facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Vse za zdrav paradižnik

Od sajenja in dobrih sosedov paradižnika do paradižnika brez bolezni.

Sajenje paradižnika


Paradižnik lahko sejemo sami ali kupimo sadike, držati se moramo istih pravil vzgoje.


Sejanje paradižnika

 • setev se opravi v drugi polovici februarja dalje, vse do sredine marca

 • povprečen čas razvoja sadike paradižnika traja 60 do 70 dni pri temperaturi 25 stopinj C

 • pikiranje paradižnika opravimo, ko se klični listi postavijo vodoravno


ČAS za sajenje paradižnika

 • pred prvim majem praviloma na prosto ne sadimo plodovk

 • najbolj se izognemo težavam z mrazom, če sadimo po 15. maju

 • za sajenje paradižnika - tla naj bi imela konstantno temperaturo nad 10 stopinj C, za ostale plodovke pa na 15 stopinj

 • nočne temperature se naj ne bi spustile pod 5 stopinj C

 • za zmanjšanje šokov je potrebno dva dni pred presajanjem sadike prestaviti na prosto v zavetrno in zaščiteno lego ob zid, uporabimo morske alge za paradižnik

 • sadike presajamo do prvih listov

 • sadika naj ne bo višja od 20 cm (višje sadike težje prenesejo šoke presajanja na prosto)

 • steblo sadike naj bo debeline svinčnika

 • sadika naj bo brez cvetov (obstoječe odstranimo, saj tako zagotovimo boljši razvoj sadike in koreninskega sistema)

Vse ostale podrobnosti o sajenju paradižnika (globina, lega, opora, pokrivanje, zalivanje, gnojenje, obiranje) si preberi v članku: Sajenje paradižnikaDOBRI SOSEDJE PARADIŽNIKA


Dobri sosedje paradižnika in slabi sosedje paradižnika vplivajo na kvaliteto in količino pridelka, predvsem pa na čas, ki ga porabimo za preprečevanje bolezni in škodljivcev.


Za razliko od dobrih sosedov pa sta PARADIŽNIK in KROMPIR zelo slaba soseda, saj krompir od paradižniku poskrbi za hiter razvoj krompirjeve plesni in pomeni uničenje paradižnika.


Poleg dobrih so tudi slabi sosedje paradižnika, ki jih skupaj z pomembnost sajenja mešanih posevkov najdeš v članku Dobri sosedje paradižnika


bolezni paradižnika


Bolezni paradižnika lahko v nekaj dneh uničijo celoten nasad ali vrt, zato paradižnik vsako leto zahteva prav posebno skrb. Konec koncev je le kralj med vrtninami, kajne!Seveda ne moremo mimo pomanjkanja magnezija in kalcija ter temperaturnih šokov.

Kar precej gre lahko narobe in to zelo hitro.


Bolezni paradižnika št.1 - PARADIŽNIKOVA PLESEN - Phytophthora infestans


Najpogostejša in najnevarnejša bolezen paradižnika, ki napade tudi krompir oziroma obratno. Zaradi sorodstva med njima se izredno hitro širi, zato krompirja in paradižnika nikoli ne sadimo skupaj.


Vzrok nastanka je vlažno vreme, ki se zaradi dežja neverjetno hitro širi. Jutranja megla, plohe, nevihte, visoka vlaga povzroči pojav bolezni, ki hitro uniči cel nasad.


Obvezna je preventiva, še preden se bolezen razvije. Priporoča se saditev bolj odpornih sort.


Prvi znaki: Pojavijo se sivo zelene pege na listih, v vlažnem vremenu na spodnji strani listov opazimo tudi snežno belo plesnivo prevleko. Listi paradižnika začnejo nato rumeneti, rjaveti, se sušiti. Razvoj bolezni se nadaljuje s pojavom rjavih peg po steblih in plodovih, ki prav tako porjavijo, tudi zgnijejo.


Plodovi se zaradi pomanjkanja kalcija okužijo skozi pecelj ploda, ki porjavi, vrh postane ploščat, razpokan in trd.


Rešitev: Prvi korak je preventiva in krepitev koreninskega sistema. V času rasti in rodne dobe je vsakih 10 dni nujno redno preventivno škropljenje paradižnika s silicijem, kalcijem, vitaminom E, kar dobimo v njivski preslici ali hladno stiskanih morskih algah kelp. Dodatek sladkorja algam Kelp zaradi aminokislin in polnomastnega mleka / kefirja / sirotke okrepi učinkovitost delovanja morskih alg. Močne celične stene rastlin zagotavljajo odpornost rastlin na morebitne okužbe in prav Kelp izdatno debeli celične stene..


Za odpravo bolezni in preventivo je najbolj učinkovita kombinacija aminokislin, hranil (Kelp tonic) in bakrenih nadomestkov (Bio-zel) in ekološke bakrene mešanice Labicuper.Da bi preprečili bolezni paradižnika je priporočljivo škropljenje paradižnika po vsakem dežju. V primeru ogromnih količin dežja lahko za večji mir, rastline pred vlago zaščitimo s folijo ali streho, ki pa mora biti dovolj visoka.


Preventivo in kurativo zagotavlja tudi redno škropljenje paradižnika z vodno mešanico Neem tonica, ki zaradi vsebnosti sojinih lectinov, olja grozdnih pečk in neemovih aktivnih snovi učinkovito prepreči propadanje rastlin.


Vse ostale bolezni paradižnika so podrobno opisane v članku Bolezni paradižnika-minuta za vrt


295 views

Comments


bottom of page