facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Rastlinjak pozimi - kaj uspeva


Kaj res dobro uspeva v rastlinjaku pozimi? Kaj torej posaditi jeseni, za bogato zimsko žetev?


Če imaš doma rastlinjak, dobrodošli k samooskrbnim, sveža domača ekološka zelenjava skozi vse leto je zagotovljena!


Zemlja pozimi počiva, temperaturni šoki v rastlinjakih pa so še bolj izraziti, saj se zemlja poleti zaradi vročega zraka precej bolj segreje in pozimi precej bolj ohladi zaradi golih tal. Zaradi tega talni mikroorganizmi trpijo precej bolj in težje preživijo.


Zato gredic rastlinjaka nikoli ne pustimo prazne! Ozimno žito (sejemo jeseni konec septembra do srede oktobra) uporabimo za zeleno gnojenje in ga sredi februarja vkopljemo v tla. S tem bomo oživili tla in jim dodali krepko potrebno organsko maso.

Tudi božično žito, na kakšni manjši zaplati bo služilo namenu.

Rastlinjak pozimi


Dober trik za dviganje količine organske mase in količine koristih mikroorganizmov v tleh je uporabiti Neem cake ekološko gnojilo. Organsko ekološko gnojilo Neem cake je organsko gnojilo z izjemno visokim deležem organske mase (min. 79,88%), kar je za več kot 25% do kar 300% več vsebnosti organske mase kot primerljiva najbolj reklamirana organska gnojila. Hkrati služi tudi za razkužitev tal in zaščito pred škodljivci kot so polž, struna, trips, pršica, bela muha (rastlinjakov ščitkar)...


Najbolje v rastlinjaku pozimi uspevajo rukola, motovilec, špinača, blitva, zimska solata, radič, zimski portulak, pa tudi brez čebule ne gre.

Do konca januarja ali februarja vrtnine prezimijo brez težav, celo peteršilj vam bo obstal, če ste ga sejali konec avgusta na rob rastlinjaka.


Če obožujete rukolo, potem sejte divjo rukolo, saj je bolj intenzivnega okusa, pa še prezimi precej boljše kot navadna domača rukola.Ker bolhači že ob hladnem vremenu izginejo z naših vrtov, jih seveda kljub toploti rastlinjaka tudi v zimskem mrazu ne bo. Rukola bo lepa, videti ne bo nobene luknjice na listih.

Če v primeru težav na rukoli in luknjicami na listih, ki jih povzroča bolhač, vedno uporabim ekološko gnojilo Neem tonic, organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida, ki poskrbi za odstranitev bolhača.

Rešitev:

Napadene rastline poškropim z azadirachtinom, aktivno snovjo, ki jo vsebuje ekološko gnojilo Neem tonic. Organsko gnojilo Neem tonic, nima karence, deluje kot naravni ekološki insekticid in je zelo učinkovit.

Škropim dvakrat na 7 dni ob 19.00 uri, ko je bolhač še na rukoli in zanj ni prehladno.

(15 ml organsko gnojilo Neem tonic na 1 L mlačne vode).


Folije na rastlinjaku je priporočljivo vsako leto razkužiti in ne odstranjevati. Samo če je rastlinjak prazen folije odstranimo, zdrgnemo in shranimo v temen suh prostor (klet, garaža). Le tako material ne bo propadal.

V kolikor želiš zamenjati poškodovano ali dotrajano folijo jo nadomestiš s tako, ki se ne rosi, saj se možnost razvoja bolezni na vrtninah poleti zaradi visoke vlage precej zmanjša.


V kolikor te zanima kako razkužiti rastlinjak in do poznega poletja preprečiti prisotnost škodljivcev (trip, pršica, bela muha, polž, struna) si preberi TUKAJ!


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

3,006 views

留言


bottom of page