facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Trata brez plevela in mahu je realnost

Updated: Jan 29, 2020

Kako najlažje do trate brez plevela in brez mahu?Trata je najzahtevnejša rastlina. Zahteva naš čas in posebne pogoje, če želiš imeti okoli doma lepo "angleško" trato. Žal zahteva tudi največ denarja.


Pri nas doma fantje skrbimo za trato in za odstranjevanje mahu in plevelov. Lepše polovice so se včasih še jezile, pa so obupale, ker za nas ni lepšega občutka kot igrati nogomet na pokošeni, pravilno vzdrževani trati. Dokler vzdržujemo lepo trato, ste dame pripravljene odpustiti marsikaj.


11 skrivnosti - Kako preprečiti mah in plevel na trati?

1. ukrepam pravočasno in pravilno

Prvomajski prazniki ali čas takoj za njimi je idealen čas za preprečevanje plevelov in mahu. Odstranjevanja se lotimo pred cvetenjem, že samo zaradi tega, da zmanjšamo porabljen čas in povečamo učinkovitost.

2. redno skrbim za trato

Samo z redno oskrbo bo trata ostala lepa. Mah in plevel odstranim vedno pred poletjem, saj s tem zagotovim zračna tla iz katerih bo trata črpala hranila in vodo.

3. trato dosejem prvič spomladi, drugič jeseni

Mah se razraste tam, kjer ima prostor. Trave ne zatira ali uničuje, temveč jo nadomešča.

Podobno velja za plevele. Enoletni se pojavijo, če trave nekaj časa ne vzdržujemo. Večje težave pa povzročajo trajni pleveli, ki jih je težje odstraniti. Pleveli imajo namreč izjemno sposobnost regeneracije in se obnovijo celo iz najmanjšega ostanka.

Če imam težave s pleveli, jih čez poletje odstranjujem in na gola mesta travo dosejem jeseni med sredino septembra in sredino oktobra.

4. trato redno grabim

Grabljenje spomladi spodbuja rast trate, poleti in jeseni pa z grabljenjem odstranjujem listje, travne ostanke, posušene del trave.

5. trato redno kosim v suhem vremenu

Urnika za košnjo ni, ravnam se po videzu travnih bilk. Nikoli ne kosim prenizko, saj s tem nastajajo pogoji za širjenje mahu in plevelov. Mlado travo kosim prvič, ko je visoka 7 cm, nato jo vzdržujem na 4-5 cm višine. Staro trato kosim na 4 cm, poleti jo pustim do 5 cm višine, da preprečim vplive močnega sonca.

Trate nikoli ne kosim tri dni pred in tri dni po gnojenju.

6. trato zgodaj spomladi gnojim z organskimi gnojili

Organska gnojila zagotavljajo hranila in dvigajo odstotek organske mase v tleh. Travna ruša je zato lepa, močna in gosta. Sam redno uporabljam organsko gnojilo Neem cake, saj poleg hranil deluje tudi kot insekticid in preprečuje naselitev majskih hroščev (ogrcev), mravelj in polžev. Enkrat mesečno trato pognojim/zalijem z vodno mešanico, ki vsebuje morske alge Kelp tonic, ki poskrbijo za zmanjšanje šokov zaradi vremena (suša, preveč vlage), za močno temno zeleno barvo in za močno koreninsko zasnovo. Zaradi tega imam manj plevelov in mahu v travi.

7. skrbim za pravilni pH tal

Količina kalcija vpliva na ph tal. Trata za rast potrebuje ph med 5,5 in 7,5 vrednosti. Brez kalcija trato rad preraste mah, zato vsaj enkrat, še raje pa dvakrat letno zelenice posujem z vulkansko moko Bio-ZE.

Z njo zagotovim pravi ph tal in povečam prezračenost tal z mikro in makro porami, ki jih zeolitna moka Bio-ZE naredi v tleh. Zmanjšam šoke zaradi suše v poletnih mesecih, kajti zeolitna moka se izjemno dobro veže z vodo. Postane neke vrste vodni zbiralnik in zmanjša stroške zalivanja. Z uporabo zeolitne moke Bio-ZE, tla razkužim (kar se je še posebej dobro pokazalo v primeru požara zbiralnice strupenih odpadkov Kemis na Vrhniki, saj je imela zemlja posuta z zeolitno moko manjšo vsebnost nitratov, pesticidov in težkih kovin kot pa pred požarom).

Zeolitno moko Bio-Ze uporabljam, ker živim na barju in je zemlja težka, zbita in tla ilovnata. Pri stricu uporabim bentonitno zemljo Bio-BEN, ki ima praktično zelo podobne lastnosti in sposobnosti, je pa bolj primerna za peščena in rahla tla.

8. trato zalivam rahlo in dolgotrajno

Zelenico zalivam dolgo časa, ker se le tako tla dovolj navlažijo z vodo in voda ne odteka s površine. Zalivam, ko se prst suši in trava še ni začela veneti oziroma rumeneti.

9. trato zalivam zgodaj zjutraj

Učinek zalivanja je večji, saj so rastline po noči ohlajene, šoki so manjši in voda se hitreje absorbira v rastlino.

10. trato redno zračim in rahljam tla

Travno rušo je potrebno redno zračiti s posebnimi vilami ali drugim orodjem. Le tako tla niso zbita (še posebej če na njih redno igraš nogomet) in korenine dobijo dovolj zraka za rast.

11. plevele odstranjujem ročno in z ekološkimi pripravki

Pleveli ne rastejo samo po okrasni travi, živce parajo tudi med tlakovci ali po vrtu. Najboljše je plevele odstraniti ročno in pred cvetenjem. Ker imam rad svoj hrbet za odstranjevanje plevelov uporabim posebna orodja, ki so temu posebej oblikovana. Kupijo se na sejmih, v vrtnarijah ali vrtnarskih centrih.

Ker pa mi gredo na živce poleg plevelov tudi polži, še posebej po tlakovcih in po potkah med gredicami na vrtu, uporabim ekološki totalni herbicid Bio-HERB. Učinkovito deluje na semena in na zeleno listno maso. Plevelov ni, ker pa vsebuje timijan, le ta prepreči tudi pojav polžev. Dvojni učinek in zame popolna zmaga.Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če imaš težka, zbita, ilovnata tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati ter te vulkanska kamenina zeolitna moka Bio-ZE zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če imaš rahla, peščena tla ter jih želiš razkužiti in zrahljati tla ter te vulkanska kamenina bentonitna zemlja Bio-BEN zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če te totalni ekološki herbicid Bio-HERB brez karence zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

2,898 views

Kommentare


bottom of page