facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Sajenje čebule

Updated: Aug 6, 2023

Je enostavno pridelati, da je lepa na pogled, je malo težje.


Sajenje čebule je opravilo, ki se ga lahko loti prav vsakdo. Sajenje čebule ni zahtevno opravilo, za dober pridelek moramo upoštevati pravila gnojenja in sajenja, ZAŠČITO PRED ČEBULNO MUHO in upoštevati pravilno izbiro kvalitetnega čebulčka.


Čebulo zato sadijo stari in mladi, kajti ni boljšega okusa kot je grizljanje domače mlade čebule na prvem pikniku. Če še niste sadili domače čebule, je sedaj skrajni čas za sajenje čebule v domačem vrtu. Okus domače čebule je nekaj povsem drugega kot okus čebule kupljene v trgovini. Poleg tega pozitivno vpliva na človeško telo (izboljšuje prekrvavitev, ožilje, delovanje srca in niža krvni tlak in holesterol.Na kaj moramo biti pozorni: setev in sajenje čebule!

Čebulo lahko sejemo in pridelamo lastne sadike ali sadimo čebulčke.

Če želimo imeti večji pridelek za sajenje čebule uporabimo majhne drobne čebulčke premera pod 25 mm.

Debel čebulček uporabite kot material za vzgojo mlade čebule, saj bo prej zacvetel, kar pa seveda nočemo. Izkoristite debele čebulčke čebule in jih posadite v rastlinjake tako, da lahko vmes sadite tudi paradižnik. Mlada čebula bo že davno populjena, preden bi začela nagajati paradižniku!

Januarja čebulo sejemo v neogrevane rastlinjake ali celo v tople grede in multiplošče.

Februarja moramo po nakupih čebulčkov za sajenje čebule, kajti najbolj zaželjene sorte hitro izginejo s polic.

Marca je čas za sajenje čebule iz čebulčkov kupljenih v trgovini.

V vrsti naj bodo sadike okoli 10 cm razdalje, medvrstna razdalja pa naj bo med 25 in 35 cm.

Domače avtohtone sorte so primernejše za sejanje in sajenje čebule, saj imajo veliko večjo prehransko vrednost.

Konec septembra in začetek oktobra opravimo jesensko sajenje čebule. Jesenska čebula ima večji koreninski del in manj razvite liste.

Čebulo je potrebno okopavati, da bo bolj debela, kajti obožuje rahlo zemljo.

Dokler se čebula debeli, jo je potrebno zalivati zjutraj, vendar ne s premrzlo vodo.

Če je steblo čebule mehko, jo izpulimo in s tem preprečimo nadaljnje gnitje. Mlado čebulo pulimo spotoma, preostalo najbolje od junija do avgusta.

Za sajenje čebule je bolje uporabiti sadilno lopatko kot sadilni klin.sajenje čebule

Gnojenje čebule

 • Čebula ne mara gnojil v zemlji, zato jo sadimo na gredice, ki jih nismo pognojili (ne mara dušika). Svežega hlevskega gnoja ne smemo nikoli uporabiti za sajenje čebule.

 • Ko se začno pojavljati listi jo glede na razmere poškropite ali zalijete z organskimi gnojili. Sam v primeru mraza, pozeb in hladnega vremena za čebulo, pa tudi česen uporabim morske alge Kelp tonic. Vsebujejo veliko mikrohranil (več kot 70), kalij, kalcj in ogromno aminokislin, zaradi česar jesenska čebula in predvsem česen ne dobita svetlih rumenih listov.

 • O dognojevanju čebule in zaščiti čebule in česna pred čebulno muho z Neem tonic, organskim gnojilom z močjo insekticida brez karence pa v spodnjem odstavku.


Čebulna muha in porova zavrtalka

Sajenje čebule (čebulnic na splošno - čebula, česen, šalotka, srebrnjak...) zahteva nekatere posebnosti s katerimi preprečimo napad čebulne muhe.

Čebulna muha (zadnje čase tudi porova zavrtalka) je namreč najbolj pogost in razširjen škodljivec po vrtovih v Sloveniji.PREKRIVANJE ČEBULE:

 • Koristno je prekrivanje čebule s prekrivnimi tkanimi, ki jih namestimo na oporo, kot so leskove šibe ali oporni loki, ki jih dobite v boljših vrtnarskih centrih in vrtnarijah. Loki so pomembni, ker čebula ne mara ploskega prekrivanja.

 • Pri prekrivanju čebule moramo paziti, da prekrivno tkanino ob robu gredice vsaj za dva cm vkopljemo v zemljo in z zunanje strani nasujemo prst. Le tako preprečimo, da bi veter naredil luknjice ob zemlji, skozi katere bi pod tkanino prišla muha.

 • Če smo imeli težave s čebulno muho ali drugimi muhami (velja za orehovo, oljčno, česnovo, češnjevo itn) v prejšnji sezoni, potem nam tudi prekrivanje ne bo pomagalo. Žerke muh zimo preživijo v zemlji in nas naslednjo sezono veselo obiščejo ponovno. 90% muh, ki nas ponovno napadejo, namreč pride iz zemlje v našem vrtu ali sadovnjaku.

RUMENE LEPLJIVE PLOŠČE:

 • Služijo kot indikator predvsem prvega naleta čebulne muhe (čebula ima najmanj dva, lahko tudi štiri nalete v eni sezoni).

 • Ne zanašajte se, da vam bodo rumene plošče polovile vse muhe.

 • Plošče namestimo na višino enako višini mladih listov (na nad 40 cm), saj višje čebulna muha ne leti.

 • Plošče je potrebno namestiti pod kotom pod katerim rastejo mladi čebulni listi..

ČAS SAJENJA ČEBULE

Zelo zgodnje ali poznejše setve omogočijo pojav škodljivcev v majhnem obsegu ali pa jih celo ni.

SAJENJE ČEBULE - UČINKOVITA ZAŠČITA PRED ČEBULNO MUHO

Učinkovita in kot je meni znano (po besedah kmetijskih svetovalcev in kmetov) edina preventiva in kurativa brez karence je uporaba Neem tonic, oljne tekočine, organskega gnojila z močjo insekticida brez karence.

 • Večer pred dnevom, ki ste ga določili za sajenje čebule pripravite vodno mešanico organske gnojila/razkužila Neem tonic. Zamašek tekočine in lite mlačne vode zadošča za precejšnjo količino čebulčkov, ki jih je potrebno za celo noč namočiti v to mešanico (Formula za uspeh: 15 ml Neem tonic na 1 L mlačne vode).

 • Namakanje velja za vse čebulnice.

 • Zjutraj čebulčke enostavno odcedimo in obrišemo s papirnato brisačko (poskrbeti moramo, da čebulčki niso premokri).

 • Na ta način smo čebulo razkužili in zaščitili pred čebulno muho ter okrepili pred boleznimi čebule (gnilobe, plesni).

 • Ob prvem naletu čebulne muhe, ponavadi ob cvetenju češenj, pripravimo enako mešanico in čebulo temeljito poškropimo. Ponovimo čez teden dni.

 • Čebulna muha ne mara vonja korenčka, zato korenje sejemo med čebulo. Žal v času naleta še nima zaščitne vloge, zato samo ta ukrep ne bo zaščitil vašega posevka.

Odkar uporabljam Neem tonic, čebule ne prekrivam več, čebulna muha mi prav tako ne uničuje čebule škropljenje z Neem tonic. Hkrati je čebula preko lista tudi dognojena.


V primeru okužbe čebule s čebulno muho, enostavno uporabimo enako formulo koncentracije in ponovno škropimo in zalijemo dvakrat na sedem dni.

Za 100% učinkovitost lahko delovanje azadirachtina okrepimo z biodinamično čajno mešanico Bio-zel, ki deluje kot insekticid, akaricid in fungicid. Pa sam še nikoli nisem imel te potrebe.


Strune:

Čebula tekne tudi strunam. Kako jih najhitreje in najbolj učinkovito z ekološkimi sredstvi uničite si preberite v članku Strune na vrtu.


Dobri sosedje čebule so:

 • korenček

 • solata, radič, peteršilj

 • krompir, rdeča pesa

 • paradižnik, kumare, bučke, kolerabica

 • koper, kamilice, janež, šetraj


Slabi sosedje čebule so:

 • vse stročnice in vse kapusnice (grah, fižol, čičerika, bob, leča; zelje, kitajsko zelje, črna redkev, drobnjak, ohrovt, cvetača, brstični ohrovt) ter šparglji


Čebule ne shranjujemo z drugo zelenjavo in sadjem, saj se hitro navzamejo njenega vonja. Dobro se skladišči, moramo pa paziti, da jo sušimo, odvisno od vremena do sedem dni.

Kot vidite sajenje čebule res ni zahtevno opravilo, potrebuje pa čebula nekaj nege in opravil, ki je večina druge zelenjave ne potrebuje.

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page