facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Oljka - Kako prezimiti oljke?

Oljka obožuje toploto in sonce, vendar je dovolj robustna, da tudi prezimi.


kako prezimiti oljke
oljke

Vendar oljka ne prezimi povsod, še posebej v celinskem delu Slovenije, znajo mlada drevesa hitro pomrzniti.


Oljka - 4 pravila kako prezimiti oljke na vrtu:

1. izogibamo se stoječe vlage

Oljka, ki prezimi zunaj, se ne zaliva močno. Če je vode preveč in zemeljska gruda zmrzne, oljki grozi izsušitev, saj v sončnih dneh oljka ne more črpati vlage iz zemlje.

2. uporabimo zimsko kopreno, ne folije

Ukoreninjena oljka je bolj odporna od tiste posajene v posodi. Vseeno je občutljiva na hudo zimo in mraz, saj preživi do največ minus 5 do minus 10 stopinj Celzija. Mlada oljka je občutljiva že pri minus 5 stopinj.

Zaradi pretoka zraka uporabimo zimsko kopreno, ne folije, ki je neprepustna in zaradi katere se nabira kondenzirana vlaga, zaradi katere dodatno zmrzuje oljka. Deblo in celotno krošnjo zavijemo z več plastmi zimske koprene.

Mlada drevesa je morda celo bolj oktobra ali novembra presaditi v velike posode in premakniti v notranje prostore ali zaščitene prostore.

3. uporabimo zastirko

Pod drevesno krošnjo položimo debelo plast listja in smrečja. Zastirka prepreči, da bi se temperatura zemlje preveč znižala in da bi nastopila zmrzal, zaradi katere bi oljka trpela.

4. izogibajmo se posebnih grelnikov

Uporaba posebnih grelnikov zahteva veliko časa, pozornosti in znanja. Če se tla preveč segrejejo, drevesa prehitro poženejo in postanejo še bolj občutljiva na zmrzali.


Rjave alge za oljke
kako prezimiti oljke na vrtu

Oljka - 4 pravila kako prezimimo oljke v posodah

1. postavimo na hladno in svetlo mesto čim kasneje

Oljka, naj bo posajena v čim večjo posodo, saj lahko tako ostane zunaj večji del zime.

Če je to mogoče jo postavimo v garažo z oknom, mrzel rastlinjak, neogrevan zimski vrt.

Če teh prostorov nimamo, naj bo oljka v posodi postavljena s posodo skupaj v lesen zaboj. Posodo v zaboju obložite s slamo, suhim listjem, lubjem in tako zagotovite zaščito pred mrazom. Mesto shranjevanja naj bo pokrito in zaščiteno pred vetrom in vremenskimi razmerami.

2. enkrat tedensko prezračimo prostor

3. zmerno zalivamo

Hladnejši prostor imamo, manj zalivamo. Zemlja ne sme biti izsušena in hkrati ne mokra, ker je oljka (korenine) občutljiva na stoječo vlago,

4. na prosto jo postavimo sredi marca

Sredi marca naj gre oljka v posodi na prosto. Glede na vremensko napoved odstranite zimsko zaščito, saj rahle zmrzali oljka prenese brez težav. Oljka ne sme biti takoj izpostavljena žgočemu soncu, zato jo na prosto postavimo vedno pred majem.


Oljka je odvrgla liste - kako ji pomagati

Oljka v temnem prostoru praviloma odvrže liste. Temperatura v temnem prostoru naj bo res nizka okoli 0 stopinj. Listi bodo spomladi spet pognali, vendar se izogibamo šokom.

Morske alge Kelp tonic, ekološko gnojilo brez karence z obilico aminokislin in mikrohranil učinkovito zmanjša šoke zaradi slabih pogojev in zviša možnost preživetja drevesa.


Oljka - kako jo prezimiti in s čim si pomagati

Zastirka, koprena, velikost posode, svetloba, prostor, vse je pomembno.

Zagotovo poveča učinkovitost, da oljka prezimi brez težav, Kelp tonic.

Morske alge Kelp tonic, ekološko gnojilo brez karence z obilico aminokislin in mikrohranil učinkovito zmanjša šoke zaradi vremena, zviša možnost preživetja, kakovost plodov in poveča rodnost naslednjo sezono.

Da dosežemo vse to, naj si bo oljka v posodi ali na prostem, takoj po obiranju je potrebno drevo in tla dobro orositi in zaliti z vodno mešanico Kelp tonic (2,0 ml morske alge Kelp tonic na 1L mlačne vode). Postopek ponovimo čez teden dni.


Rezultat uporabe Kelp tonic, ekološkega gnojila z aminokislinami:

- dvig rodnosti v različnih nasadih od 11,55% do 3080%

- zmanjšanje vplivov zmrzali za 85,15%

- 5 zlatih medalj za kvalitetna ekološka olivna olja


Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page