudi v drugih toplih dneh zalivaj celo dvakrat dnevno, tako zjutraj kot zvečer, a ne pretiravaj s količino tekočine

 • da preprečiš pojav bolezni, ne pozabi enkrat tedensko uporabiti Kelp tonic, organsko listno gnojilo primerno tako za škropljenje kot zalivanje tvojih zelišč in drugih vrtnin. Formula za uspeh: v 1 L mlačne vode dodaj 2 ml Kelp tonica in zelišča nežno orosi in zalij.

 • če se pojavijo uši, ne uporabi kemičnih sredstev, ampak poskrbi za škropljenje z naravnim ekološkim gnojilom z učinkom insekticida z imenom Neem tonic. Formula za uspeh: v 1 L mlačne vode dodaj 15 ml Neem tonica in zelišča nežno orosi in zalij. Ponovi čez 5 do 7 dni.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš izvedeti in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page