facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
 • Neem'O'holic Mitja

Uši na fižolu


Uši na fižolu in listne uši so nadloga, ki se najpogosteje pojavi v naših vrtičkih. Listne uši obiščejo vse gojene rastline v našem zelenjavnem ali cvetličnem vrtu, sadovnjaku ali vinogradu.

Izmed vseh so po besedah mojih sogovornikov najbolj moteče uši na fižolu, saj se zaradi izrazito črne barve tudi najhitreje opazijo. Razmnožujejo se izjemno hitro, na rastlino se nalagajo v skladovnicah in povsem izsesajo fižol, zato moramo preprečiti njihovo prisotnost (pikapolonice zaradi količine uši same enostavno ne zmorejo).


Uši na fižolu - črna fižolova uš
Uši na fižolu - črna fižolova uš

Uši na fižolu oziroma črna fižolova uš okuži več kot 200 različnih rastlin in prenaša več kot 30 virusov, zato je toliko bolj pomembno takojšnje ukrepanje! Črna fižolova uš jajčeca odlaga na trdolesko in brogovito, zato še toliko bolj postane pomembno jesensko in spomladansko škropljenje drevja. Od tam se listne uši razselijo tudi na zelene dele vrtnin, cvetlic, grmičevja in drugih rastlin.


Uši na fižolu so samo ena od kar 19 generacij črne fižolove uši v eni sami vrtičkarski sezoni.

Najraje napada fižol, bob, grah, mak, krmno peso, sladko koruzo, rdečo peso, korenje, špinačo, blitvo, paradižnik, tobak itd.


Kako torej prepoznati znake napad črne fižolove uši in kako jih odstraniti, oziroma preprečiti njihov pojav v vrtu?


Kdaj in kako opazimo, da imamo uši na fižolu ali druge listne uši?

 • prvi napad uši na fižolu (črne fižolove uši) se začne v začetku maja, ponavadi na mladih občutljivih rastlinah in lahko traja do konca rastne dobe

 • množični pojav uši na fižolu se nadaljuje v juniju in prvi polovici julija

 • listi so na rastlinah porumeneli in lepljivi

 • listi se kodrajo in zvijajo

 • zgornja stran lista se izboči, uši na fižolu se skrivajo in sesajo na spodnji ploskvi lista

 • okoli rastlin je povečana aktivnost mravelj

 • listi so sajasti (medeno roso rado okužijo glive sajavosti)



POZOR:

 • Uši na fižolu poleg izsesavanja sokov prenašajo tudi virusne bolezni. proti katerim skoraj ni učinkovitega zdravila. Zato je še toliko bolj pomembna preventiva oziroma zatiranje listnih uši z naravnimi ekološkimi sredstvi, ki ne bodo poleg listnih uši uničila tudi koristnih plenilcev.

 • Uši na fižolu oziroma črna fižolova uš, se rada nalaga na rastline v skladovnicah, zato jo z enim škropljenjem z vodno mešanico Neem tonica, težko v celoti uničite. Prvi dan ali dva bo videti, kot da pripravek ne deluje, tretji ali četrti dan, pa uši kar nenadoma izginejo. Škropljenje ponovimo čez 7 dni.

 • Če tla redno gnojimo ali dognojujemo enkrat mesečno (ena čajna žlička gnojila potresena okoli rastline) z Neem cake, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida, se v večini primerov uši na fižolu sploh ne pojavijo, saj rastlina redno prejema aktivno snov azadirachtin, ki učinkovito preprečuje prisotnost in pojav škodljivcev (in mravelj).


Katere uši povzročajo težave vrtičkarjem?

Težave vrtičkarjem povzročajo črna fižolova uš, zelena jablanova uš, jablanova uš šiškarica, siva breskova uš, slivova mokasta uš, črna češnjeva uš, krompirjeva uš, najde se tudi bombaževa uš in seveda ribezove uši. Vse zmanjšujejo količino in kakovost pridelka.


NEEM tonic - organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida
NEEM tonic - organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida

Hitri načini za uspešno ekološko zatiranje uši na fižolu:

Pred uporabo insekticidov, preverimo prisotnost koristnih insektov, jih polovimo in preselimo na navadno pekočo koprivo. Le to rade obiščejo pikapolonice in druge koristne žuželke.

Kupiti je mogoče veliko različnih pripravkov, po mnogih preizkusih, se je kot izjemno učinkovitega, do ljudi in rastlin prijaznega, izkazal Neem tonic, organsko gnojilo z močjo insekticida brez karence.

Učinkovitost, širok spekter delovanja, visoka hranilna vrednost za rastline, preventivno delovanje na pojav uši na fižolu, listnih uši in drugih škodljivcev, ga uvršča v sam vrh učinkovitih sredstev. Oljna struktura deluje na ličinke in jajčeca škodljivcev, zato je primeren tudi za spomladansko oziroma zimsko škropljenje!


Ob uporabi Neem tonic, organskega gnojila z močjo insekticida brez karence, preseljevanje koristnih žuželk ni potrebno, Neem tonic uniči le uši in druge škodljivce, koristne opraševalce (čebele, pikapolonice,...) preverjeno ne prizadene in ne uniči!


Pomembno je škropiti zvečer, ko sonce ni več tako močno in koristne žuželke zaključijo s svojim delom. Uspeh je zagotovljen.

Formula za uspeh (15 ml Neem tonic na 1 L mlačne vode, ponovimo 2x na 7 dni)


Pripravek Neem tonic ni nevaren čebelam in drugim koristnim organizmom!


Uši na fižolu in druge uši lahko preženete tudi z domačimi pripravki:

 • limonina / pomarančna lupinica - (naribana lupina, 1/2 litra vrele vode. Mešanica naj odstoji eno noč, precediti in uporabiti za škropljenje).

 • kopriva / rman - (1 kg narezanih kopriv zalijemo z 10 L postane vode, pustimo do jutra, precediti in uporabiti) Naj vas vonjave ne odvrnejo od poskusa ;P

 • vratič / rabarbara / čebula - (1/2 kg vratiča ali 1 kg listov rabarbare ali 50 g posušenih zunanjih listov čebule preliti z 10 L postane vode. Naj odstoji na toplem nekaj dni. Za manjši smrad nujno dodati kamilico. Ko se mešanica nič več ne peni, precediti, razredčiti v razmerju 1 del škropiva : 3 deli vode)

 • pelin - (1/2 kg pelina razrezati, zaliti z 10 L postane vode, pustiti 24 ur. 1/5 mešanice posebej kuhati 30 minut do zavretja na šibkem ognju. Dodati 4/5 mešanice, ohladiti in razredčiti v razmerju 1:3. )

 • lesni pepel - presejati in posuti po rastlinah, ponavljati


Uši na fižolu ne marajo vonja:

 • šetraja, timijana in žajblja

 • katerih zelišč se izogibajo druge listne uši, pa si oglejte v članku Listne uši


Česa NIKOLI ne naredimo, ko opazimo uši na fižolu!

Nikoli ne uporabimo za spiranje z rastlin močnega curka vode! Prav tako jih ne mečkamo na rastlinah, saj tako poškodujemo nežne listne na rastlinah in rastlina postane še bolj občutljiva za napade bolezni in škodljivcev!.


Listne uši izločajo hrano za mravlje imenovano mana
Listne uši izločajo hrano za mravlje imenovano mana

Zakaj je poleg uši na fižolu videti tudi veliko mravelj?

Mravlje skrbijo za uši na fižolu (in drugih rastlinah) kot mi za svoje kravice. Medena rosa ali mana, ki jo listne uši izločijo skozi zadnjično odprtino uši zelo rade srkajo. Mravlje so kot pastirji in listne uši celo selijo z rastline na rastlino ter jih ščitijo pikapolonicami, muhami trepetavkami...

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

7,704 views0 comments
 • SoundCloud Social Icon
 • Facebook Stran
 • Naš Youtube Kanal
0