facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Nenadne ohladitve sredi poletja, obilen dež in temperaturni šoki - kako pomagati rastlinam

Updated: Feb 18

Zdrav in okusen pridelek v domačem vrtu je zadnja leta še precej bolj odvisen od vremena. Ne pomnimo, kdaj smo imeli normalno pomlad, poletje ali jesen brez stalnih nalivov ali žgočega sonca,


Preobilno deževje, toča in pripekajoče sonce, praktično v intervalih, vplivajo na naše razpoloženje in na zdravje rastlin. No, vsaj rastlinam lahko pomagamo z naravnimi metodami.

sonce

Kako pomagamo rastlinam, ko se zgodijo nenadne ohladitve, obilen dež in temperaturni šoki?


Toča, suša, močan veter so vzrok za poškodbe na listih, plodovih, brstih in skorji. Rastline postanejo bolj občutljive na izbruhe bolezni in bolj dovzetne na pojav škodljivcev. Pozimi ali pozno jeseni v hudih primerih ohladitev in zmrzali začne pokati tudi skorja oziroma lubje vej in debel dreves.


Nenadne ohladitve, obilen dež in temperaturni šoki, toča, povzročijo poškodbe celičnih sten predvsem na izpostavljenih delih rastlin. Da je rastlina poškodovana zaradi dežja, ohladitve in toče, vidimo po izpostavljenih delih rastlin, bolezen, ki je ponavadi še ne vidimo, pa izbruhne kasneje.


Pojav bolezni in škodljivcev, zaradi vremenskih vplivov lahko v velikem obsegu ublažimo, zmanjšamo in v najboljših primerih celo odpravimo s povsem enostavnim ukrepom, ki zahteva le doslednost!


Baker, poleti in jeseni, da ali ne?

Rastline potrebujejo za preprečitev temperaturnih šokov in prevelike vlage razkužitev in aminokisline. Razkužitev ponavadi delamo z bakrom, a kaj ko baker zavira rast in ga od pomladi naprej ne smemo uporabljati na rastlinah.

In tu nastopi dilema, kaj storiti.


Odgovor je enostaven. NE, ker baker zavira rast rastlin in od pridelka ne bo nič ali bore malo. Na srečo obstajajo tudi bakreni nadomestki, ki ob pravilni uporabi, dajo povsem enake rezultate.


Navodila za ukrepanje po nenadni ohladitvi, toči ali dežju

V primeru ohladitev, toče ali obilnega dežja je VEDNO potrebno najprej počakati, da se rastline dobro posušijo, saj je vlaga glavni vzrok širjenja gliv in bakterij, ki povzročajo bolezni na naših rastlinah.


Ko se rastline osušijo in je vreme sončno, nastopi čas za ukrepanje z ekološkimi rjavimi algami Kelp in čajno zeliščno mešanico Bio-SK.

Bio-SK deluje na rastline kot probiotik ali antibiotik, ki bo poskrbel za preprečitev kasnejšega pojava gnilob in plesni.


Rjave alge KELP tonic okrepijo koreninski sistem in ublažijo temperaturne šoke z dodajanjem aminokislin, več kot 70 mikrohranil, veliko kalija in kalcija za ponovni zagon rasti z obilico prisotnih hranil. Podobno kot jo ima za nas piščančja juha, rjave alge Kelp tonic rastlinam dajo moč okrevanja po šokih zaradi vremena.


Preventiva:

Formula za uspeh: 1x tedensko rastline v suhem vremenu in poznem popoldanskem soncu poškropi in zalij z vodno mešanico 2 ml Kelp tonic na 1 L mlačne vode.

Kurativa;

Formula za uspeh: rastline temeljito poškropimo in zalijemo z mešanico Kelp tonica in Bio-SK, s katero bomo pospešili okrevanje rastlin. Postopek ponovimo čez teden dni. Za najboljši uspeh na 1 liter mlačne vode dodamo 2 ml Kelp tonica in 2 ml Bio-SK.


UKREPI PRI SADNEM DREVJU

Na sadnih drevesih je po nastali škodi zaradi vremena potrebno odstraniti vse poškodovane dele do prvega nepoškodovanega poganjka ali brsta.

Počakamo, da so rastline suhe in nevarnost morebitnih izredno hladnih noči ali dežavja mine. Ker rjave alge Kelp tonic spodbujajo rastne hormone, ki jih imajo vse rastline (citokinini, avksini in giberlini), in vsebujejo veliko mikrohranil pospešeno dovajamo rastlinam potrebna hranila za obuditev rasti in predvsem zacelitev ran celičnih sten povzročenih zaradi ohladitev in zmrzali ali drugih vremenskih vplivov.


V primeru pokanja vej in debel najprej z rezom očistimo rane in jih zamažemo s cepilno smolo. Šele nato drevesa škropimo.


Comments


bottom of page