facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Pozeba - Kako ukrepati po pozebi ❄️

Updated: Feb 19

Spomladanska pozeba je ponovno udarila po pridelovalcih sadja in vrtnin, ter seveda po nas vrtičkarjih.


Zaradi podnebnih sprememb zadnja leta prihaja do izrazitih menjav nadpovprečno toplega vremena in kratkih ohladitev. Ker se temperature zelo dvignejo že februarja in marca, tudi narava svoje kolesje prej spravi v pogon. Sadno drevje in druge rastline vse hitreje začno odpirati brste in cveteti, prav zaradi tega, so kasnejše ohladitve toliko bolj usodne.


Nizke temperature zraka same po sebi ne predstavljajo večje težave, če ne bi narava zaradi prehitrih otoplitev prezgodaj začela vegetirati. Še vedno pa ne vrtičkarji, ne veliki pridelovalci, kljub slabim izkušnjam, ne izvajajo/te zadostne preventive, ki bi omilila posledice. Saj veš PREVENTIVA JE 80% KURATIVE!


pozebe in zmrzali

Zakaj je spremljanje vremena pomebno za vrtičkarje? ❄️🌡️☂️

Če je zima zelo topla ali če se začne ozračje spomladi hitro segrevati nad 20 stopinj C, nas zgodovina uči, da je vse do sredine meseca maja mogoča vsaj ena, še bolj verjetno pa več hudih ohladitev.

 • spremljaj vreme in naj te sonce ne sili v hitenje z vrtnimi opravili, časa za sajenje in presajanje je dovolj


Kaj povzroča spomladanske zmrzali in ohladitve?

kontrola vremena pozebe
 • Polarni vrtinec, ki nastane na severu naše poloble. Bolj je močan, bolj je pri nas topla zima, saj se mrzel zrak ne spušča proti jugu. Ko spomladi razpade, se začne pomikati proti Sloveniji in še južneje, največkrat v valovih (ja, tale ohladitev še ni zadnja letos!). Močnejši je polarni vrtinec januarja, kasneje bo razpadel in kasneje se bo spustil nad naše kraje, zato bodo posledice še hujše (se spomniš prvomajskih pozeb leta 2016).

 • Snežna odeja! Če je noč jasna, snežna odeja deluje kot izolator, temperatura pod njo se ponavadi ne spusti pod ničlo. Težava nastopi, ker se zrak nad snežno odejo zelo ohladi. Zato poljščine preživijo, sadno drevje pa ne! Razlika med izmerjeno temperaturo zraka v istem kraju na področju prekritem s snežno odejo in takem brez znaša tudi 10 stopinj C.

 • Vpliv premikov mrzlega zraka po sončnem zahodu, se zgodi, ker je mrzli zrak težji od toplega. Zato se mrzli zrak premakne v pozebne lege, to so najnižje točke dolin in kotlin. Prav zato je nevarnost pozebe manjša na prevetrenih in pobočnih, grebenskih predelih. Zrak se ohlaja od tal navzgor, zato so cvetovi bližje tlom vedno pozebli, tisti višje pa lahko preživijo.


Pozeba - Ali obstaja možnost ponovitve pozebe? 🥺

pozeba sadno drevje ukrepi proti pozebi
Možnost pozebe obstaja do konca maja!

DA!!!! Ves april in celo maja so rastline še vedno ogrožene zaradi nenadnih pozeb. Nevarnost bo minila šele, ko se bo zračna masa na severu Evrope toliko segrela, da ohladitveni val, ki se spusti nad Slovenijo v maju, ne bo več pomenil spusta temperatur pod ničlo.


Kaj storiti, da rastline zaščitiš pred pozebo in drugimi vremenskimi vplivi? ✅👍

Mehanski zaščitni sistemi za preprečevanje vplivov vremena na rastline, kot so ohladitve in zmrzali, suše in toče...

 • ogrevanje rastlinjakov,

 • tople in visoke grede,

 • zimske koprene,

 • zastirke,

 • ovijanje lončnic z izolacijskimi materiali kot so volneni filc, kokosova vlakna,

 • podlaganje loncev s stiroporjem ali drugo izolacijsko podlago


Vplivi nizkih temperatur na sadno drevje in rastline

sadno drevje in pozeba

Nizke temperature in razvojni cikel brsta in cveta sta tesno povezana. Vrednosti temperature, ki povzročijo težave na sadnem drevju so navedena spodaj.

 • pojav brstov - kritična temperatura za pozebo je -10 stopinj C

 • brsti nabrekajo - kritična temperatura za pozebo je -8 stopinj C

 • brsti so popolnoma odprti - kritična temperatura za pozebo je -5 stopinj C

 • začetek opiranja cvetov - kritična temperatura za pozebo je -3 stopinj C

 • polno cvetenje - kritična temperatura za pozebo je -1 stopinj C

V hudih primerih ohladitev in zmrzali začne pokati tudi skorja oziroma lubje vej in debel dreves.


kaj narediti, če zamudiš pri zaščiti? 🤔

V velikem obsegu lahko posledice pozebe ublažiš, zmanjšaš in v najboljših primerih celo odpraviš s povsem enostavnim ukrepom, ki zahteva nekaj dela!


Zgodnja spomladanska ohladitev povzroči največjo škodo na pravkar posajenih, cvetočih in mladih rastlinah, saj rastline še nimajo izdelanega koreninskega sistema in zastanek v rasti ter šok zaradi temperaturnih razlik neposredno vpliva na kasnejši razvoj plesni in gnilob.


V primeru spomladanskega sneženja rastline najprej dobro, a nežno otresi in odstrani sneg, seveda, ko nič več ne grozi novo sneženje.

Ko so rastline suhe osušijo in je vreme sončno, uporabi hladno stisnjene ekološkime rjavime alge Kelp in čajno zeliščno mešanico Bio-SK.


rjave alge Kelp tonic

Kelp tonic, hladno stiskane ekološke rjave alge, organsko listno gnojilo, ki vsebuje ogromno aminokislin, več kot 70 mikrohranil, veliko kalija in kalcija ima nalogo kot jo ima za ljudi piščančja juha, saj raslinam zagotovi moč za okrevanje po vremenskih šokih.💪💪💪Bio-SK
Bio-SK

Bio-SK, čajno zeliščna mešanica, deluje na rastline kot probiotik ali antibiotik, in poskrbi za preprečitev kasnejšega pojava gnilob in plesni.


Kako torej rastlinam pomagata KELP tonic in Bio-SK?

Ohladitve in zmrzali povzročijo poškodbe celičnih sten predvsem na izpostavljenih delih rastlin. Da je rastlina poškodovana zaradi ohladitve in zmrzali, vidiš po izpostavljenih delih rastlin. Vse težave, na katere sedaj še ne pomisliš, pa izbruhnejo kasneje v dobi dozorevanja sadja. Zeliščna čajna mešanica Bio-SK takoj razkuži rastlin in poškodbe ter prepreči pojave bolezni, Kelp tonic pa okrepi koreninski sistem, ublaži temperaturnh šok z dodajanjem aminokislin ter zagotovi ponovni zagon rasti in procese fotosinteze z obilico prisotnih hranil.

Ukrepi na sadnem drevju po pozebi

Na sadnih drevesih je po nastali škodi zaradi vremena potrebno odstraniti vse poškodovane dele do prvega nepoškodovanega poganjka ali brsta. ✔️ Seveda velja, da počakaš dokler ni več nevarnosti pozeb in so rastline suhe✔️. Ker aminokisline spodbujajo rastne hormone, ki jih imajo vse rastline (citokinini, avksini in giberlini), z algami, ki vsebujejo veliko mikrohranil pospešeno dovajaš rastlinam potrebna hranila za obuditev rasti in predvsem zacelitev ran celičnih sten povzročenih zaradi ohladitev in zmrzali ali drugih vremenskih vplivov.


V primeru pokanja vej in debel najprej z rezom očistiš rane ✔️ in jih zamažeš s cepilno smolo. ✔️ Šele nato drevesa temeljito poškropiš in zaliješ z mešanico Kelp tonica in Bio-SK ✔️, s katero pospešiš okrevanje rastlin.

Formula za uspeh: 2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio-SK na 1 liter mlačne vode, poškropiti in ponoviti čez 5 do 7 dni

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če te čajno zeliščna mešanica Bio-SK zanima in želiš izvedeti več ali izdelek naročiti, klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse, kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page