facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Ekološka vzgoja čilija

Updated: Aug 6, 2023

Čili, sorodnik paprike in feferona, ki ima v Sloveniji vse več oboževalcev in gojiteljev te čudovite rastline. Široka izbira vrst, nezahtevnost pridelave in bogat, okusen ter vsestransko uporaben pridelek, so vzroki vse večje popularnosti čilija med vrtičkarji. Gotovo poznaš ljubitelje čilijev, ki kar tekmujejo, čigav bolj peče ;).

Čili_sorte Jalapeno Habanero Vzgoja čili
Jalapeno in Habanero - Najpogostejši sorti čilija v Sloveniji

Čili - izvor

Čili izvira iz srednje in južne Amerike, v Mehiki so ga gojili že 6000 let p.n.š., ter je ponosen član družine razhudnikovk (Solanaceae), kamor uvrščamo tudi paradižnik, papriko, jajčevec in krompir.

Iz Mehike je sadike in semena čili v Evropo prinesel Krištof Kolumb, Portugalci pa so čili razširili v Azijo, predvsem v Indijo preko mesta Goa.

Ker je izbor oblik, barv in okusov izredno širok, lahko prav vsakdo najde svojo rastlino, ki bo v času cvetenja in zorenja, pritegovala občudovanje mimoidočih, zato jo lahko posadiš tudi kot okrasno rastlino.


Poznamo 5 velikih skupin čilijev, v katerih je zbranih okoli 40 različnih vrst čilijev Capsicum, zaradi hitrega križanja med seboj in feferoni, pa po svetu gojijo več kot 15000 sort.Vzgoja čilija - opraševanje je izredno pomembno!

Semena čilija

vzgoja čilijev

Čili lahko seješ od začetka januarja do konca marca.

 • Semena položi na mokro vato ali papirnato brisačko, pokrij in položi v topel in temen prostor za 24 ur.

 • Korita za rože napolni s kvalitetno zemljo za plodovke do 3/4 višine korita. Priporočam, da zemljo razkužiš in pognojiš s 1/2 čajne žličke Neem cake, organskega gnojila z 80% organske mase, ki deluje kot izvrstno gnojilo z močjo insekticida. Na ta način preprečiš skoraj vse težave s pojavljanjem tripsov, pršic in bele muhe (rastlinjakov ščitkar).

 • Semena posej okoli 2 cm narazen, in 1 cm globoko.

 • Dobro zalij z vodno mešanico morskih alg Kelp tonic, organskega gnojila, ki v tem primeru deluje kot bioaktivator.

 • Korita pokrij s prozorno, z zobotrebcem naluknjano PVC folijo in jih postavi v bližino radiatorja ali na radiator, saj mora biti temperatura za čim hitrejše kaljenje med 25 in 28 °C.

 • Pojav plesni na zemlji preprečiš z zračenjem. enostavno odkrij inkubator ali folijo in počakaj nekaj minut. Hitra rešitev za odstranitev plesni na površini zemlje je uporaba cimeta, ki ga enostavno potresi po okuženi zemji.

 • Seme kali od 5 do 20 dni.

 • Ko vzklije večina sadik, folijo odstrani in korito postavi na okensko polico.

 • Sadike čilija presadi v večje lončke, ko razvijejo drugi do tretji pravi list.

Za hitrejšo in močnejšo ukoreninjenost, sadike čilija zalij s Kelp tonicom (2 ml Kelp tonica na 1 L mlačne vode).sadike čilija - presajanje na prosto

kako presajamo čili

Na prostem sadike čilija sadiš v drugi polovici maja, saj mora biti temperatura vedno nad 10 °C.

 • Pred presajanjem, jih je priporočljivo utrditi ob južni steni ali rastlinjaku.

 • Sadike posadi na sončno lego, v bogata humusna tla z dodatkom organskega gnojila Neem cake (velika vsebnost organske mase 79,88%, deluje dolgotrajno in preprečuje pojav talnih škodljivcev),

 • Poskrbi da bo dno odcedno, najbolje je uporabiti prodnike ali pesek.

 • Sadike čilija naj bodo posajene narazen od 40 do 60 cm.

 • V sušnih obdobjih čili zalivaj 2 do 3 krat na teden, vendar ne pretiravaj s količino vode zaradi pojava padavice in zaradi razvoja koreninskega močnega sistema. Več o padavici si preberi v članku Bolezni paprike - Minuta za vrt... , kjer izveš zakaj je Kelp tonic tako pomemben!

 • Čili potrebuje več vode do cvetenja, količino vode potem vedno zmanjšaj.

 • Uporabi zastirko, saj zadržuje vodo in preprečuje rast plevela.

 • Sadike čilija potrebujejo oporo, saj so veje hitro polne velikih težkih plodov.

Vse sorte čilija imajo cvetove oblikovane tako, da samo veter ponavadi za opraševanje ni dovolj, zato omogoči dostop žuželkam, čebelam in čmrljem. Rastline lahko oprašiš tudi sam, ročno s finim čopičem nežno pobožaj vsak cvet posebej.Čili semena - kdaj so zrela za sajenje

Ko plodovi na tvojem čiliju dosežejo končno barvo, potem so tudi semena zrela. Velikost semen je dosežena že v zgodnjih fazah razvoja čilija.

Čeprav lahko čili uživaš in ješ tudi v drugih fazah, bo okus in moč najbolj izrazita šele v končni fazi obarvanja plodov.

Vzgoja čilija od vrtičkarja vedno zahteva poznavanje vrste in barvno lestvico plodov, saj le tako v popolnosti lahko dosežeš širok razpon uporabe posamezne sorte čilija.


PRIMERI:

Jalapeno - najbolj znana in razširjena vrsta čilija pri nas. Jalapeno se najprej obarva zeleno. Njegovi plodovi so užitni, ko dosežejo neko normalno velikost. Kasneje začne konica čilija dobivati značilno rdečo barvo. Šele, ko je čili Jalapeno povsem rdeč, so semena zrela za pobiranje.

Bird's eye - pekoč, okusen in izredno vizualno atraktiven čili. Barva plodov prehaja iz zelene, v v črno, dokler ne doseže opečnato rdeče. Šele takrat so semena zrela za nabiranje.

Podobnih primerov je ogromno, zato se vedno dobro pozanimaj o značilnostih sorte.Kako do polnega okusa čilija!

Bolj je čili pekoč, bolj bo svoj okus in moč razvil v toplejših pogojih, zato je najbolj pekoče sorte najbolje vzgajati v rastlinjaku, kjer bodo dosegli intenzivnost okusa in pekočnost hitreje. Seveda pa ne pozabi na prezračevanje, da se ti ne pojavi plesen!Prezimovanje čilijev

Čili je trajnica. Skoraj vse sorte čilijev so trajnice, zato je njihova življenjska doba daljša od dveh let. V svojem naravnem okolju čili raste od spomladi do konca poletja, v zimskem času pa rastline počivajo. V tvojem vrtu in rastlinjaku se bo čili obnašal drugače, zato ga je potrebno prezimiti!


Prezimovanje čilija koraki:

kako prezimiti čili

sadike čilija konec poletja prestavi v zimski vrt ali v hišo, kjer bo temperatura vedno nad 15 stopinj C

 • rastlina mora imeti stalno toplo okolje

 • sadike čilija ne postavi na prepih, k oknu ali nad radiator

 • vedno zalivaj minimalno, najbolje z organsko mešanico morskih alg Kelp tonic, gnojila z obilico aminokislin, kalija, kalcija in mikrohranil, ki bo preprečila pojav bolezni na sadikah ter spodbujala razvoj koreninskega sistema

Formula za uspeh: 2 ml Kelp tonic + 1 L mlačne vode, nežno orositi in zaliti enkrat tedensko za kar največji in najokusnejši pridelek


POZOR: V Sloveniji prezimijo VSE vrste čilijev, če se zagotovijo zgornji pogoji! Najbolj je pomembno, da rastlina ne zmrzne.

 • Rastina preide v fazo mirovanja pri 10 stopinj C, zato takrat odstrani vse plodove.

 • Če jeseni na rastlini ostanejo zreli plodovi, ima rastlina občutek dokončanja svojega poslanstva, zato odmre.

 • Ko odstraniš zrele plodove, dozorijo tudi ostali.

 • Brez plodov čili spet preide v fazo cvetenja in rasti.


Obiranje čiljev

obiranje čilijev

Manj pekoče sorte čilija kot je Jalapeno, bodo pripravljene na obiranje že julija.

Bolj pekoče sorte čilija dozorijo kasneje, nekatere kot je Carolina reaper celo oktobra.

Večino sort čilija v Sloveniji dozori konec avgusta in septembra, plodove pa oberi tudi če plodovi čilija še niso dozoreli.

Bolj so plodovi čilija zreli bolj so okusni in bolj so pekoči, najbolj pekoči pa so seveda okoli semen, kjer je največ kapsaicina.

Zorenje čilija pospešuje toplo okolje in prisotnost jabolk, ki oddajajo etilen, plin, ki pospešuje zorenje nezrelih plodov, zato uporabi ta majhen trik, če je le mogoče.Shranjevanje čilijev in njihova uporaba

Čili_sušenje čili
Sušenje čili

Kar na enkrat imamo na razpolago veliko plodov čilija in pogosto ne vemo kaj bi z njimi.

Najenostavnejši način je, da jih zmrznemo ali posušimo.

 • Če želiš čili zamrzniti, to naredi takoj po nabiranju, saj s tem ohraniš več njihovega okusa in pekočnosti.

Tako zmrznjeni čiliji bodo namreč po odmrzovanju le malce bolj mehki kot njihovi sveži prijatelji, okus in pokočnost pa povsem enaka! Zamrznjeni plodovi so zato bolj primerni za kuho ali peko kot za uživanje zaradi svoje mehkobe.

 • Če želiš čili posušiti ga enostavno prebodi z iglo in nanizaj na čisto vrvico, ter obesi. Prostor naj bo suh, topel in dobro prezračen, brez veliko vlage, saj tako preprečiš nastanek plesni.

Nikoli čilije ne sušiš v kurilnicah ali shrambah, kjer imaš spravljene barve, lake, bencin, saj se hitro navzamejo močnih vonjev. Sušenje traja 4 - 5 tednov.

 • Čili lahko tudi vložiš v kis, narediš pekočo omako ali pikantno olje. Skuhaš lahko celo marmelado.


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš izvedeti in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page