facebook-domain-verification=uw042a8xn552l32pazak5hy8jquqou
top of page

Kolobar in načrtovanje vrta

Zakaj kolobar? Kakšne so prednosti načrtovanja vrta?


Priznam kolobar je bil včasih moja največja nočna mora... upoštevanje dobrih in slabih sosedov, katere rastline potrebujejo več hranil, katere manj, kaj vpliva na pojav bolezni, pa mešani posevki, in še in še... človeku se zmeša, še posebej če nima doma koga vprašat.


No, načrtovanje pa mi je šlo vedno od rok, naj si bo to povezano s potovanjem, zabave, in še česa, zato ni hudič, da mi tudi načrtovanje sajenja sčasoma ni postalo enostavno.


Kolobar in načrtovanje vrta sta namreč tesno prepletena. In ko z leti spoznaš še nekaj trikov, ti postaneta še lažja.4 SKRIVNOSTI za lažje načrtovanje vrta in izdelavo kolobarja

- vodim vrtnarski dnevnik za pregled zadnje in načrtovanje naslednje sezone

O tem sem pisal že v članku 5 jesenskih opravil, pa vseeno ponovim. Sam sem začel z vodenjem vrtnarskega dnevnika, ko sem se 15 let nazaj začasno preselil k svoji bodoči ženi, natančneje v hišo moje sedanje tašče. Vrt v popolnem kaosu, stalno spremembe, novi škodljivci in bolezni na rastlinah. In potem sem imel vsega dovolj in ukrepal!

Kako? Začel sem voditi vrtnarski dnevnik, kamor zapišem sorte rastlin, ki sem jih posadil, katera gnojila sem uporabil, kaj je zraslo, kateri škodljivci na vrtu so mi nagajali in katere bolezni so napadale moje rastline. To mora in je postalo redno opravilo.

Zakaj? S tem prihranim čas in denar, saj nič več ne ugibam kaj posaditi, katero ekološko gnojilo ima največ organske mase, kaj uporabiti za škropljenje in tako naprej.


- nikoli se ne neham učiti

Jeseni in pozimi imam več časa, zato je to pravi čas za pridobivanje novih znanj.

Kako? Ja, pomislim na to, kakšne so bile moje težave med sezono. Torej kaj je jedlo zelje, zakaj so bili listi na češnji luknjičasti in tako naprej. Preverim slike na internetu, preberem kako knjigo, si ogledam kak videoposnetek in se naučim kako težave preprečiti. Naučiš se sorodstvenih vezi med rastlinami in njihov potrebe po hranilih. Tako sem začel sam in vsako leto se naučim novih trikov (zbrano znanje si lahko pogledaš v rubriki UČILNICA).

Zakaj? Ker imaš manj težav, če znaš vsaj približno prepoznati bolezen ali škodljivca. Ostane več časa, stroški za gnojila, škropiva so manjši, ker je preventiva 80% kurative. Vrtnarjenje je enostavno lažje.

Če želiš zvedeti kako to delam jaz, in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!


- upoštevam pravila kolobarjenja (3, 4, 5 letni kolobar)

Kako? Eko vrt razdelim na dele in začnem s kolobarjem (primer 3 letni kolobar)

Upoštevam zaporedje list, plod, zrno.

Upoštevam dobre in slabe sosede.

Upoštevam potrebe rastlin po hranilih (prvo leto močni porabniki hranil, drugo leto srednji porabniki hranil, tretje leto šibki porabniki hranil).

POTREBE RASTLIN PO HRANILIH

Močni porabniki hranil

 • KAPUSNICE: zelje, cvetača, ohrovt, kolerabica, brokoli

 • PLODOVKE: paradižnik, paprika, jajčevec, kumare, bučke, melone, lubenice

 • KORENI in GOMOLJI: pastinak, zelena, zgodni krompir

 • STROČNICE: visok fižol

Srednji porabniki hranil

 • KORENI in GOMOLJI: korenje, redkev, koleraba, rdeča pesa

 • LISTNATA ZELENJAVA: blitva, endivija, radič, motovilec

 • ČEBULNICE: česen, por, zimska čebula

Šibki porabniki hranil

 • KORENI in GOMOLJI: redkvica. peteršilj

 • LISTNATA ZELENJAVA: špinača

 • ČEBULNICE: čebula

 • STROČNICE: nizek fižol. grah, bob, čičerika  

Zakaj? Ker pravilno kolobarjenje onemogoči razvoj marsikatere bolezni rastlin.


- upoštevam mešane posevke

Kako? Z mešanjem različnih vrst vrtnin, začimb in cvetja, ki se med seboj dopolnjujejo.

Zakaj? Na vrtu si zagotovim manj težav s škodljivci, boleznimi in pleveli. Prav tako je na vrtu manj praznega prostora, tla so bolj rahla, saj mešano sejemo in sadimo rastline s plitkimi in globokimi koreninami, kar pomeni, da se tudi pleveli precej težje razvijajo.


Tako, to so 4 pravila za olajšanje vrtnarjenja. Kaj sem dosegel z njimi? Rdeči polži, strune na vrtu, kapusov belin, čebulna muha in mnogi drugi škodljivci na vrtu so izginili za vedno v roku enega leta. Bolezni na rastlinah niso več noben bav bav, pridelka je več in ker uporabljam kvalitetna ekološka gnojila, sedaj brez težav na vrtu veliko časa preživijo (delajo) tudi moji trije otroci.


Preventiva je 80% kurative, zato bodite pridni jeseni in dela ne odlašajte na pomlad, splačalo se bo.

Če želiš izvedeti in dobiti še več nasvetov in receptov za delo z ekološkimi sredstvi, obišči rubriko nasvetov UČILNICA!


Če želiš prejeti nasvete, zanimivosti, trike in recepte povezane z vrtnarjenjem, zaščito rastlin pred škodljivci in boleznimi, kar na poti na delo, na vrt ali jih poslušati ob pitju dobre kave, se prijavi na naš podcast kanal MINUTA ZA VRT, kjer obdelujemo vse kar je povezano z ekološkim vrtnarjenjem in čudovitim vrtom.

985 views

Comments


bottom of page