facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Ohladitve in temperaturni šoki - kako pomagati rastlinam


Vreme vsako leto zelo vpliva na uspehe vrtičkarjev in je glavni vzrok pojava bolezni v vrtu in v sadovnjaku. .


Ohladitve, temperaturni šoki, toča, suša ali preobilno deževje, premočan veter, rastlinam ekstremi večinoma niso všeč. Roko na srce, tudi nam niso, kajne.

Kaj torej storiti, da rastline zaščitimo pred temi vplivi in kaj narediti, če smo bili pri zaščiti prepozni?

Ogrevanje rastlinjakov, tople in visoke grede, zimske koprene, zastirke, ovijanje lončnic z izolacijskimi materiali kot so volneni filc, kokosova vlakna, podlaganje loncev s stiroporjem ali drugo izolacijsko podlago so tako imenovani mehanski zaščitni sistemi za preprečevanje vplivov vremena na rastline, kot so ohladitve in zmrzali, suše in toče...


Toča, suša, močan veter in drugi vplivi, ponavadi povzročajo poškodbe na listih, plodovih, brstih in skorji, zaradi česar izbruhnejo bolezni in postanejo rastline bolj dovzetne in občutljive tudi na pojav škodljivcev. V hudih primerih ohladitev in zmrzali začne pokati tudi skorja oziroma lubje vej in debel dreves.


Vse zgornje pojave in težave pa lahko v velikem obsegu ublažimo, zmanjšamo in v najboljših primerih celo odpravimo s povsem enostavnim ukrepom, ki pa od nas zahteva nekaj dela!
Zgodnja spomladanska ohladitev povzroči največjo škodo na pravkar posajenih in mladih rastlinah. Največji negativni učinek ohladitev povzroči na spomladi posajenih in mladih rastlinah (npr solate in čebulnice), ker rastline še nimajo izdelanega koreninskega sistema in zastanek v rasti ter šok zaradi temperaturnih razlik neposredno vpliva na kasnejši razvoj plesni in gnilob.


V primeru spomladanskega sneženja je seveda potrebno rastline najprej dobro, a nežno otresti in z njih odstraniti preostali sneg. Ko se rastline osušijo in je vreme sončno, nastopi čas za ukrepanje z ekološkimi rjavimi algami Kelp in čajno zeliščno mešanico Bio-SK.


Največ aminokislin, več kot 70 mikrohranil, veliko kalija in kalcija se nahaja v hladno stiskanih rjavih morskih algah z imenom KELP tonic. Njihova naloga je podobna kot jo ima za nas piščančja juha, saj bo rastlinam dala moč okrevanja po šokih zaradi vremena.
Bio-SK
Bio-SK

Bio-SK deluje na rastline kot probiotik ali antibiotik, ki bo poskrbel za preprečitev kasnejšega pojava gnilob in plesni.


Kako torej rastlinam pomagata KELP tonic in Bio-SK?

Ohladitve in zmrzali povzročijo poškodbe celičnih sten predvsem na izpostavljenih delih rastlin. Da je rastlina poškodovana zaradi ohladitve in zmrzali, vidimo po izpostavljenih delih rastlin, napoved hujših težav, ki se jih ponavadi še ne zavedamo pa se pokaže kasneje. Naloga zeliščne čajne mešanice Bio-SK je takojšnje razkuževanje rastlin in poškodb in preprečevanje bolezni, naloga gnojila Kelp tonic pa krepitev koreninskega sistema in ublažitev temperaturnih šokov z dodajanjem aminokislin ter ponovni zagon rasti z obilico prisotnih hranil.

Na sadnih drevesih je po nastali škodi zaradi vremena potrebno odstraniti vse poškodovane dele do prvega nepoškodovanega poganjka ali brsta. Seveda velja, da počakamo dokler ni več nevarnosti pozeb in so rastline suhe. Ker aminokisline spodbujajo rastne hormone, ki jih imajo vse rastline (citokinini, avksini in giberlini), z algami, ki vsebujejo veliko mikrohranil pospešeno dovajamo rastlinam potrebna hranila za obuditev rasti in predvsem zacelitev ran celičnih sten povzročenih zaradi ohladitev in zmrzali ali drugih vremenskih vplivov.


V primeru pokanja vej in debel najprej z rezom očistimo rane in jih zamažemo s cepilno smolo. Šele nato drevesa temeljito poškropimo in zalijemo z mešanico Kelp tonica in Bio-SK, s katero bomo pospešili okrevanje rastlin. Postopek ponovimo čez teden dni. Za najboljši uspeh na 1 liter mlačne vode dodamo 2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio-SK.
Če te čajno zeliščna mešanica Bio-SK zanima in želiš izvedeti več ali izdelek naročiti, klikni TUKAJ!2,311 views

Comments


bottom of page