facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Uši na fižolu

Updated: Aug 28, 2023

Uši na fižolu oziroma črna fižolova uš okuži več kot 200 različnih rastlin in prenaša več kot 30 virusov, zato je toliko bolj pomembno takojšnje ukrepanje!


Črna fižolova uš jajčeca odlaga na trdolesko in brogovito, zato še toliko bolj postane pomembno jesensko in spomladansko škropljenje drevja. Od tam se listne uši razselijo tudi na zelene dele vrtnin, cvetlic, grmičevja in drugih rastlin.


Uši na fižolu - črna fižolova uš
Uši na fižolu - črna fižolova uš

Uši na fižolu so samo ena od kar 19 generacij črne fižolove uši v eni sami vrtičkarski sezoni.

Najraje napada fižol, bob, grah, mak, krmno peso, sladko koruzo, rdečo peso, korenje, špinačo, blitvo, paradižnik, tobak itd.


Kdaj in kako opazimo, da imamo uši na fižolu ali druge listne uši?

  • prvi napad uši na fižolu (črne fižolove uši) se začne v začetku maja, ponavadi na mladih občutljivih rastlinah in lahko traja do konca rastne dobe

  • množični pojav uši na fižolu se nadaljuje v juniju in prvi polovici julija

  • listi so na rastlinah porumeneli in lepljivi

  • listi se kodrajo in zvijajo

  • zgornja stran lista se izboči, uši na fižolu se skrivajo in sesajo na spodnji ploskvi lista

  • okoli rastlin je povečana aktivnost mravelj

  • listi so sajasti (medeno roso rado okužijo glive sajavosti)

POZOR:

  • Uši na fižolu poleg izsesavanja sokov prenašajo tudi virusne bolezni. proti katerim skoraj ni učinkovitega zdravila. Zato je še toliko bolj pomembna preventiva oziroma zatiranje listnih uši z naravnimi ekološkimi sredstvi, ki ne bodo poleg listnih uši uničila tudi koristnih plenilcev.

  • Uši na fižolu oziroma črna fižolova uš, se rada nalaga na rastline v skladovnicah, zato jo z enim škropljenjem z vodno mešanico Neem tonica, težko v celoti uničite. Prvi dan ali dva bo videti, kot da pripravek ne deluje, tretji ali četrti dan, pa uši kar nenadoma izginejo. Škropljenje ponovimo čez 7 dni.

Ob uporabi Neem tonic, organskega gnojila z močjo insekticida brez karence, preseljevanje koristnih žuželk ni potrebno, Neem tonic uniči le uši in druge škodljivce, koristne opraševalce (čebele, pikapolonice,...) preverjeno ne prizadene in ne uniči!


Pomembno je škropiti zvečer, ko sonce ni več tako močno in koristne žuželke zaključijo s svojim delom. Uspeh je zagotovljen.

Formula za uspeh (15 ml Neem tonic na 1 L mlačne vode, ponovimo 2x na 7 dni)


Pripravek Neem tonic ni nevaren čebelam in drugim koristnim organizmom!  • Če tla redno gnojimo ali dognojujemo enkrat mesečno (ena čajna žlička gnojila potresena okoli rastline) z Neem cake, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida, se v večini primerov uši na fižolu sploh ne pojavijo, saj rastlina redno prejema aktivno snov azadirachtin, ki učinkovito preprečuje prisotnost in pojav škodljivcev (in mravelj).Česa NIKOLI ne naredimo, ko opazimo uši na fižolu!

Nikoli ne uporabimo za spiranje z rastlin močnega curka vode! Prav tako jih ne mečkamo na rastlinah, saj tako poškodujemo nežne listne na rastlinah in rastlina postane še bolj občutljiva za napade bolezni in škodljivcev!.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page