facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Težave s papriko

Updated: Aug 25, 2023

Paprika je občutljiva rastlina, najmanjša vremenska sprememba povsem ustavi ali pospeši rast sadik in plodov, ter povzroči številne bolezni.

Kaj gre lahko narobe pri vzgoji paprike?
Kaj gre lahko narobe pri vzgoji paprike?

Težave s papriko, kako se jim izogniti?

Pretegnjene in šibke sadike

  • količina svetlobe - če je svetlobe premalo in je prostor pretemen, sadike silijo v višave, so dolge in šibke, kasneje precej bolj občutljive na vremenske strese, bolezni in škodljivce

Slabo razvite in blede sadike

  • količina svetlobe - če je svetlobe premalo in je prostor pretemen ali če je svetlobe preveč in so sadike na neposrednem soncu (južno ali severno okno ni primerno),

  • količina temperature - temperatura naj bo med 20 in 25 stopinj C 24 ur dnevno. Rastlinjak naj bo redno prezračen dvakrat dnevno.

Poležane sadike in stanjšana stebla

  • prisotnost gliv padavice - zaradi katere sadike propadejo in se razgradijo

Semena ne vzklijejo

  • premočna in preveč pognojena ali preveč zalita zemlja - sejančki bodo vzklili. če bodo imeli idealne pogoje za razvoj korenin in krepko rast, zato naj bo zemlja/substrat kvaliteten in razkužen ter enakomerno navlažen


težave s papriko

ŠKODLJIVCI

voluhar, bramor, ličinka majskega hrošča, tripsi, pršice, uši, strune

Več si o škodljivcih preberite v blogu, kjer so opisane težave s papriko in rešitve o posameznih škodljivcih.


BOLEZNI

Glavni vzrok za bolezni paprik je previsoka vlaga in ostanki glivičnih bolezni v tleh. Prav zato je za preprečitev bolezni paprik pomembno kolobarjenje in skrb za vzgojo močnih in krepkih na škodljivce in bolezni odpornih sadik.

Paprike največkrat napadejo padavica, bela gniloba, siva plesen, bakterijska pegavost plodov in sadik, gniloba plodov paprike ...Preberi članek Bolezni paprike, da lahko pravočasno in pravilno ukrepaš!


Paprika za rodnost potrebuje veliko hranil
Paprika za rodnost potrebuje veliko hranil

Kaj torej storiti, če so sadike paprike (ali drugih vrtnin šibke in slabotne)?

  • Osvetlitev, temperatura in zračnost so osnove za preprečevanje padavice in vzgojo dobrih sadik!

  • Paprika potrebuje hranila in to v velikih količinah. REDNO škropljenje in zalivanje z aminokislinami, kalijem, kalcijem in mikrohranili zagotavlja močne in kompaktne sadike od prvega kličnega lista do konca rastne sezone.

Rastline bodo dobile izredno močne in okrepljene celične stene, kar preprečuje pojav bolezni in škodljivcev.

Vsa potrebna hranila, minerale in aminokisline za zmanjševanje šokov zaradi vremena rastline dobijo s škropljenjem in zalivanje z organskim mineralnim gnojilom Kelp tonic.

Edine nerazredčene hladno stiskane morske alge Ascophyllum nodosum na tržišču vsebujejo vse kar paprika, paradižnik, kumare, bučke, jagode, fižol ... vrtnine potrebujejo za dobro in zdravo rast.

Formula za uspeh: 1 - 1,5 ml Kelp tonica zmešati v 1 liter mlačne vode in vsakih 7 dni poškropiti po rastlinah, ter jih hkrati še zaliti. Rezultati bodo opazni takoj!


bottom of page