facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Malinova sušica - MINUTA ZA VRT

Updated: Jan 28, 2020

Malinova sušica je le ena izmed bolezni, ki znajo prizadeti domači nasad.


Pridelek v malinjaku pogosto ogrožajo: siva plesen malin in robid, robidova plesen, rja na malinah in robidah, koreninska gniloba in rak koreninskega raku, malinov mozaik. Še vedno pa največ klicev na pomoč prejmem, ker maline ogroža malinova sušica!


Malinova sušica - Pomembna je preventiva!

Malinova sušica je izredno pogosta in uničujoča bolezen. Zaradi nje propadejo celotni nasadi, saj se izredno hitro širi z grma na grm.

Poškodbe, ki nastanejo na rastlinah (še posebej mladih poganjkih), zaradi prisotnosti škodljivcev (največkrat zaradi malinove hržice šiškarice), rastline močno oslabijo. Prav zaradi tega rastline napadeta glivi, ki povzročata bolezenska stanja malin.

8 korakov potrebnih, da se prepreči malinova sušica

  • pravilna izbira lege sajenja - zračna vlaga naj bo prisotna čim manj časa

  • pravilno zalivanje - maline ne marajo suše, tla naj bodo globoka in vlažna

  • zatiranje plevelov

  • preprečitev poškodb rastlin oziroma poganjkov

  • uravnoteženo gnojenje

  • pravilna rez v suhem vremenu brez padavin

  • redčenje grmov za doseganje zračnosti grmičkov (12-15 poganjkov na tekoči meter)

  • redna skrb za higieno nasada - čiščenje, takojšnje odstranjevanje in sežig suhih in okuženih poganjkov

Nekatere sorte (Tullamen) so na sušico bolj občutljive, zato raje izberemo bolj odporne sorte (Admiral, Newman...)


Znaki okužbe z glivami - pojav malinove sušice

Gliva 1 - Kjer so poganjki poškodovani in napokani zaradi mraza, rezi, okopavanja ali poškodb škodljivcev, se spomladi lahko pojavijo rjave pege, ki se hitro širijo. Lubje vej potemni in poka, poganjki postanejo krhki in lomljivi.


Gliva 2 - Konec meseca junija ali v juliju se, odvisno od vremena, v bližini brstov in pri listnih pazduhah, pojavijo modro vijolične pege, ki se kasneje obarvajo rjavo. Ponavadi so podolgovate in se hitro širijo do zgornje tretjine višine poganjkov. Rastline zaostanejo v rasti in se sušijo, lubje postane razbrazdano.

Enako velja za liste, ki se začnejo sušiti na robovih. Robovi listov se obarvajo rumeno, plodovi se začnejo sušiti. Listi kasneje čisto porjavijo in posušeni odpadejo. Pri okuženih malinah bo lubje pozimi posivelo in popokalo, v najhujših primerih propade cela rastlina.


V obeh primerih so za bolezen krive glive, ki na rastlinah prezimijo, zato je potrebno pozno jeseni in pozimi maline pregledati. Maline so okužene, če na poganjkih pozimi opazimo drobne črne pikice (trosišča). Pogoste obilne padavine in visoka zračna vlaga temeljito vplivata na širjenje glivičnih okužb, zato je res pomembna preventivna skrb za nasad.

Malinova sušica - Avtor fotografij Jerzy Opiola, licenca CC BY-SA 4.0


Rešitev - malinova sušica

Prvi korak je vedno preventiva. V primeru pojava pa najprej temeljito očistimo nasad in odstranimo okužene poganjke. Registriranih pripravkov na tržišču ni, se pa je za dobro prakso izkazalo zimsko škropljenje z organskimi gnojili Neem tonic in mešanico Kelp tonic in Bio-zel.

Organska gnojila TERRA za zdrave maline
Organska gnojila TERRA za zdrave maline

Neem tonic je organsko gnojilo brez karence z močjo insekticida, ki vpliva na prisotnost malinove hržice in drugih škodljivcev, ki bi želeli obiskati nasad in povzročati škodo na rastlinah. Ker nima karence, ga lahko brez težav porabimo tudi v polni rastni dobi. Prisotnost azadirachtina v gnojilu učinkovito preprečuje pojav škodljivcev (več v članku Maline in škodljivci - MINUTA ZA VRT). 150 ml Neem tonica dodamo v 10 litrov mlačne vode, rastline poškropimo in zalijemo.

Mešanica hladno stiskanih morskih alg Kelp tonic in čajno zeliščne mešanice Bio-zel, ki nadomešča bakrene pripravke in deluje insekticidno, akaricidno in fungicidno, se uporabi pred brstenjem, v času vegetacije (velikost enoletnih poganjkov nad 20 cm).

Med sezono rastline večkrat škropimo z algami za krepitev rastlin (Kelp tonic). Hkrati grmičevju dvakrat letno dodamo 100% organsko gnojilo z visokim deležem suhe organske mase, kot je npr Neem cake. Odpornost rastlin na bolezen in vremenske vplive bo precej večja, poznalo se bo na rodnosti in okusu pridelka.

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali naročiti klikni TUKAJ!

Če te hladno stiskane morske alge Kelp tonic zanimajo in želiš izvedeti več ali jih naročiti klikni TUKAJ!

Če te čajna zeliščna mešanica z močjo insekticida, akaricida in fungicida Bio-Zel zanima in želiš izvedeti več ali jo naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

4,477 views

Comments


bottom of page