facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Ličinka majskega hrošča

Updated: Aug 8, 2023

Ličinka majskega hrošča živi v tleh in uničuje korenine rastlin (skorajda nobena rastlina ni imuna nanj). V domačih vrtovih in drevesnicah dela izjemno veliko škodo. Ogrci kot pravijo vrtičkarji ličinki majskega hrošča naredijo ogromno škode tudi na okrasnih zelenicah.

Učinkovitega fitofarmacevtskega sredstva, s katerim bi jih lahko uničevali praktično ni, po izkušnjah vrtnarjev s katerimi sodelujem in končnih kupcev pojav ličink majskega hrošča učinkovito preprečujejo z Neem cake organskim gnojilom brez karence.

Ličinka (ogrc) majskega hrošča
Ličinka (ogrc) majskega hrošča

Majski hrošč - razmnoževalni cikel

Nekatera leta so napadi majskega hrošča močnejši kot v drugih letih.

Generacija namreč za razvoj potrebuje 3-4 let obstanka v gozdu. Bolj je toplo, večja je verjetnost, da bo cikel trajal 3 leta, v primeru hladnih let, ličinke majskega hrošča potrebujejo za razvoj 4 leta.

Odrasli primerki se parijo pozno spomladi od konca aprila do junija. Jajčeca samica odloži le na jasah (zato jih radi najdemo na domači zelenici) in ne v strnjenem gozdu. Samice 60-70 jajčec odložijo 10 do 25 cm globoko.

Bolj je zemlja rahla in bogata, večja je verjetnost, da bo polna ličink majskega hrošča.

Neem cake - učinkovita zaščita pred ličinko majskega hrošča
Neem cake - učinkovita zaščita pred ličinko majskega hrošča

Ličinka majskega hrošča - razvojne faze

Prvo leto: V prvem letu razvoja ličinka majskega hrošča ne povzroča veliko škode, ker se njen razvoj ustavi po šestih tednih. Ogrci živijo skupaj v leglu in se hranijo s humusom in koreninicami. Ličinka majskega hrošča se pred zimo skrije globoko v zemljo, kjer miruje in čaka pomlad naslednje leto.

Drugo leto: spomladi v drugem letu življenju ogrci zapustijo skupno leglo in se razširijo po površini. Sredi aprila se začno intenzivno hraniti in rasti. Povzročena škoda je lahko ogromna. Ponovno se levijo in nažirajo do jeseni, Pred zimo se zakopljejo globoko v zemljo in prezimijo.

Tretje leto: Povzročena škoda je manjša Sredi poletja, junija ali julija se ličinka majskega hrošča zabubi in po mesecu ali dveh dosežejo odraslo stanje. Mladi odrasli majski hrošč prezimi in svoj razmnoževalni cikel nadaljuje naslednjo pomlad meseca aprila ali maja, ko najprej odleti na drevje!


V Sloveniji se pojavljata dve skupini majskih hroščev. Prva skupina se razvije vsako leto, kjer letnico delimo s številom 3 in nam ostane 1 (2011, 2014, 2017, 2020, 2023). Druga skupina majskih hroščev se pojavi v letih, v katerih letnico delimo s številom 3 in nimamo ostanka ostanka (2010, 2013, 2016, 2019, 2022)


majski hrošč
ličinka majskega hrošča

Zatiranje majskega hrošča je podrobno opisano v članku Majski hrošč je požrešna pošast.


Zamenjava majskega hrošča z zlato minico

Odraslih osebkov se ne more zamenjati, saj je zlata minica po hitrosti leta podobna lovskemu reaktivcu MIG21, majski hrošč pa dotrajani okorni Cessni.

Odrasla zlata minica, velikosti 2 cm, kovinsko zelene barve, ki zaradi specifične sestave oklepa spreminja barvo glede na kot opazovanja, se res razlikuje od drugih hroščev.

Majski hrošč Zlata minica


Ličinka majskega hrošča in ličinka zlate minice pa sta si precej podobni, zato ju marsikateri vrtičkar hitro zamenja. Če ličinka majskega hrošča povzroča velike težave, je ličinka zlate minice predvsem koristna v kompostniku, saj se prehranjuje z odmrlim rastlinskim materialom v trhlih delih starih dreves in tal. V manjših količinah ne povzroči omembe vredne škode. V primeru prevelike razmnožitve pa hitro povzročijo škodo tudi na koreninah naših rastlin!

Razlike med ličinko majskega hrošča in ličinko zlate minice:

nožice - ličinka majskega hrošča ima izrazito dolge, opazne nožice, ličinka zlate minice ima kratke in zakrnele nožice

telo - ličinka majskega hrošča je bolj vitka in ima odebeljen zadek, ličinka zlate minice ima enakomerno odebeljeno celotno telo

dlačice - ličinka majskega hrošča je povsem gladka, ličinka zlate minice je po bokih prekrita z dlačicami

nahajališče - ličinka majskega hrošča se nahaja v tleh, v substratih (trata, gredice, visoke grede, lončnice...), ličinka zlate minice se najde v kompostnih kupih. V kompostnem kupu se ličinka majskega hrošča zaradi lažje prezimitve najde predvsem pozimi!

Ličinka zlate minice in ličinka majskega hrošča - podobni, a tako različni!

Odrasli osebki zlate minice živijo precej manj časa kot ličinke in lahko povzročijo precej več škode in jih nočete videti v svojem vrtu v velikem številu. Čeprav najprej začnejo s srkanjem sokov iz poškodovanih plodov sadja in olesenelih delov dreves, jim to hitro ni dovolj. Izjemno radi imajo fige, smokve in drugo medeno sadje. Prav tako obžirajo cvetove vrtnic, drena, gloga, šipka. Na vrtninah pa vam škode skoraj zagotovo ne bodo povzročili.

Preventivno škropljenje v večernih urah z Neem tonic, organskim gnojilom brez karence z močjo insekticida, učinkovito prepreči pojav zlate minice in obžiranje cvetov. Zagotovi namreč, da bodo ličinke raje v kompostniku, kjer bodo opravljale koristno delo. Formula za uspeh (150 ml Neem tonic na 10 L mlačne vode) in škropljenje 2x na 7 dni v večernih urah, ko sonce že zahaja.


Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem cake zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!

Če te organsko gnojilo z močjo insekticida Neem tonic zanima in želiš izvedeti več ali ga naročiti klikni TUKAJ!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

تعليقات


تم إيقاف التعليق.
bottom of page