facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Sajenje - 5 korakov za zdrave rastline

Updated: Feb 7, 2019


Zelišča, zelenjava, sadno drevje, jagodičje, če želimo nekaj pridelati, moramo to posejati ali posaditi. Sajenje je torej ključna dejavnost vsakega vrtičkarja, ki, opravljena pravilno, lahko prinese velike koristi ali opravljena površno, napačno, povzroči ogromne skrbi. Na kaj moramo torej paziti, da bodo naše rastline rasle bolje in bile zdrave.


Sajenje - za uspeh se je potrebno malce potruditi
Sajenje - za uspeh se je potrebno malce potruditi

5 korakov pravilne priprave na sajenje:

  • načrtovanje zasaditve - vsak vrt je edinstven, saj ima vsakdo svoje želje in potrebe. Ponavadi sadimo tisto, kar nam je všeč ali bomo z užitkom pojedli. O oblikovanju načrta vrta se lahko podrobneje seznanite v članku Eko vrt, sadovnjak - Delo januar Če obnovimo na kratko, upoštevati moramo kolobar, dobre in slabe sosede, izbrati vrtnine za sajenje, jih razvrstiti po gredicah. Pripravite list papirja, barvne svinčnike in veselo na delo. Pametno načrtovanje sajenja pomeni manj težav zaradi bolezni in škodljivcev ter bolj bogat pridelek. Primer načrta vrta, seznam dobrih in slabih sosedov in pravila kolobarjenja vam brezplačno pošljemo ob prijavi v naše novice ali ob prijavi v spremljanje bloga.  • izbira primernih zdravih in kvalitetnih sadik - ne glede na to ali želite imeti le slovenske sorte ali le tiste, ki dajejo bogat pridelek, pomembno je, da kupimo zdrave, kvalitetne sadike, ki naj ne bodo prevelike, pomembneje je, da imajo dobro razvit koreninski sistem(rastline naj ne bodo pretegnjene, korenine pa svetle in razrasle).

  • izbira primernih sort in podlag (sadno drevje) - poleg zunanjih lastnosti kot so razvitost koreninskega sistema, višina in obraščenost sadike je zelo pomembno tudi vedeti kako je bila sadika vzgojena (podlaga in cepič, ekološka vzgoja itd).

  • priprava zemlje - lopatanje, prezračevanje, grabljenje, priprava brazd ustrezne globine, priprava sadilnih jamic, ustrezno gnojenje, odstranjevanje plevelov pred sajenjem ... vse pripomore k boljšemu uspehu in pridelku

  • pravočasno in pravilno sajenje ali sejanje - pred sajenjem ali sejanjem se pozanimamo o primernih pogojih za izbrano rastlino, ki jo želimo posaditi (lega, vrsta tal, čas sajenja ali sejanja, kako gosto naj jo posadimo, ...)

Delo v vrtu - sajenje ni edini opravek, ki ga imamo
Delo v vrtu - sajenje ni edini opravek, ki ga imamo

Seveda sejanje in druge dejavnosti v domačem vrtu ali sadovnjaku spremljajo tudi napake, ki se jim je dobro izogniti. Nekatere napake so značilne za sajenje zelenjave spet druge za sajenje sadnega drevja, tretje pa so povsem splošne in veljajo pri vzgoji katerekoli rastline.


Najbolj pogoste napake vrtičkarjev v zelenjavnem vrtu si preberi v članku TUKAJ, najbolj pogoste napake pri sajenju sadnega drevja pa TUKAJ.

Če te zanima paket izbranih gnojil za popoln eko vrt, ki brez karence preprečuje pojav bolezni in škodljivcev in olajša sajenje ter želiš izvedeti več ali ga naročiti, klikni TUKAJ!

Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse, kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

415 views

コメント


bottom of page